Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
9 hjärtevärmande vänskapsfilmer du måste se

9 hjärtevärmande vänskapsfilmer du måste se

Oskar Gustavsson Klingenstierna | Lista
29 januari 2023
Oskar Gustavsson Klingenstierna | Lista
29 januari 2023

Mysiga tips om starka kompisrelationer

Genom film får vi möta karaktärer i olika konstellationer. Det kan vara barn, föräldrar, syskon, kärlekspar eller arbetskollegor. En av de vanligaste relationerna på film är vänskapsrelationen som en stor mängd filmer handlar om. Här kommer några riktigt grymma tips på vänskapsfilmer.

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

Trollkarlen från Oz (1939)

En av 1939 års stora filmer, som blev det publika genombrottet för Judy Garland, är ett riktigt rafflande äventyr för hela familjen. Den unga flickan Dorothy (Garland) bor på en gård i Kansas där hennes enda vän den lilla hunden Toto. Plötsligt en dag blåser en stark tornado upp som slukar allt i sin väg. Dorothy hamnar i det färgglada och fantasifulla landet Oz. Hennes enda chans att få återvända hem igen är genom att träffa trollkarlen, därav titeln på filmen. På hennes resa möter hon plåtmannen Hickory (Jack Haley), Fågelskrämman Hunk (Ray Bolger) och Lejonet Zeke (Bert Lahr). De bildar en kvartett som sjunger sig fram genom landskapet för att de är ”off to see the Wizard, The wonderful Wizard of Oz”.

Här kan du streama: Trollkarlen från Oz

 

Paper Moon
Foto: Paramount Pictures

Paper Moon (1973)

Peter Bogdanovich, som tragiskt gick bort för cirka ett år sedan, skapade filmhistoria när han lät far och dotter, Tatum O'Neal och Ryan O'Neal, mötas på filmduken. Och till råga på allt blev den förstnämnda den yngsta någonsin att ta emot en Oscar i en av originalkategorierna. Det rekordet står sig än i dag.

Handlingen tilldrar sig till USA under 1930-talet. Den nioåriga Addie har precis förlorat sin mamma och tar följe med bibelförsäljaren Moses på hennes mot sin moster som bor några stater bort. Det resulterar i ett framgångsrikt samarbete där Addie är väldigt noggrann med att de ska dela vinsten lika, till Moses stora förtret. Även fast deras resa kantas av hetsiga diskussioner jävlas de med varandra som riktiga vänner och blir mer och mer fästa vida varandra. Det var tack vare Orson Welles som Bogdanovich gav filmen titeln Paper Moon, som den bastante legendaren ansåg att det var ett mycket bra val.

Här kan du streama: Paper Moon

Låt Astrid Lindgrens filmskatt vara
Foto: Svenska Filminsitutet.

Ronja Rövardotter (1984)

En Romeo & Julia-inspirerad historia fast där kärleken är utbytt mot stark vänskap. Släkterna Capulet och Montague heter nu i stället Mattis-ätten och Borka-ätten. Titelns person föds under ett fruktansvärt åskväder där pappa Mattis (Börje Ahlstedt) frenetiskt försöker tysta vildvittrorna som cirkulerar kring Mattisborgen medan mamma Lovis (Lena Nyman) smärtsamt försöker förlösa sin förstfödda.

Ronja är ett nyfiket barn som, likt en bucketlist, försöker ta sig an livets stora faror. Att hoppa över helvetesgapet, skrika i vargklämman och att ramla i älven är samtliga exempel på saker hon inte räds. Samtidigt väcks en nyfikenhet om sin pappas värsta fiendes son, som lämpligt nog är i samma ålder. Det blir till barnens uppgift att försöka medla mellan sina föräldrar samtidigt som en stark vänskap väcks. Allt detta är iscensatt i några av Sveriges vackraste miljöer och mest folkkära skådespelare.

Här kan du streama: Ronja Rövardotter

Foto: Miramax Films.

Cinema Paradiso (1988)

Filmen anses ofta vara en av de bästa någonsin och mottog både en Oscar för Bästa utländska film och juryns stora pris i Cannes. Handlingen beskrivs huvudsakligen i tillbakablickar ur Salvatores (Salvatore Cascio), även kallad Totó, barndom. Han blir tidigt i livet intresserad av film och bekantar sig med maskinisten Alfredo (Philippe Noiret) på den lokala biografen.

På grund av en brand i biografen tvingas Totó rädda Alfredo från att brinna inne. Dessvärre blir Alfredo blind och tvingas dra sig tillbaka från sitt arbete som biografmaskinist. Fastän Alfredos yrkesliv tar ett snabbt slut har hans och Totós vänskap bara börjat. Filmen regisserades av Giuseppe Tornatore och musiken komponerades av legenden Ennio Morricone.

Här kan du streama: Cinema Paradiso

Streama Léon (1994)
Foto: Buena Vista International.

Léon(1994)

I New York lever den introverta och hemliga yrkesmördaren Léon (Jean Reno) som en dag är med om att alla hans grannar blir ihjälskjutna av den hetlevrade och korrupta polisen Norman Stansfield (Gary Oldman). Den enda som överlever är den unga flickan Mathilda (Natalie Portman), som Léon mer eller mindre ofrivilligt väljer att ta hand om och beskydda henne från Stansfield och hans män.

Vänskapen som senare ska växa till något större är till en början trögstartad men med hjälp av Mathildas goda humör och Léons färdigheter inom vapenhantering bildar de ett bra team som senare ska komma att bli oskiljaktiga. Filmen var Portmans långfilmsdebut och har fortfarande en stabil plats, högt upp, på IMDb:s lista över de 250 bästa filmerna någonsin.  

Här kan du streama: Léon

Dum och dummare – Vem är egentligen dummast?
Foto: New Line Cinema.

Dum & dummare (1994)

Harry Dunne (Jeff Daniels) och Lloyd Christmas (Jim Carrey) lever i samhällets utkant. De båda har stora svårigheter att behålla sina jobb, men så en dag när Lloyd arbetar som taxichaufför råkar en ung vacker kvinna( Lauren Holly) glömma sin portfölj. Lloyd ser det som en möjlighet att få vara hjälte och efter mycket om och men väljer hans bästis Harry att hänga med.

Under resan, som för övrigt görs i Harrys tjänstebil som har utseendet som en fårhund, stöter de på ständiga problem och folk som på ett eller annat vis vill sabotera för dem. Trots upprepade snedsteg har Harry och Lloyd i alla fall varandra. Resultatet blir en klassisk road-movie som, enligt mig, är en av de roligaste filmerna som gjorts och som kan ses om och om igen.

Här kan du streama: Dum & dummare

Foto: Buena Vista Distribution.

Hitta Nemo (2003)

Filmen kanske inte är mest känd som en vänskapsfilm utan snarare som en pappa-son-film, men jag vill hävda att relationen mellan pappa Marvin och Doris är minst lika engagerande. Det är första skoldagen för den nyfikna och energiska clownfisken Nemo (Alexander Gould) som har sin oroande och överbeskyddande pappa Marvin (Albert Brooks) efter sig. Av en olyckshändelse blir Nemo tillfångatagen av en sportfiskare och färdas i rasande fart mot Sydney. Det blir till Marvins uppgift att leta reda på sin son och rädda honom.

Under resans gång stöter han på den tankspridda fisken Doris (Ellen DeGeneres) som blir hans följeslagare förbi hungriga hajar och berättarsugna sköldpaddor. Trots deras återkommande gräl bildas ett dreamteam där Doris tydliga motto, när Marvin börjar tappa hoppet, är ”just keep swimming”. Man får aldrig ge upp hoppet.

Här kan du streama: Hitta Nemo

Foto: SF Studios.

Hachiko-En väför livet (2009)

Vänskaper behöver inte nödvändigtvis skapas mellan två människor, eller för den delen mellan två fiskar som i exemplet Hitta Nemo. Vänskaper kan även skapas mellan en människa och en hund, som alltjämt sägs vara människans bästa vän.

Den svenska framgångsrika regissören Lasse Hallström tog sig an den verkliga historien om hunden Hachiko som dag efter dag möter upp sin husse Parker Wilson (Richard Gere) på järnvägsstationen när han är på väg hem från jobbet. Hachiko blir inte bara en älskad vän och familjemedlem, han blir också en kär bekant till människorna i staden som hälsar på honom och bjuder på mat. Detta är en film alla måste se och även en film som absolut inte får spoilas, därför stannar jag här i min redogörelse om dess handling. 

Här kan du streama: Hachiko-En vän för livet

Foto: Gaumont Film Company.

En oväntad vänskap (2011)

Efter att ha blivit förlamad från halsen och neråt, till följd av en skärmflygningsolycka, söker den ensamma och rika överklassmannen Philippe (François Cluzet) efter en personlig assistent. Driss (Omar Sy) har precis lämnat fängelset och söker efter ett nytt jobb och får anställning. Trots deras diametrala olikheter i personlighet och bakgrund kommer de bra överens. Philippe har till en början en mörk syn på livet efter olyckan men med hjälp Driss humor och levnadsglädje börjar han se ljusare på tillvaron.

Filmen, som för övrigt är baserad på en verklig historia, står sig än idag som Frankrikes största internationella publiksuccé någonsin. Den är en äkta feelgood-film som bevisar att vänskaper kan uppstå även i de mest oväntade konstellationer.

Här kan du streama: En oväntad vänskap

Nu är det bara att sätta igång och beta av dessa underbara tips!

NÄSTA ARTIKEL