Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Invisible man 2020

Terror i uppdaterad skrud – Fem vassa skräck-remakes

Fredrik Edström | Lista
22 april 2020
Fredrik Edström | Lista
22 april 2020

Suktar du efter urinstänkta underkläder? Spana in min topplista över blodisande remakes!

"Den osynlige mannen" har tågat in på svenska biografer, nu i purfärsk 2020-skrud. Remakes får ofta agera komposthög för ilskna cineasters besvikelser men fenomenet är långt ifrån nytt eller befriat från ljuspunkter. Idag får ni följa med mig ner i skräckens mörkaste hålor och spana in fem rysare som uppdaterats på alldeles ljuvliga vis.

5: Bram Stoker's Dracula (1992)

Dracula
Foto: Columbia Pictures.

Vem möter vi på plats nummer fem om inte den blodklunkande greven himself? I Francis Ford Coppolas gotiska och smått vansinniga tolkning av Bram Stokers legendariska berättelse bjuds vi på ren och skär filmmagi. En excentrisk Gary Oldman, en kavalkad av praktiska effekter samt en hel del rent elände (Keanu Reeves, vi tittar på dig).

LÄS VIDARE: Vår recension av The Invisible Man

Dracula stöptes i kontrovers eftersom Coppolas kastade om Stokers originalhistoria på en del ytterst brinnande punkter. Ilskna vampyrfreaks röjde vid barrikaderna men vad ska man med en remake till om den inte vågar ta sig an nya grepp? Bram Stokers Dracula bjuder på en maffig filmbuffé och det allra mesta får smaklökarna att dansa av välbehag.

4: The Ring (2002)

The Ring
Foto: DreamWorks Pictures.

Gore Verbinskys nyinspelning av Japanska Ringu introducerade VHS-paniken till helt nya kontinenter och vips invaderades en fräsch publiks mardrömmar av likbleka flickor med vattenkammade frisyrer. 

The Ring är att likna vid en kulturellt fenomen och plötsligt vällde kopiorna ut från drömfabriken. Verbinskys nyinspelning lyckades förvalta vidrigheterna från originalet men stöpt i en betydligt skarpare mall. Originalets smutsighet är ersatt med en iskall "stainless steel"-look med en klockren Noami Watts i huvudrollen. Ringu och The Ring bjuder på skilda, men tillika grymma, upplevelser.

3: Evil Dead (2013)

Evil dead 2013
Foto: Sony Pictures Releasing.

De onda döda återuppstår - och vilken återkomst sen! Evil Dead (1981) är en högt älskad kultklassiker av såväl kritiker som publik som navigerar det minerade landskapet mellan lågbudget-splatter och genuint hantverk. En klassiker omöjlig att duplicera helt enkelt.

Tur att Fede Alvarez struntar i det. Alvarez tar originalets glimt i ögat och dränker det i blodigt allvar och totalt bombarderar tittaren med renodlad splatterskräck. Evil Dead (2013) behåller originalets mall men dränker den i extrema våldsskildringar och upplevelsen är ljuvlig från början till slut. Med undantag för några billiga jumpscares samt saknaden av en karisma-bomb framför kameran som Bruce Campbell är Evil Dead (2013) en fantastisk upplevelse.

2: The Thing (1982)

The Thing 1982
Foto: Universal Pictures.

Nu börjar vi snacka kvalitet här på listan. John Carpenters The Thing är inte bara en ypperlig remake utan en av de bästa skräckfilmerna som någonsin bjudit till dans.

The Thing är en remake som kutar förbi originalet och lämnar det i en tät, skamsen, rökridå. John Carpenter regisserar med en paranoid nerv som får mitt blod att koka och tvingar mig ständigt att ifrågasätta varenda karaktärs motiv. Varelsen är en dysmorfisk ruggighet som förverkligas av praktiska effekter som är en blodisande fröjd att vila ögonen på. The Thing är ren spänningstortyr och är en förevigad stjärna på skräck-himmeln.

1: The Fly (1986)

The fly 1986
Foto: 20th Century Fox.

Listan toppas av David Cronenbergs insektsskräckis The Fly, en emotionell käftsmäll som är lika läbbig som hjärtekrossande tragisk.

Jag älskar "The Fly". The Fly är som skräddarsydd efter mina filmiska midjemått där stommen är ett tragiskt karaktärsporträtt under ett ypperligt bygge bestående av science-fiction body horror. Historian om den stolta ambitionen som till slut leder till undergång är klassiskt konservativ, men tillvägagångssättet helt unikt. Det är i denna polaritet Cronenbergs The Fly briljerar och lägger tusentals insektsägg i min hjärna. Filmen är en av undertecknads favoriter någonsin och toppar listan över skräck-remakes beskymmerslöst.

Detta var min lista över skräck-remakes. Kanske är det så att du, högt ärade läsare, håller med mig. 

Relaterad läsning: 

Recension – Den osynlige mannen
10 riktigt obehagliga människor på film
10 sevärda filmer om dödliga lekar

NÄSTA ARTIKEL