Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 filmer för dig som gillar Matrix

10 filmer för dig som gillar Matrix

Filmtopp
Jeanette Björlin | Lista
25 december 2021
Filmtopp
Jeanette Björlin | Lista
25 december 2021

Filmerna för fans av Matrix

"Matrix" (1999) har spelat in drygt 460 miljoner dollar (4,2 miljarder kronor) världen över. Med sin djärva produktionsdesign, bländande specialeffekter och fantasifulla redigering har "Matrix" kommit att bli kultfilm i sci-fi-genren.

Den 22 december hade den nya The Matrix Resurrections biopremiär. Har du redan sett den och fått mersmak? Eller behöver du ladda upp inför biovisningen? Då är det här de perfekta filmerna för dig!

RECENSION: The Matrix Resurrections

1. The Matrix Reloaded (2003)

Neo uppskattar att han har ungefär 72 timmar på sig att förstöra de 250 000 destruktiva sonder han vet är utskickade. Under tiden måste han också bestämma sig för hur han ska rädda Trinity från det mörka öde han drömmer att hon ska drabbas av.

Regi & manus: Lilly Wachowski, Lana Wachowski
I rollerna: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Jada Pinkett Smith, Monica Bellucci

Finns att streama på C More.

2. Matrix Revolutions (2003)

Kriget drabbar den underjordiska staden Zion, där de sista fria människorna håller sig gömda. Neos krafter är tömda och han driver omkring i ett Ingenmansland mellan Matrix och “Maskinvärlden”, där Matrix skapats. Morpheus börjar grubbla på om inte Den utvalda, i vilken han investerat ett helt livs tro, bara kanske är ytterligare ett system för kontroll skapat av arkitekterna bakom Matrix.

Regi & manus: Lilly Wachowski, Lana Wachowski
I rollerna: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Harold Perrineau, Jada Pinkett Smith, Mary Alice, Harry Lennix, Helmut Bakaitis

Finns att streama på C More.

3. Dark City (1998)

John Murdoch (Rufus Sewell) vaknar ensam i ett främmande hotellrum. Han väcks av ett anonymt telefonsamtal där en röst säger att han är efterlyst för en serie brutala mord. Murdoch grips av panik - hans minns ingenting av sitt förflutna. När han försöker reda ut gåtan möter han en grupp olycksbådande varelser, vars kollektiva minne gör det möjligt att stoppa tiden, och förändra verkligheten.

Alex Proyas neo noir-berättelse om ett förtryckande, futuristiskt samhälle har länge varit föremål för jämförelse med Matrix, som kom ut bara ett år senare. Vissa tyckte Dark City var konstigare, mörkare och ännu bättre än Wachowskis film.

Regi: Alex Proyas
Manus: Alex Proyas, David S. Goyer, Lem Dobbs
I rollerna: Rufus Sewell, William Hurt, Kiefer Sutherland, Jennifer Connell, Richard O'Brien, Ian Richardson och Melissa George 

Finns endast att hyra i Sverige, från 39 kr på Sf Anytime, Youtube och Apple+.

4. De tolv apornas armé (1995) 

Året är 2035. Ett virus har spridit sig på jorden och nästintill utrotade dess befolkning. De som fortfarande lever bor i underjorden. En grupp forskare beslutar att fången James Cole (Bruce Willis) ska skickas tillbaka till 1996 för att spåra virusets utbrott och den grupp som misstänks ligga bakom det hela, "De 12 apornas armé".

De tolv apornas armé är baserad på den franska kortfilmen La Jetée. Tidsresor, dystopi och ett förödande viralt utbrott, tillsammans med dramaturgin bjuder publiken på en existentiell chock.

Kolla upp tv-serien 12 Monkeys (2015) som är baserad på samma historia. Chockerande nog har den kommit att hyllas bland dansen. 

Regi: Terry Gilliam
Manus: David Webb Peoples, Janet Peoples
I rollerna: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, Christopher Plummer och David Morse

FIlmen finns endast att hyra i Sverige, från 39 kr på Sf Anytime och Apple+.

5. Source Code (2011)

Militärpiloten Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) befinner sig på ett uppdrag han varken förstår eller frivilligt anmält sig till. Plötsligt vaknar han upp på ett pendeltåg på väg mot centrala Chicago, mitt emot honom sitter en kvinna han aldrig tidigare sett och när han ser sin spegelbild tillhör den en främmande man. Några minuter senare sprängs tåget och alla passagerare dör. Stevens vaknar upp omtumlad och fastspänd i en mystisk kammare. Från en videoskärm beordrar en kvinna honom, utan vidare förklaring, att återvända till tåget och återuppleva den okända mannens sista åtta minuter i livet – tills han lyckas identifiera bombmannen.

Om du uppskattade delen med den simulerad verkligheten i Matrix kan vi rekommendera filmen Source Code från 2011. Det är en spännande och tankeväckande science fiction-filmen som ställer frågan: Hur långt kan vetenskapen och tekniken gå i framtiden?

Regi: Duncan Jones
Manus: Ben Ripley
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright, Michael Arden

Finns att streama på Viaplay, samt med reklam på Viafree.

6. Inception (2010)

Dom Cobb (DiCaprio) är en skicklig tjuv, den absolut bästa i den farliga konsten i att extrahera: att stjäla värdefulla hemligheter från djupt inne i det undermedvetna under drömstadiet när hjärnan är som mest känslig. Cobbs ovanliga förmåga har gjort honom till en åtråvärd spelare i denna förrädiska nya värld av industrispionage, men det har också gjort honom till en internationell flykting och kostat honom allt han någonsin älskat. Nu erbjuds Cobb en chans till försoning. Ett sista jobb skulle kunna ge honom tillbaka hans liv men bara om han kan uppnå det omöjliga – Inception.

Matrix Neo använder och skriver om koder för att skydda honom från kulor, medan människorna i Inception använder drömmar för att böja verkligheten runt dem. 

Manus & regi: Christopher Nolan
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ken Watanabe, Tom Hardy och Elliot Page

Finns att streama på HBO Max, Amazon Prime och C More.

7. eXistenZ (1999)

I en inte alltför avlägsen framtid är de som designar dataspel samhällets superstjärnor. Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) är en sådan designer. Hon har uppfunnit spelet "eXistenZ", som spränger gränsen mellan verklighet och fantasi och går direkt in i spelarens allra djupaste önskningar och fruktan. Men fanatiska motståndare vill döda Allegra. Kan hon, med hjälp av sin enda vän Ted Pikul (Jude Law), lyckas klara sig undan sina motståndare? Om de två ska överleva, måste de själva spela med…

Existenz är ytterligare ett exempel på en film där en person (Jason Leigh)som arbetar med datorer, vars liv är i fara tack vare ett program de är skapade själva.

Manus och regi: David Cronenberg
I rollerna: Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Ian Holm, Willem Defeo 

8. Tron (1982)

Dataexperten Kevin Flynn (Jeff Bridges) hackar sin före detta chefs dator för att hitta bevis på att någon stulit hans arbete med ett nytt datorspel, och hamnar mitt i ett svindlande cyberäventyr när han sugs in i en digital spelvärld av det mäktiga datorprogrammet Master Control. Där måste han slåss i ett dödligt digitalt spel tillsammans med gladiatorer på blixtsnabba "ljusmotorcyklar". Med hjälp av säkerhetsprogrammet Tron utkämpar de den slutliga striden mot Master Control – för att avgöra både den digitala och den verkliga världens öde.

Till skillnad från The Matrix har de visuella effekterna av denna Disney-kultklassiker, som var experimentell för sin tid, tyvärr inte åldrats med värdighet. Däremot konceptet med att vara instängd i en virtuell verklighet är mer spännande och relevant idag än någonsin.

Regi & manus: Steven Lisberger
I rollerna: Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner, Cindy Morgan

Tron finns tillgänglig att streama på Disney+, likaså uppföljaren Tron: Legacy (2020)

9. Blade Runner (1982)

År 2019 nedstiger en grupp förrymda replikanter på jorden i jakt på sin skapare, Dr Eldon Tyrell. Replikanter – genframställda människor – har visat sig vara farliga för människan eftersom de efter en tid utvecklar sina egna känslor. För att motverka detta är de tillverkade med en fyraårig livsspärr och bannlysta från jorden. De förrymda Replikanternas mål är att få denna livsspärr upphävd men tiden rinner snabbt iväg och mot sig har de Deckard – Blade Runner – med uppdrag att eliminera dem.

Blade Runner är baserad på romanen med samma namn av Phillip K. Dick. Ridley Scotts sci-fi noir, liksom The Matrix, känd för deras visuella effekter och visioner om det dystopiska samhället långt före sin tid. Blade Runner, samt dess uppföljare från 2017, hänvisas och dissekeras ofta än idag. Filmerna väcker moraliska frågor kring artificiell intelligens och dess möjliga konsekvenser.

Regi: Ridley Scott
Manus: David Webb Peoples, Hampton Fancher (baserat på Philip K. Dicks roman)
I rollerna: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, Daryl Hannah

Finns endast att hyra på bl.a. Viaplay och Apple+.

10. V for Vendetta (2006)

Vem är egentligen mannen som döljer sitt ärrade ansikte bakom en mask? Hjälte eller galning? Frihetskämpe eller förtryckare? Vem är V – och vilka kommer att följa honom i hans kamp mot den fascistiska regim som håller nationen i ett järngrepp?

Som flera av filmerna på den här listan är det inte maskiner som är filmens skurkar, utan istället människan. Wachowskis överlämnade regissörsuppgifterna till James McTeigue. Ändå får vi uppleva med V för Vendetta duons intelligenta dialog och innovativa berättande.

I filmen medverkar också Hugo Weaving (Agent Smith i "Matrix"-trilogin), som levererar en oförglömlig prestation som “V”, som med sina medel motsätter sig den Storbritanniens fascistiska och totalitära regim.

Regi: James McTeigue
Manus: Lilly Wachowski, Lana Wachowski
I rollerna: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt

Finns att streama på HBO Max och Amazon Prime.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL