Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 filmer om vinter-OS

10 filmer om vinter-OS

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
02 februari 2022
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
02 februari 2022

Hitta OS-stämningen med dessa filmer.

Det är dags för ännu ett vinter-OS – denna gången i Peking. Behöver du hjälp att komma i rätt stämning kan vi tipsa om någon av dessa 10 filmer.

1. Cool Runnings (1993)

Cool Runnings
Foto: Walt Disney Studios.

Genre: Komedi
Regi: Jon Turteltaub

Handling: Att Jamaica har ett bobsleigh-lag kanske inte många känner till, men teamet har till och med ställt upp i vinter-OS i Calgary. Den här filmen har fritt inspirerats av det smått absurda i hela situationen och driver händelserna till sin humoristiska spets. Fyra killar från den soldränkta ön misslyckas med att kvala in som löpare till de olympiska sommarspelen, men drömmen om OS tar inte slut där – istället tar de sikte på vinterspelen.

Det kanske inte osar vinter över denna härliga familjekomedi, men den är trots allt ett måste om du vill se något roligt på temat vinter-OS.

Finns på: Disney+, iTunes, SF Anytime.

2. Downhill Racer/Sekundjakten (1969)

Sekundjakten
Foto: Cinema International Corporation.

Genre: Drama
Regi: Michael Ritchie

Handling: Drama om den unga amerikanska störtloppsåkaren, David Chappellet, som är fast besluten om att slå alla rekord som kommer i hans väg.

Det finns en anledning till att denna OS-film till stor del fallit i glömska – den kommer inte vara det bästa du har sett, men den är inte heller helt oduglig. Som en av ytterst få filmer om utförsåkning förtjänar den dessutom en plats på listan. Sen går det alltid att njuta av Robert Redford och Gene Hackman i två av huvudrollerna.

Finns på: C More.

3. Eddie the Eagle (2016)

Eddie the Eagle
Foto: 20th Century Fox.

Genre: Komedi, Drama
Regi: Dexter Fletcher

Handling: Michael "Eddie" Edwards var en osannolik men modig brittisk backhoppare som aldrig slutade tro på sig själv. Med hjälp av den rebelliska och karismatiska coachen gav Eddie aldrig upp utan tog sig mot alla odds till de olympiska spelen i Calgary 1988. Där vann han fansens hjärtan och blev känd som "Eddie The Eagle".

Detta är en charmig film om vinter-OS med stjärnor som Hugh Jackman, Taaron Egerton och Christopher Walken.

Finns på: Viaplay, Disney+, iTunes, Google Play, SF Anytime m.m.

4. The Nagano Tapes (2018)

Genre: Dokumentär
Regi: Ondrej Hudacek

Handling: Är det dokumentärer som är din kopp te kan vi tipsa om The Nagano Tapes, som handlar om hur Tjeckiens hockeylandslag osannolikt vann OS-guldet under det första olympiska spel där det plockades in spelare från NHL. Dokumentären är välproducerad och kan dessutom ses gratis.

Finns på: Du kan se dokumentären gratis här.

5. Blades of Glory (2007)

Blades of Glory
Foto: United International Pictures.

Genre: Komedi
Regi: Josh Gordon och Will Speck

Handling: Det är 2002 och två manliga olympiska konståkare blir fråntagna sina guldmedaljer och portade från att tävla i singeltävlingen. De hittar dock ett kryphål när de inser att de istället kan kvalificera sig som en duo.

I rollerna i denna skruvade konståkningskomedi hittar vi namn som Will Ferrell, Jon Heder, Amy Poehler, Will Arnett m.fl.

Finns på: HBO Max, Prime Video, iTunes, Google Play, SF Anytime m.m.

6. The Cutting Edge/Kärlek på hal is (1992)

The Cutting Edge/Kärlek på hal is
Foto: United International Pictures.

Genre: Romantisk komedi
Regi: Paul Michael Glaser

Handling: Två före detta OS-deltagare, en konståkare och den andra en hockeyspelare, slår sig samman som ett konståkningspar för en sista chans att återuppleva sina storhetsdagar. Frågan är bara om de inte kommer att ha ihjäl varandra först...

Behöver vi nämna den svenska titeln på filmen? Jag tror att jag fullständigt avskyr den, samtidigt som jag inte kan låta bli att tycka att den är aningen genial. Det här är trots allt en romantisk komedi med en urfånig premiss, och det är väl precis den känslan som fångas av "Kärlek på hal is"?

Finns på: DVD/Blu-Ray.

7. Miracle (2004)

Miracle
Foto: Walt Disney Studios.

Genre: Drama
Regi: Gavin O'Connor

Handling: Miracle är den sanna historien om ett av sporthistoriens största ögonblick. Ingen tror att USA:s nye hockeycoach Herb Brooks (Kurt Russell) kommer att lyckas när han presenterar sitt OS-team till Lake Placid 1980. Brooks brinner för den omöjliga idén att, av ett gäng collegegrabbar, kunna skapa ett lag som ska besegra Sovjets oslagbara hockeymaskin. Den tuffe USA-coachen drillar sina spelare till yttersta gränsen. Sakta men säkert växer ett hockeylag fram, som faktiskt börjar tro att de kan uträtta ett mirakel...

Finns på: iTunes, Google Play, Blockbuster.

8. Red Army (2014)

Red Army
Foto: Edge Entertainment.

Genre: Dokumentär
Regi: Gabe Polsky

Handling: "Red Army" kallades det sovjetiska ishockeylandslaget som under 80-talet spelade bättre och vackrare än något annat lag. Kraven på spelarna var dock stenhårda och kom från högsta tänkbara ort. Matcherna mellan Sovjet och rivalerna USA och Kanada handlade i en tid av kallt krig lika mycket om ideologi som om hockey.

Detta kan både ses som en sportdokumentär om politik och en politisk dokumentär om sport. Sevärd är den oavsett.

Finns på: Viaplay, iTunes, SF Anytime m.m.

9. Olympic Dreams (2019)

Olympic Dreams
Foto: IFC Films.

Genre: Romantisk komedi
Regi: Jeremy Teicher

Handling: I den olympiska byn för idrottare stöter en ung längdskidåkare på en volontärtandläkare som hon knyter an till när hennes idrottsäventyr tar slut.

Ytterst få lär anse att det här är listans bästa film, men är du ute efter någonting lättsmält som fortfarande kan bidra med lite OS-stämning, så är inte det här att helt bedrövligt alternativ.

Finns på: DVD/Blu-Ray.

10. I, Tonya (2017)

I, Tonya
Foto: Nordisk Film.

Genre: Drama, Komedi
Regi: Craig Gillespie

Handling: Den lovande konståkerskan Tonya Harding rankas högt i de amerikanska konståkningsmästerskapen, men hennes framtid som konståkerska blir mycket oviss när hennes exman ingriper. Baserad på den verkliga händelsen då Tonya Harding och hennes exman Jeff Gillooly anlitar en man för att bryta benet på Tonyas konkurrent, Nancy Kerrigan, vid de amerikanska konståkningsmästerskapen 1994.

I, Tonya är lika underhållande som den är gripande och Margot Robbie gör en av sin karriärs bästa prestationer i rollen som Tonya Harding.

Finns på: Viaplay, iTunes, Google Play, SF Anytime m.m.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL