Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Alla hjärtans dag: 10 tips när du inte vill tänka på kärlek

Alla hjärtans dag: 10 tips när du inte vill tänka på kärlek

Jeanette Björlin | Lista
14 februari 2022
Jeanette Björlin | Lista
14 februari 2022

10 filmtips på Disney+ för den som inte vill ha romantik

Är filmtips på Alla hjärtans dag minerad mark för dig? I så fall, ta en titt på listan nedan med filmer att streama på Disney+ och slipp romantiskt dravel.

1. Alien (1979)

Alien
Foto: 20th Century Fox

Det första kapitlet i den stora och skräckinjagande science-fiction historien om alien! Skräcken börjar när besättningen på rymdskeppet Nostromo undersöker en sändning från en avlägsen planet, och gör den fasansfulla upptäckten att där finns en livsform som uppstår och förökar sig inuti människokroppar. Nu måste besättningen inte bara slåss för sin egen överlevnad, utan även för hela mänsklighetens.

Ridley Scotts kultrulle Alien sätter ribban högt för denna lista. Vill du med säkerhet undfly romantiskt dravel? Slå på Alien. I en timme och 57 minuter får du en paus från romantiska minfält. Med Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm, och Yaphet Kotto.

2. John Tucker Must Die (2006)

John Tucker Must Die
Foto: 20th Century Fox

När tre populära flickor från olika klickar i skolan upptäcker att de har gått ut med samma kille samtidigt - skolans hingst, slår de sig ihop för att söka hämnd. Trots hans charm och fortsatta popularitet gör de upp en plan tillsammans med en ny flicka i stan, om att fläcka hans rykte och krossa hans hjärta.

John Tucker Must Die må klassas som en romantisk komedi men med sin huvudstory bjuds vi på en mer cynisk vinkel av att hantera otrohet. Med bl.a. Brittany Snow, Jesse Metcalfe, Ashanti, Sophia Bush och Arielle Kebbel i rollerna.

3. The Other Woman (2014)

The Other Woman
Foto: 20th Century Fox

Carly upptäcker att hennes nya pojkvän Mark inte är att lita på när hon råkar stöta ihop med hans fru (!), Kate. Carly och Kate finner varandra direkt och upptäcker ganska snabbt att Mark är otrogen även med en tredje kvinna, Amber. De tre kvinnorna blir en otippad kompistrio som bestämmer sig för att hämnas ordentligt.

The Other Woman följer likt John Tucker Must Die kvinnor som finner varandra efter att de blivit bedragna av samma man. Det blir en hel del skratt när Cameron Diaz, Leslie Mann och Kate Upton ska hämnas på Nicolaj Coster-Waldaus rollfigur i Nick Cassavetes komedi från 2014

4. 28 dagar senare (2002)

28 Days Later
Foto: Fox Searchlight Pictures

Efter ett attentat mot ett laboratorium sprids ett dödligt virus med ilfart genom England. 28 dagar senare vaknar Jim upp ur koma på ett öde sjukhus. Sakta men säkert går det upp för honom att han är en av få överlevande.

Danny Boyles postapokalyptiska rysare följer några människor som står på branten av mänsklighetens överlevnad efter att en pandemi med ett dödligt virus slår ut samhället. Låter det en aningen bekant? Trots att 28 dagar senare har en hel del element som skiljer sig från covid-pandemin(viruset gör de drabbade till blodtörstiga och övermänskligt starka) går det inte att se om denna och liknande filmer utan att dra vissa paralleller till verklighet vi lever idag. Med Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston, Megan Burns och Brendan Gleeson. 

5. Den vilda jakten på lyckan (1989)

Den vilda jakten på lyckan
Foto: 20th Century Fox

Oliver (Michael Douglas) och Barbara (Kathleen Turner) Rose har varit tillsammans i 18 år. Nu vill Barbara skiljas och när det kommer till frågan vem som ska få det lyxiga huset, viker ingen av dem en tum. Olivers advokat (Danny DeVito) försöker tafatt komma med goda råd, men det är redan för sent. Oliver och Barbaras skilsmässa blir en enda soppa av bitterhet och hämnd när rosornas krig går mot sitt makalösa slut.

En svart komedi från 1989 som är baserad på Warren Adlers roman från 1981 och gestaltar all den bitterhet som kan kretsa kring en skilsmässa.

6. The Hills Have Eyes (2006)

The Hills Have Eyes
Foto: Fox Searchlight Pictures

En bloddrypande skräckfilm där en familj på resande fot blir strandsatta i ödemarken och upptäcker att ett gäng blodtörstiga mutanter strövar runt i området, trånande efter färskt människokött. 

Denna remake av Wes Cravens kultskräckis från 1977 bjuder på en hel del scener som är allt annat än romantiska.

7. Sideways

Sideways
Foto: Fox Searchlight Pictures

Det här är en berusande intelligent bitterljuv komedi som handlar om Miles, en nyskild misslyckad författare som tar med sin vän Jack, en avdankad skådespelare, på en resa genom Kaliforniens vindistrikt. Miles ambition att dela med sig av sin passion för goda viner är dock bortslösad eftersom Jacks intresse snarare kretsar kring kvinnor. Resan tar en oväntad omväg när det komiskt udda paret tvingas utforska sina egna misslyckanden och snart finner de sig drunkna i vin, kvinnor och... skratt!

Sideways är en roadmovie baserad på Rex Pickett roman med samma namn. Med bl.a. Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Sandra Oh och Virginia Madsen.

8. Kannibalhajar 

Cannibal Sharks
Foto: National Geographic

En dokumentär av National Geographic där två av världens ledande hajexperter analyserar de alltmer omfattande bevisen för att hajar - oftare än vi kunnat tro - attackerar varandra. 

9. Millers Crossing (1990)

Miller's Crossing
Foto: 20th Century Fox

Bröderna Coen (Fargo, O' brother, where art thou) står bakom denna mångbottnade och fantasifulla skildring av amerikanskt gangsterliv. Leo är den gode irländske gangsterbossen som styr en stad på östkusten med hjälp av sin lojale soldat Tom. Men staden hotas att tas över av den italienske gangstern Johnny Casper och hans hänsynslöse hejduk Eddie Dane. Medan Tom försöker upprätthålla freden trasslar han in sig i en kärleksaffär med Leos kvinna, vilket leder till att hans lojalitet sätts på prov. Millers Crossing är fylld med action, späckad med svart humor, chockerande våld och skruvade intriger där inget är som det verkar vara. Med Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden, John Turturro, Jon Polito, J. E. Freeman ochAlbert Finney i rollerna.

10. Antlers (2021)

Antlers
Foto: Searchlight Pictures

Denna skräckthriller utspelar sig i en småstad i Oregon, där en lärare och hennes polisbror blir indragna i en mystisk elev som visar sig ha en övernaturlig varelse i sitt hem.

Scott Cooper står för regin i skräckfilmen Antlers som är baserad på Nick Antoscas novell The Quiet Boy. Guillermo del Toro står med som producent, vilket syns. Det blir ofta läskigt, tack vare den mörka stämningen och specialeffekterna. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL