Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Tokyo Story

10 svartvita favoritfilmer

David Forssell | Lista
01 maj 2022
David Forssell | Lista
01 maj 2022

Det var bättre förr, inte sant?

Res tillbaka i filmhistorien med dessa odödliga klassiker. De må vara rätt färglösa, men de saknar sannerligen inte karaktär!

Till och från skapas det riktiga bra serier och filmer som får kultstatus och överlever både tid och rum. Ändå kan det vara lätt att förbise de där riktigt gamla svartvita guldkornen i detta überhastighetens tidevarv. Vi på Filmtopp har därför dammat av några, som vi anser, oförglömliga klassiker från förra sekelskiftet. Håll till godo!

10 svartvita filmer som åldrats väl

Anna Karenina (1935)

Handling: I Anna Karenina får vi följa Anna Karenina, en gift kvinna som blir kär officeren Vronskij. Trots att hennes make vägrar gå med på skilsmässa fortsätter Anna sin affär med Vronskij, även fast samhället som hon och Vronskij lever i är långt ifrån accepterande. Anna slits samtidigt mellan att välja mellan den man hon älskar och sitt barn. Filmen följer också Kitty, Vronskijs fru och hennes syn på makens otrohet. 

I Anna Karenina gör Greta Garbo en av sina mest ikoniska prestationer i rollen som Anna. För den som vill se en uppdaterad version av denna klassiker finns Anna Karenina från 2012 med Keira Knighley i huvudrollen. 

Finns på: Google Play, iTunes

Casablanca (1942)

Handling: Rick driver ett kafé i Franska Marocko under andra världskriget. Plötsligt stiger det in en kvinna, som inte visar vad vem som helst, utan en flamma från förr. Ilsa, Ricks stora kärlek, övergav honom i Paris men när hon dyker upp igen väller känslorna åter fram mellan dem trots att hon nu är gift. Samtidigt som Rick brottas med sina kärleksproblem vållar tyskarnas närvaro på hans arbetsplats allt större bekymmer. 

Casablanca är en klassisk romantisk film som bjuder på en väl uppbyggd berättelse och utsökt skådespeleri.

Finns på: Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV, HBO Max

Citizen Kane (1941)

Handling: Efter att Charles Foster Kane dött börjar människorna runt omkring honom undersöka vem han verkligen var. Genom filmen får vi följa Kane från barndomen till hans död. Vi lär känna en man som lyckades med mycket han företog sig men som ändå inte fann lyckan. 

Citizen Kane, eller En sensation som den egentligen heter på svenska, är en tankeväckande film som av vissa anses vara en av de bästa filmerna som någonsin gjorts. 

Finns på: TriArtPlay Hyr, SF Anytime, iTunes, Rakuten TV, TriArtPlay

Gösta Berlings saga (1924)

Handling: Gösta Berlings saga berättar om Gösta Berling, som på grund av sina spritproblem gjort sig omöjlig som präst. Genom att underhålla majorskan på Ekeby herrgård lyckas han dock dra in pengar. Men när han lär känna den vackra Elisabeth Dohna förändras allting.  

Gösta Berlings saga är en svensk klassiker baserad på Selma Lagerlöws bok med samma namn. Gösta Berlings saga var också filmen som gav världen Greta Garbo. 

Finns på: SF Anytime

Persona (1966)

Handling: Sjuksköterskan Anna får till uppgift att ta hand om den till synes stumma Elisabet Vogler. Elisabet, som tidigare arbetat som skådespelerska, blev plötsligt helt tyst under en teateruppsättning av Elektra och har inte pratat sedan dess. Efter att Elisabeth och Anna börjat spendera mer tid med varandra börjar Anna berätta om sitt eget liv, och ju mer hon berättar desto mer verkar hon tycka att Elisabet och hon liknar varandra. 

Persona är en av Ingmar Bergmans stora filmer, ett psykologiskt drama som vinner ny publik år efter år.

Finns på: Rakuten TV, TriArtPlay Hyr, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Draken Film, TriArtPlay, CMore

Det sjunde inseglet (1957)

Handling: Det sjunde inseglet utspelar sig under 1300-talet när digerdöden drar fram över stad och land. Riddaren Antonius Block, nyss hemkommen från ett korståg, drabbas av religiösa grubblerier i sitt livs slutskede och bestämmer sig för att spela ett parti schack med Döden och på så sett kunna undvika det oundvikliga.

Det sjunde inseglet kanske lätt kan framstå som en tung film att ta sig igenom, men den är faktiskt riktigt underhållande och bjuder på ett och annat skratt. Minuterna susar förbi.

Finns på: Google Play, Rakuten TV, TriArtPlay Hyr, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Draken Film, TriArtPlay

Sunset Boulevard (1950)

Handling: Det börjar med att vi får se en man flytande i en pool, död. Snart hörs en berättarröst om att ett mord ägt rum i en gammal filmstjärnas hem. Sedan spolas tiden tillbaka. Vi möter den unge manusförfattaren Joe Gillis som under en bilflykt hamnar i ett till synes övergivet, stort hus. I huset bor den avdankade stumfilmsskådespelerskan Norma Desmond.

Joe bestämmer sig för att hjälpa Norma med ett manus i utbyte mot pengar, medan Norma ser Joes kontakter i filmbranschen som en sätt att göra comeback till vita duken. Allt går dock inte enligt planerna. 

Finns på: Google Play, Blockbuster, Rakuten TV, iTunes

Sunrise: A Song of Two Humans (1927)

Handling: I Sunrise: A Song of Two Humans följer vi en man som efter att ha träffat en förförisk kvinna beslutar sig för att ha ihjäl sin nuvarande hustru och ta sig en ny fru. Han ror ut med frun på sjön, men väl där inser frun vad mannen håller på att göra. Mannen drabbas av ångest och ror dem i land. Frun springer skräckslaget iväg medan mannen följer efter. Men allting tar inte slut där...

Sunrise är en gammal film som fortfarande berör. Den säger någonting om tiden som var men också mycket som är relevant än dessa dagar. Den är ett måste för alla filmfantaster. 

Finns på: Youtube

Till sista andetaget (1960)

Handling: Michel är en kriminell snubbe som efter att ha stulit en bil och skjutit ihjäl en polis söker skydd hos sin amerikanska flickvän, Patricia i Paris. Patricia beslutar sig för att hjälpa till att skydda Michel från polisen, men när Michel får veta att hon är gravid börjar han med ens se saker och ting annorlunda. 

Till sista andetaget är en fransk film som gjort sig känd för sina så kallade "jump cuts", snabba klippväxlingar. Den räknas som en av de viktigaste filmerna i den franska nya vågen.

Finns på: Blockbuster, TriArtPlay Hyr, SF Anytime, Draken Film

Tokyo Story (1953)

Handling: Shukichi och Tomi Hirayama bestämmer sig för att hälsa på sina barn i Tokyo, men när de väl kommer dit märker de att barnen inte har tid för dem. I stället får de spendera tiden med sin döde sons änka, Noriko. Noriko är en trevlig kvinna som visar dem runt i huvudstaden men annars inte gör mycket väsen av sig. Föräldrarna lämnar sedan Tokyo. En tid senare får deras barn ett sorligt och oväntat besked... 

Tokyo Story är en lågmäld men ändå intensiv film. För den som inte känner till mycket om japansk kultur är detta en extra fascinerande filmupplevelse. 

Finns på: iTunes

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL