TIPS: Här är 11 nostalgitrippar för oss födda tidigt 00-tal

TIPS: Här är 11 nostalgitrippar för oss födda tidigt 00-tal

Moa  Andersson
17 februari 2024 kl. 13:02

Återvänd till uppväxten

Jag har samlat mina bästa filmer och serier som ger mig en otrolig nostalgitripp till dagar jag suttit framför TV:n, och det är inte mer än rättvist att jag delar med mig av dessa.

Hanna Montana The Movie
Foto: Walt Disney Pictures

Hannah Montana The Movie (2009)

Genre: Komedi, Drama
Skapare: Peter Chelsom
Med: Miley Cyrus, Billy Ray Cyrus, Emily Osment m.fl.

Det här är en av mina "all time favourites" från när jag var mindre. Till en början var jag nöjd med endast Hannah Montanas serie, men när filmen kom blev jag överlycklig.

Det är en film fylld av humor, äventyr och massor av fantastisk musik. Helt plötsligt måste Miley byta ut sitt glamorösa popstjärneliv mot livet på familjens gård i Tennessee. Hon börjar tvivla på att hon kan fortsätta vara två olika personer. Med hjälp av sina vänner måste hon bestämma sig för vem hon ska välja - Hannah eller Miley?

Här kan du streama: Hanna Montana The Movie

LOL
Foto: Lionsgate

LOL (2012)

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Skapare: Lisa Azuelos
Med: Miley Cyrus, Demi Moore, Douglas Booth m.fl.

Ännu en otrolig film med Miley Cyrus i huvudrollen, jag var lite smått besatt av hennes musik och filmer när jag växte upp. När hon började dyka upp i fler filmer efter Hannah Montana var jag bara tvungen att se dem.

I LOL får vi möta Lola, även kallad "Lol". Hon försöker förstå sitt liv som tonåring där kärleken är som mest smärtsam. Pojkvännen Tchad har varit otrogen mot henne, när hennes mamma av misstag råkar läsa hennes dagbok, får hon rena chocken.

Hennes lilla dotter är inte så liten längre. Lyckligtvis har Lola sin bästa vän Kyle att anförtro sig åt, men kan de gå från att bara vara vänner till att bli ett par?

Här kan du streama: LOL

The Last Song
Foto: Touchstone Pictures

The Last Song (2010)

Genre: Drama, Romantik
Skapare: Julie Anne Robinson
Med: Miley Cyrus, Greg Kinnear, Liam Hemsworth m.fl.

Det är lika bra att fortsätta på spåret med Miley Cyrus när vi ändå är på den grusvägen och kör. Det är en hjärtevärmande film om att växa upp – kärlek, vänskap och relationer. 

The Last Song är baserad på Nicholas Sparks roman och handlar om tonårstjejen Ronnie (Cyrus) och hennes frånvarande far som försöker återskapa den kärleksfulla relation de en gång hade.

Men att återknyta kontakten med sin rebelliska dotter är inte lätt, så han väljer att använda sig av den enda sak de fortfarande har gemensamt — musiken.

Här kan du streama: The Last Song

High School Musical
Foto: Buena Visita Televison

High School Musical (2006-2008)

Genre: Komedi, Drama
Skapare: Kenny Ortega
Med: Zac Efron, Vanessa Hudgens, Ashley Tisdale m.fl.

High School Musical består av tre filmer som ligger mig nära hjärtat. Jag har växt upp med musiken, vilket är något som hittills varit återkommande i mina nostalgitrippar. 

Jag vill påstå att den andra filmen är den bästa, som handlar om att sommarlovet står och knackar på dörren. För de flesta av gänget på East High står ett sommarjobb högst upp på önskelistan. Troy drar vinstlotten när han får jobb på den lyxiga Lava Springs Country Club, där Sharpays pappa råkar vara ordförande.

Högst upp på hennes önskelista står nämligen att vinna årets talangtävling genom att sjunga en duett med Troy - och samtidigt locka bort honom från Gabriella.

Här kan du streama: High School Musical

Mean Girls
Foto: Paramount Pictures

Mean Girls (2004)

Genre: Komedi
Skapare: Mark Waters
Med: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Lacy Chabert m.fl.

Tycka vad man vill om klyschiga "tjejfilmer", men Mean Girl är en ikonsik sådan.

Cady Heron (Lohan) är uppvuxen i Afrika och hennes föräldrar är zoologer, så hon tror att hon kan en del om överlevnad. Men då hon flyttar till USA och börjar high school inser hon att det finns en uppsättning regler för hur man beter sig bland skolkamraterna. Och behärskar man inte dessa regler är man byte för dem som befinner sig högst upp i näringskedjan.

Här kan du streama: Mean Girls

Wild Child
Foto: Universal Pictures

Wild Child (2008)

Genre: Komedi, drama, romatik
Skapare: Nick Moore
Med: Emma Roberts, Alex Pettyfer, Natasha Rischardson m.fl.

En feel-good film om man har en sämre dag och vill skratta lite, en film som är enkel att sätta på när man inte har något bättre att kolla på. För mig ger den ju också nostalgi.

16-åriga Poppy Moore (Roberts) är en självupptagen och otäckt rik överklasstjej från Los Angeles. Efter att en fest spårat ur, får hennes pappa nog och skickar henne till en internatskola i England för att få ordning på henne. 

Poppy inser till slut att hennes dåliga beteende inte kommer att leda någonvart, så tillsammans med sina nya vänner och rumskamrater planerar hon en ny flyktplan. Men snart börjar hon undra om det inte kan vara värt att stanna trots allt.

Här kan du streama: Wild Child

Pretty Little Liars
Foto: Warner Bros

Pretty Little Liars (2010)

Genre: Krim, Drama
Skapare: Ina Marlene King
Med: Lucy Hale, Troian Bellisario, Ashley Benson m.fl.

Jag minns dagen jag fick höra om Pretty Little Liars. Jag gick på lågstadiet och fick höra från en kompis på rasten om en ny serie som var "otrolig". Direkt när jag kom hem från skolan sattes den på och jag blev förälskad. 

Fyra vänner återförenas för att kämpa mot en okänd fiende som hotar att avslöja deras största och mörkaster hemligheter. Skvaller frodas bland dyra bilar, stora herrgårdar och perfekta trädgårdar i den praktfulla staden Rosewood i Pennsylvania. Här har alla någonting att dölja.

De fyra vännerna Spencer, Hanna, Aria, och Emily har glidit ifrån varandra, men återförenas efter att deras bästa vän, gruppens ledare, försvinner spårlöst. De börjar snart få meddelanden från någon som känner till alla deras mörka hemligheter.

Här kan du streama: Pretty Little Liars

The Parent Trap
Foto: Buena Visita Distrubtion

Föräldrafällan (1998)

Genre: Komedi, familj
Skapare: Nancy Meyers
Med: Lindsey Lohan, Dennis Quaid, Natasha Richardson m.fl. 

En mysig film som förtjänar en plats på min nostalgitripp.

Den fräcka Kalifornien-tjejen Hallie Parker och den välartade Londonflickan Annie James är identiska tvillingar, som inte vet om varandra - förrän de råkar mötas på ett sommarläger. Snart börjar de planera att byta plats, få sina föräldrar att återförenas och bli den familj som de alltid önskat sig!

Här kan du streama: Föräldrafällan

She's the Man
Foto: Paramount Pictures

She's the Man (2006)

Genre: Komedi, Drama
Regi: Andy Fickman
Med: Amanda Bynes, Channing Tatum, Laura Ramsey m.fl.

Detta är enligt mig en riktig klassiker som alltid fungerar. Det bästa ordet att beskriva denna filmen med är komplicerad.

När Violas bror åker till London passar hon på att hänga på hans internatskola. Utklädd till sin bror blir Viola (Bynes) kär i en av fotbollsspelarna i skollaget men inser snart att det är betydligt fler än hon (han) som har kärleksproblem?

Duke vill ha Olivia, som gillar Sebastian, som egentligen är Viola. Sebastian är ju egentligen Viola, som i sin tur är kär i Duke, som tror att hon är en kille.

Här kan du streama: She's the Man

Gossip Girl
Foto: Warner Bros

Gossip Girl (2007-2012)

Genre: Tonårsdrama
Skapare: Josh Schwartz och Stephanie Savage
Med: Blake Lively, Penn Badgley, Leighton Meter m.fl.

Denna serie är självklar att ha med på min nostagilista. En serie som jag troligtvis sett om cirka sex stabila gånger.

Vi välkommnas in till Upper East Side-ungdomarnas glamorösa liv på Manhattan. Studenterna får alla viktiga nyheter från den allvetande och superhemlighetsfulla Gossip Girls blogg. Ingen vet vem Gossip Girl är, men Gossip Girl vet allas hemligheter.

En serie med sex säsonger som har allt – kärlek, dramatik och mystik.

Här kan du streama: Gossip Girl

The Vampire Diaries
Foto: Warner Bros

The Vampire Diaries (2009-2017)

Genre: Drama, romantik, övernaturligt
Skapare: Julie Plec
Med: Paul Wesley, Ian Somerhalder, Nina Dobrev m.fl.

Även detta är en serie som förföljt mig med sina åtta säsonger. Detta är en serie som jag anser alla bör se. 

Serien skildrar två hundraåriga vampyrbröder återvänder till hemstaden Mystic Falls där övernaturliga varelser lever i hemlighet bland invånarna. Bröderna, den ene ond och den andra god, blir förälskade i samma flicka vilket leder till hetlevrad passion och annorlunda komplikationer.

Här kan du streama: The Vampire Diaries

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL