9 frågor Den osynlige mannen inte svarade på

9 frågor "Den osynlige mannen" inte svarade på

Filmtopp
Uppdaterad kl. 18:36 | Publicerad 07 mars 2020 kl. 18:20

Vänta nu… vad var det egentligen som hände?

Bioaktuella "Den osynlige mannen" har fått en hel del lovord. Den är också en bra film – om man inte börjar tänka för mycket…

Elisabeth Moss i "Den osynlige mannen".
Elisabeth Moss i "Den osynlige mannen" (2020). Foto: Universal Pictures.

Nu rullar "Den osynlige mannen" på biograferna. Filmen är en moderniserad tagning av James Whales klassiker Den osynlige mannen från 1933 och ingår i Universal Pictures nya monsteruniversum – Dark Universe.

Filmen har fått god kritik och är helt klart sevärd… men det gäller att inte tänka efter för mycket. Gör man det finner man en massa frågetecken som aldrig slätas ut.

*** VARNING FÖR STORA SPOILERS ***

I filmen ser vi Elisabeth Moss som Cecilia. Hon flyr från sin aggressiva pojkvän Adrian Griffin (Oliver Jackson-Cohen) i en ruggigt spännande och välregisserad inlednindsscen.

Traumatiserade Cecilia bor hos sin vän James och hans tonårsdotter Sydney. Skräcken för att lämna deras hus släpps när Adrian plötsligt hittas död. Fast det blir inte den frid och fröjd som hon väntat sig, snart börjar märkliga saker att ske och hon är övertygad om att Adrian, som är en ledande forskare inom optik, har lyckats göra sig osynlig och fortsätter att terrorisera henne.

Under filmens gång blir det tydligt att Cecilia, mycket riktigt, plågas av en osynlig människa. Vem detta är vet vi dock inte, men denne lyckas få henne häktad för ett mord som hon inte har begått. Vi får också veta att hon är gravid med Adrians barn efter att han bytte ut hennes p-piller mot sockerpiller medan de fortfarande var tillsammans.

Mot slutet av filmen kommer en plot twist där Cecilia får höra att Adrian är vid liv och att Tom har fejkat hans död, kidnappat honom och sedan gått bananas. Även om det är tydligt att Tom har varit involverad i det hela så är hon övertygad om att Adrian egentligen är mästerhjärnan bakom allt. Vi får också veta att gärningsmannen har blivit osynlig genom att bära en avancerad dräkt.

Adrian hävdar att han är oskyldig men både vi i publiken och Cecilia vet att han ljuger. Annars skulle ingenting av vad vi har sett vara logiskt. Tom saknar motiv, så varför skulle han helt plötsligt få för sig att fejka sin broders död, hålla honom vid liv och sedan ge sig ut på en killing spree för att driva Cecilia till vansinne? Hon har inte gjort honom någonting.

Om vi istället utgår från att Tom manipulerades av sin bror (vilket onekligen verkar mest troligt) och därmed hjälpte honom med vissa av attentaten, så uppstår istället andra frågetecken. Tidigare i filmen säger Tom att Adrian är ett monster som manipulerat honom hela sitt liv, nu vill han alltså gå över lik för att hjälpa sin bror med vad? Få tillbaka sin flickvän genom att döda alla runt omkring henne och sätta henne i fängelse?

Men detta är bara några av de frågetecken som "Den osynlige mannen" ställer men aldrig slätar ut. Här nedan listar vi några av de största missarna.

Elisabeth Moss i "Den osynlige mannen".
Foto: Universal Studios.

1. Undersökte inte polisen brottsplatsen?

Okej, så om vi förstår det hela rätt så fejkade Adrian sitt egna självmord. Hans bror Tom visar oss bilder på hur Adrian ligger i en blodpöl på golvet och vi antar så klart att bilderna är tagna från en utredning. Men vad hände sen? Polisen måste ju ha varit där och undersökt den potentiella brottsplatsen. Märkte ingen av dem att han var vid liv? Kanske var det som så att Tom och Adrian mutade utredarna, men det är en rätt lång kedja av människor som måste betalas för den där typen av tystnad. Inte minst när Cecilia arresteras sätts i häkte anklagad för mord. Det hade varit intressant att veta hur de löste den här biten…

2. Varför beslogstog inte hunden?

Sent i filmen, när Cecilia kommer tillbaka till Adrians hem så träffar hon på deras gamla hund. Med tanke på att detta är en brottsplats efter Adrians förmodade självmord så måste som sagt polisen ha varit där… men de bara lämnade kvar hunden i detta tomma jättehus för att klara sig själv?

3. Vänta nu… var dräkten ljudlös?

Inte en enda gång hör någon den osynlige mannen göra ett enda ljud ifrån sig (förutom när han pratar vid nåt enstaka tillfälle). Gjorde dräkten honom ljudlös? Borde inte steg, andetag etc höras med? Inte heller krockar han inte med några föremål och likaså går ingen, någonsin in i honom. Detta trots att han rör sig i minimala celler, förhörsrum och åtminstone en tätt befolkad restaurang…

4. Varför tog hon inte telefonen?

I en av filmens mest spännande scener har Cecilia ringt på Adrians mobil och hört att den surrar uppe på vinden. Hon klättrar upp, hittar HANS mobil full med foton på henne när hon sover jämte Sydney. Uppenbara bevis på att åtminstone någon stalker henne och att något är allvarligt fel. Likväl tar hon inte med sig mobilen ner eller bryr sig om att hämta den vid ett senare tillfälle. Hon nämner den inte ens för någon. Sedan har vi ju frågan om hur den osynlige mannen i huvud taget kom upp på vinden utan att någon märkte av någonting – det behövs trots allt en stege för att komma upp. Så den borde ju stå kvar där medan han häckar i sin gömma.

5. Ett snabbt och teknologiskt underbarn?

I filmens slutscen sitter Cecilia och Adrian och pratar med varandra. Hon vet om att en övervakningskamera filmar allt som händer. Efter ett tag säger hon att hon ska fixa till sig på toaletten. Under en mycket kort tid hinner hon ta på sig dräkten (som tidigare bara verkade gå att aktivera i en speciell anläggning nere i källaren) och få igång den utan att någonsin ha testat den förut. Sedan går hon och dödar Adrian så det ser ut som att självmord, går tillbaka till toaletten, tar av sig dräkten och går fram till Adrians lik och låtsas vara chockad över vad som har hänt. Snabbt jobbat!

6. Varför blöder hon inte?

I en dramatisk scen tar Cecilia en penna och hugger upp sin arm för att lura Adrian att hon ska ta livet av sig. Vi ser tydligt att hon blöder ur handleden, men bara några sekunder senare slutar hon blöda.

7. Ett nytt liv med Adrian?

I en av scenerna förstår vi att Adrians bror Tom är med på hela Adrians plan och att Adrian lever. Cecilia har hamnat i häkte på grund av ett mord hon inte har begått. Tom vet om att Cecilia är gravid efter att Adrian började byta ut hennes p-piller medan de var tillsammans. Då Cecilia har ansökt om att göra abort ger Tom ett erbjudande. Hon kan få hela sitt gamla liv tillbaka med Adrian om hon väljer att behålla barnet… Men… vänta nu lite… Då måste det ju först komma fram att Adrian inte alls är död och att han och/eller Tom är gärningsmannen/-männen… Om Adrian är involverad i detta (vilket filmen verkligen skriker åt oss att han är) så hamnar ju han definitivt i fängelse. Och om Tom är den riktiga gärningsmannen så hamnar väl han i fängelse istället? Hur ska allt kunna bli som vanligt?

8. Är Adrian mästare på att hålla andan?

Första gången vi på riktigt får veta att Den osynlige mannen verkligen finns så står Cecilia utomhus under en längre period. Det är kallt så man ser hur koldioxiden i hennes andetag blir till moln. Vid ett tillfälle ser vi ett likadant moln intill henne och vi förstår att Den osynlige mannen står där… men varför syns aldrig hans andning varken tidigare eller senare igen?

9. En penna kan skada dräkten men inte tunga föremål?

I den här filmen blir alltså den osynlige mannen osynlig genom en specialdräkt utrustad med massa kameror (och logiskt sett även skärmar som projicerar vad kamerorna fångar upp, även om detta aldrig nämns på något vis).  När Cecilia hugger honom med en penna förstörs dräkten och han blir synlig, eller snarare den "glitchar" och han blir synlig med jämna mellanrum. Men tidigare i filmen har hon slagit honom med flera andra, tyngre föremål utan att någonting har hänt.

Relaterad läsning: 

Recension – Den osynlige mannen
Fem grymma skräck-remakes
De bästa skräckfilmerna

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL