11 hyllade komediserier du inte sett – men måste se

11 hyllade komediserier du inte sett – men måste se

Emil Oscar Rasmussen
08 april 2023 kl. 20:04

Komediserierna som flyger under svenskarnas radar

De senaste åren har det producerats en rad engelskspråkiga komediserier som rent ut sagt är suveräna. Serierna i fråga har hyllats av både kritiker och tittare, men i Sverige tycks de trots detta inte riktigt ta fart på allvar. Här är 11 hyllade komediserier du inte har sett – men måste se

Det är svårt att sätta fingret på varför serierna på denna listan inte är populärare i Sverige. Så gott som samtliga av dem har förärats med prestigefyllda tv-priser, välkända namn medverkar i dem eller ligger bakom dem, och de konkurrerar inte direkt med några motsvarande svenska komediserier. Många av dem har till och med fått en hel del uppmärksamhet i svensk media – ändå verkar det vara ytterst få som har sett dem.

Dessa briljanta komediserier från de senaste åren har till synes alla förutsättningar att frodas på den svenska marknaden, och eftersom det fortfarande finns så många som ännu inte upptäckt dem, kommer här en liten påminnelse om att de existerar.

11 komediserier du måste se men inte har sett

Barry säsong 4
Foto: HBO.

Barry

I rollerna: Bill Hader, Henry Winkler, Sarah Goldberg, Anthony Carrigan, Stephen Root m.fl.
Antal säsonger: 4 (fjärde och sista säsongen har premiär i april 2023)

Barry går snart i mål med sin avslutande fjärde säsong. Seriens titelkaraktär (spelad av Bill Hader) är en underbart unik sammansättning av en yrkesmördare med skådespelardrömmar, som försöker ge sig själv en andra chans i livet. Den säregna tonen som Barry erbjuder skapar en komplexitet hos karaktärerna som verkligen når ut till tittaren och som inte återfinns i många andra serier.

Dessutom är Barry hem till en av fiktionens kanske härligaste maffiaprofiler – försök att värja dig för NoHo Hanks (Anthony Carrigan) charm om du kan.

Här kan du streama: Barry

Reservation Dogs
Foto: Disney+

Reservation Dogs

I rollerna: Devery Jacobs, D'Pharaoh Woon-A-Tai, Lane Factor, Paulina Alexis m.fl.
Antal säsonger: 2 (pågående serie)

Reservation Dogs är kanske den serien på listan som har undgått svenskar i allra störst utsträckning. Och det är väldigt, väldigt synd, med tanke på hur lysande serien är. Serien följer en vängrupp bestående av tonåringar från ett reservat för den amerikanska ursprungsbefolkningen i Oklahoma. Där är framtidsutsikterna för dem minimala, men drömmar om en flytt till Kalifornien håller dem i ständig rörelse.

Serien, som är skapad av Sterlin Harjo och Taika Waititi sprudlar av en underfundig typ av humor som får en att älska karaktärerna. De unga skådespelarna i Reservation Dogs står dessutom för fantastiska rollprestationer. Inte minst Paulina Jack som stjäl showen i den andra säsongen och visar upp en komisk timing som saknar motstycke.

Här kan du streama: Reservation Dogs

The Great
Foto: HBO.

The Great

I rollerna: Elle Fanning, Nicholas Hoult, Phoebe Fox, Sacha Dhawan, Adam Godley, Douglas Hodge m.fl.
Antal säsonger: 3 (den tredje säsongen har premiär i maj)

Elle Fanning och Nicholas Hoult har båda imponerat i flertalet sammanhang, men frågan är om duon inte var födda till att spela mot varandra i denna skruvade tolkning av hur Katarina den stora kom till makten i 1700-talets Ryssland. Dialogen i denna kostymkomedi är sylvass i varje avsnitt och den upphör aldrig att överraska med oväntade vändningar.

Här kan du streama: The Great

Fleabag
Foto: Prime Video.

Fleabag

I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Olivia Colman, Sian Clifford, Bill Paterson m.fl.
Antal säsonger: 2 (avslutad serie)

Phoebe Waller-Bridge är ett geni. Det går nästan inte att titta på Fleabag utan att tycka det. Serien är en av dem på listan som en handfull svenskar faktiskt har sett, men med tanke på hur bra denna fem-plus-serie är borde folk fortsätta att strömma till den. Få andra serier, om ens någon annan, har lyckats bryta den fjärde väggen på ett lika kreativt lekfullt sätt som Waller-Bridge i Fleabag.

Serien blev med sina två säsonger en riktigt trendsättare när det kommer till att bryta den fjärde väggen för komisk effekt, men i Fleabag är det så mycket mer än ett simpelt verktyg för att locka till skratt; här är det även en metod för att utveckla karaktärerna och, än mer imponerande, deras relationer till varandra.

Här kan du streama: Fleabag

Only Murder In The Building
Foto: Disney+

Only Murders in the Building

I rollerna: Steve Martin, Martin Short, Selena Gomez m.fl.
Antal säsonger: 2 (pågående serie)

Only Murders in the Building har öppnat dörren till kriminalgenren för en helt ny målgrupp med sin gemytliga ton. Serien har gett myskrim ett ansikte och det är till stor del för att det är så underbart att få vistas med Steve Martin, Martin Short och Selena Gomez i de tre huvudrollerna. Vem kunde ana att just den trion skulle fungera så självklart?

Kemin mellan de tre true crime-älskande huvudkaraktärerna går inte att förneka och den gör att till och med personer som inte vanligtvis uppskattar krim vill gå till botten med varje mysterium tillsammans med dem.

Här kan du streama: Only Murders in the Building

Hacks
Foto: HBO.

Hacks

I rollerna: Jean Smart, Hannah Einbinder, Carl Clemons-Hopkins, Paul W. Downs, Kaitlin Olson m.fl.
Antal säsonger: 2 (pågående serie)

Att föra samman en omaka duon har använts som knep för att skapa komedi sedan urminnes tider, men få moderna exempel fungerar lika bra som Hacks. Här är det en ung manusförfattare som tvingas in i ett samarbete med en äldre komiker i desperat behov av att förnya sitt material. På pappret är de en mardrömskombination – och friktionen mellan dem är också ständig – men samtidigt lyckas de etablera en relation till varandra som gör att man verkligen investerar sig i hur den ska utveckla sig.

Addera till huvudkaraktärernas komplexa relation en sylvass dialog och ett unikt perspektiv från en halvt avdankad, kvinnlig ståuppkomiker, så får vi en fantastiskt bra serie.

Här kan du streama: Hacks

What We Do in the Shadows
Foto: HBO.

What We Do in the Shadows

I rollerna: Kayvan Novak, Matt Berry, Natasia Demetriou, Harvey Guillén, Mark Proksch m.fl.
Antal säsonger: 4 (pågående serie)

När det kommer till unika koncept sticker få andra serier ut på samma sätt som What We Do in the Shadows. Sprungen ur filmen med samma namn från 2014, är denna skräckkomedi i mockumentärstil något utöver det vanliga. I fokus för handlingen hittar vi ett gäng vampyrer som försöker hitta sin plats i samtiden. Samtidigt som de är de skräckinjagande varelserna vi har lärt känna i sagorna, är de också urbota fåniga på det bästa av sätt.

Ett tonmässigt snarlikt tips är Our Flag Means Death. Konceptet är inte helt och hållet detsamma, men principen av att ta något skräckinjagande och delvis förlöjliga det återfinns i båda serierna. Medan det handlar om vampyrer i What We Do in the Shadows är det pirater i handlingarnas centrum i Our Flag Means Death.

Här kan du streama: What We Do in the Shadows

Mythic Quest
Foto: Apple TV+

Mythic Quest

I rollerna: Rob McElhenney, Charlotte Nicdao, David Hornsby, Danny Pudi, Ashly Burch, Imani Hakim m.fl.
Antal säsonger: 3 (pågående serie)

Apple TV+ ligger bakom en handfull mycket sevärda komedier och en av dem som har hängt med en längre tid nu är Mythic Quest med Rob McElhenney i en av huvudrollerna. Tillsammans med Silicon Valley är Mythic Quest en av förvånansvärt få komediserier med dagens moderna, digitala era i fokus. I det här fallet är den ett spelföretag som utgör spelplatsen för handlingen.

Utöver generellt sett njutbara avsnitt bjuder Mythic Quest på ett och annat spinoff-avsnitt som del av varje säsong. De går på djupet med saker och ting som inte nödvändigtvis har med den huvudsakliga handlingen att göra, och det görs på ett nästan golvande bra sätt som lyfter nivån på serien både ett och två snäpp.

Här kan du streama: Mythic Quest

The Marvelous Mrs. Maisel (säsong 2)
Foto: Prime Video.

The Marvelous Mrs. Maisel

I rollerna: Rachel Brosnahan, Alex Borstein, Michael Zegen, Tony Shalhoub, Marin Hinkle m.fl.
Antal säsonger: 5 (den femte och avslutande säsongen har premiär i april 2023)

The Marvelous Mrs. Maisel har imponerat säsong efter säsong sedan debuten 2017 och går nu i mål med sin femte säsong. Serien bygger på ett unikt koncept om en judisk kvinna på det sena 1950-talet som tar sig an den mansdominerade stand-up-världen Ur ett rent dramaturgiskt perspektiv imponerar den här serien kanske mest av alla på listan, men den bjuder givetvis också på en hel del skratt.

En stor del av seriens behållning ligger i den rappa dialogen och Rachel Brosnahan som en frisk fläkt i huvudrollen.

Här kan du streama: The Marvelous Mrs. Maisel

Atlanta
Foto: Disney+

Atlanta

I rollerna: Donald Glover, Brian Tyree Henry, Lakeith Stanfield, Zazie Beetz m.fl.
Antal säsonger: 4 (avslutad serie)

Multitalangen Donald Glovers surrealistiska dramakomedi Atlanta gick nyligen i mål, men det betyder inte att det är försent att upptäcka den. Serien är inte rädd för att ta ut svängarna och även om den kanske inte är allas kopp te är den värd ett försök. Handlingen kretsar kring ett grupp vänner från Atlanta som försöker ta sig fram på rap- och hiphop-scenen i USA.

Atlanta bjuder inte nödvändigtvis på några gapskratt, utan humorn ligger snarare i de kafkaeska situationerna som karaktärerna finner sig och de kreativt paketerade samhällskommentarerna.

Här kan du streama: Atlanta

The Afterparty. Foto: Apple TV+
Foto: Apple TV+

The Afterparty

I rollerna: Tiffany Haddish, Sam Richardson, Zoe Chao m.fl.
Antal säsonger: 2 (den andra säsongen har premiär våren 2023)

Sist ut på listan är kriminalkomedin The Afterparty, som kort och gott är superhärlig att titta på. Tiffany Haddish och Sam Richardson är lysande i huvudrollerna och den första säsongens ensemble är sammansatt med en sådan fingertoppskänsla att det är omöjligt att inte imponeras. Utöver den ovan nämnda kärnan och Zoe Chao kommer nya karaktärer att inta serie i dess andra säsong, och det är bara att hålla tummarna för att den lyckas upprätthålla sin höga nivå.

I den första säsongen är det ett dödsfall på en efterfest till en klassåterträff som står på agendan, där varje avsnitt är kreativt presenterat från det unika perspektivet av diverse karaktärer. Något som öppnar dörren för spännande genrekombinationer och ett lekfullt utmanande av tittarens förväntningar.

Här kan du streama: The Afterparty

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL