Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
15 filmer med Cary Grant du måste se

15 Cary Grant-filmer du måste se!

Johan Andreasson
Johan Andreasson | Lista
04 mars 2021
Johan Andreasson
Johan Andreasson | Lista
04 mars 2021

Renodlad anarki från Hollywoods megastjärna.

Johan Andreasson fortsätter att djupdyka i fenomenet Cary Grant. Denna gången rekommenderas 15 (!) filmer med den ikoniske skådespelaren.

Ingen regelrätt artikel denna vecka, men väl en utökad lista med tips på 15 filmer med Cary Grant. En som inte kom med på den första listan, med tio filmer, är Föryngringsprofessorn (Monkey Business) från 1952. Anledningen är att jag har reagerat helt olika på den de gånger jag sett den och inte riktigt vet vad jag tycker. Det första tillfället är dock så speciellt att filmen motiverar en plats på en expanderad lista.

1982 eller 1983 (minns inte exakt) när jag just hade flyttat till Stockholm, visade Cinemateket ett nästan komplett retrospektiv med regissören Howard Hawks filmer, och jag såg så många jag kunde. Jag hade just börjat frilansa som översättare och serietecknare, hade ont om uppdrag och gott om fritid, och såg nästan allt. Publiktillströmningen var ungefär som man kunde vänta sig: mycket folk på kultfilmer som Scarface (1932) och tunga klassiker som Red River (1948) och glesare besatt på mindre kända titlar som Tigerhajen (1932).

Med ett undantag: på Föryngringsprofessorn (1952) var det praktiskt taget fullsatt. Inte bara hade ett häpnadsväckande antal människor tagit sig till Filmhuset på Gärdet för att se denna rätt obskyra, 30 år gamla, komedi – publiken älskade dessutom unisont filmen. Jag har aldrig, vare sig förr eller senare, hört så mycket skratt i en biosalong. Det var omöjligt att inte ryckas med, och efter visningen var jag och min kompis Göran Ribe, som såg filmen tillsammans, övertygade om att vi hade sett världens roligaste film.

När jag sen har sett om Föryngringsprofessorn på DVD, utan att vara omgiven av flera hundra människor (Bio Victor på Filmhuset har 364 platser) som exploderar av skratt har den inte gjort samma intryck. Men minnet av den festligaste filmvisning jag varit på gör den värd en rekommendation.

15 filmer med Cary Grant du måste se.

Det spökar i sta'n (Topper, 1937)

Topper

Den Cary Grant vi känner och älskar börjar ta form när han spelar ett distingerat spöke som på ett vänligt och uppmuntrande sätt  trakasserar den stele affärsmannen Cosmo Topper.

Tillgänglig på: DVD och Blu-ray.

Min fru har en fästman (The Awful Truth, 1937)

The Awful Truth

Allmänt ansedd som en av de roligaste filmer som nånsin gjorts, mycket tack vare Cary Grants lysande insats. Men ärkeneurotikern Grant var övertygad om att han inte var det minsta rolig och gjorde allt han kunde för att hoppa av filmen. De sista bitarna av Cary Grants persona föll på plats när han lade sig till med regissören Leo McCareys nonchalant världsvana stil.

Tillgänglig på: iTunes.

Ingen fara på taket (Bringing up Baby, 1938)

Bringing up Baby

Ingen stor succé när den var ny, men för eftervärlden en av de stora komediklassikerna. Grant firar triumfer som nördig men stilig vetenskapsman som låter sig förödmjukas av Katharine Hepburns maniska arvtagerska.

Tillgänglig på: DVD.

En friare i societén (Holiday, 1938)

Holiday

Inte lika frenetisk som Ingen fara på taket, men det slår gnistor om Grant och Hepburn här också. I regissören George Cukors säkra händer blir filmen lika delar komisk och gripande.

Tillgänglig på: iTunes.

Endast änglar ha vingar (Only Angels Have Wings, 1939)

Only Angels Have Wings

En grupp flygare någonstans i Sydamerika, ledd av Cary Grant, utmanar varje kväll elementen genom att transportera post över en förrädisk bergskedja. Regisserad av Howard Hawks, vars äventyrsfilmer alltid var minst lika roliga som hans komedier.

Tillgänglig på: DVD och Blu-ray.

Det ligger i blodet (His Girl Friday, 1940)

His Girl Friday

Pjäsen The Front Page handlar om två trätande manliga journalister, men Howard Hawks insåg att den skulle bli mycket roligare om man filmade den med en man och en kvinna i huvudrollerna – som en romantisk komedi. Cary Grant är på sitt mest virtuosa humör och hanterar det extremt ordrika manuset, och rivalen/exfrun Rosalind Russell, med ofattbar lätthet och kvickhet.

Tillgänglig på: Blockbuster, iTunes och Amazon Prime.

En skön historia (The Philadelphia Story, 1940)

The Philadelphia Story

Katharine Hepburns stora comeback efter några år i kylan. Hon fick själv välja sina motspelare och det blev Cary Grant som den sardoniska exmaken och James Stewart som den råbarkade murveln som blir kär i henne.

Tillgänglig på: Google Play, iTunes och Rakuten TV.

Min favorithustru (My Favorite Wife, 1940)

Den intet ont anande änkemannen Cary Grant gifter sig med Gail Patrick, men får problem när fru nummer ett, Irene Dunne, plötsligt dyker upp under smekmånaden.

Regisserad av Garson Kanin och producerad av Leo McCarey som en sorts uppföljare till Min fru har en fästman. Rolig, men inte lika rolig som Min fru har en fästman – men det är å andra sidan nästan ingen film.

Tillgänglig på: DVD

Suspicion! (Illdåd planeras, 1941)

Suspicion

Joan Fontaine fick en Oscar för den kvinnliga huvudrollen som en kvinna som börjar misstänka att hennes man (Cary Grant) försöker mörda henne, men det är Grants skådespeleri som verkligen imponerar: han är precis lika trovärdig som två diametralt motsatta personligheter.

Inte riktigt på nivå med regissören Alfred Hitchcocks allra bästa filmer, eftersom intrigen målar in sig i ett hörn och inte går att avsluta på ett tillfredsställande sätt, men mycket sevärd hela vägen fram till slutet.

Tillgänglig på: DVD och Blu-ray

Han kom om natten (The Talk of the Town, 1942)

The Talk of the Town

En udda roll för Cary Grant. Han spelar en politisk aktivist, anklagad för mordbrand, som gömmer sig i ett hus som hyresvärdinnan (Jean Arthur) just har hyrt ut till en medlem av högsta domstolen (Ronald Colman). De båda männen blir vänner, men samtidigt rivaler om Jean Arthur, och föga överraskande har de även rätt olika åsikter om civil olydnad.

Tillgänglig på: iTunes

Notorious! (1946)

Notorious

Hitchcock-klassiker med Cary Grant som en charmig och samvetslös regeringsagent och Ingrid Bergman som en kvinna med tvivelaktig moral som han utpressar till att gifta sig med en nazistledare. Grant släpper loss en mörk sida, som man inte sett så mycket av tidigare, men som han hanterar lika lysande som allt annat.

Tillgänglig på: DVD och Blu-ray.

Föryngringsprofessorn (Monkey Business, 1952)

Monkey Business
Cary Grant med sällskap av Marilyn Monroe.

Cary Grant spelar en kemist som oavsiktligt upptäcker ett föryngringsserum som huvudsakligen är verksamt psykologiskt, medan kroppen förblir sig lik. Kemisten och hans fru (Ginger Rogers) blir först mentalt tonåringar och därefter barn under påverkan av drogen.

Det speciella med filmen är att den inte på något sätt bortser från hur skrämmande det är att se en människa man känner väl fullständigt ändra personlighet, och man kan uppfatta den helt olika beroende på vilken sinnesstämning man är i.

Tillgänglig på: iTunes

Ta fast tjuven! (To Catch a Thief, 1955)

To Catch a Thief

Cary Grant är en pensionerad inbrottstjuv på Rivieran och Grace Kelly är en rik och bortskämd amerikansk flicka som blivit besatt av att avslöja honom. Fjäderlätt komedi som är ovanligt snygg till och med för att vara en Hitchcock-film.

Tillgänglig på: Google Play, iTunes, Rakuten TV, SF Anytime och YouTube.

MER LÄSNING: 10 lysande Hitchcock-filmer de flesta inte har sett!

Indiskret (Indiscreet, 1958)

Indiscreet

Cary Grant och Ingrid Bergman, som spelade huvudrollerna i Hitchcocks Notorious! återförenas i en trivsam lätt komedi, med enstaka melankoliska inslag.

Regissören Stanley Donen, annars mest känd för musikaler som Singin' in the Rain och Funny Face är en garanti för många scener som skulle platsa i vårt återkommande poddinslag Snyggt, med C-G Karlsson.

Tillgänglig på: DVD och Blu-ray.

I sista minuten (North by Northwest, 1959)

North by Northwest

Cary Grant spelar en martini-drickande reklamare (en rätt uppenbar förebild till Don Draper i Mad Men), som brutalt rycks bort från sin bekväma tillvaro på Madison Avenue till en mardrömslik existens på ständig flykt när han blir förväxlad med en hemlig agent. En av de mest underhållande filmer som någonsin gjorts, regisserad av Alfred Hitchcock i absolut toppform.

Tillgänglig på: Blockbuster, Google Play, iTunes, Rakuten TV, Viaplay och YouTube.

MER LÄSNING: Här hittar du alla artiklar av Johan Andreasson!

NÄSTA ARTIKEL