10 filmer för dig med söndagsångest

10 filmer för dig med söndagsångest – Filmtopp tipsar

Emil Oscar Rasmussen
23 juni 2024 kl. 08:15

Bota din söndagsångest med dessa filmer

Ah, söndagar, den lediga dagen på veckan som blir förstörd av stressen över morgondagens jobb. Om din söndagsångest gör sig påmind, misströsta ej! Det finns botemedel där ute – som exempelvis dessa (mestadels) lättsamma filmer.

10 filmer som botar din söndagsångest

Fira med Ferris – film för dig med söndagsångest
Foto: United International Pictures.

Ferris Bueller's Day Off/Fira med Ferris (1986)

Handling: Ferris Bueller är en kaxig tonåring som dessutom är proffs på att skolka från skolan, utan att vare sig rektor eller föräldrar märker någonting. Nu ska han ta en fridag tillsammans med flickvännen men hamnar i oväntade äventyr.

John Hughes måste vankat av och an med söndagsångest varje vecka under hela sin skolgång – vad annars kan ha inspirerat detta filmmanifest för skolkare världen över? Fira med Ferris är ett enda stort långfinger till allt som är regler, måsten och konsekvenser. Lider du av överväldigande söndagsångest kan det mycket väl vara precis vad du vill ha just nu.

Horrible Bosses – filmer för dig med söndagsångest
Foto: Twentieth Century Fox.

Horrible Bosses (2011)

Handling: De tre vännerna Nick (Jason Bateman), Kurt (Jason Sudeikis) och Dale (Charlie Day) har helt outhärdliga chefer på sina respektive jobb – och alla tre drömmer om att bli av med dem. Under en utekväll bestämmer de sig för att göra verklighet av drömmen, men trots att de gör upp en plan för hur de ska gå till väga spårar saker och ting ur väldigt snabbt.

Känns det jobbigt att gå till skolan eller jobbet i morgon kan du alltid tänka att det kunder varit värre – som för herrarna i Horrible Bosses. Funderar du på att göra förändringar i ditt arbetsliv kan du ju också använda denna filmen som någonting du inte bör efterlikna.

The Secret Life of Walter Mitty – film för söndagsångest
Foto: Twentieth Century Fox.

The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Handling: Walter Mitty (Ben Stiller) är en dagdrömmare som har för vana att försvinna in i en värld av fantasier som präglas av honom i centrum för hjältedåd, romantik och action. När hans jobb hotas ger han sig iväg på ett äventyr som på många sätt överträffar alla hans vildaste fantasier.

"Stop dreaming. Start living." Så löd taglinen på postern till The Secret Life of Walter Mitty, vilket självklart också är budskapet i filmen. Det är en rimlig målsättning för de flesta, men för personer med söndagsångest kan jag tycka att det är ett positivt första steg att börja drömma först – och det kan den här filmen hjälpa dig med.

Vi gör en plan tillsammans: först slutar vi våndas, sen börjar vi drömma och därefter börjar vi leva på riktigt.

10 orsaker att hata dig – film för dig med söndagsångest
Foto: Buena Vista International.

10 orsaker att hata dig (1999)

Handling: Biancas (Larisa Oleynik) pappa ställer ett krav för att låta henne börja dejta, och det är att hennes antisociala storasyster, Kat (Julia Stiles), gör det först. Cameron (Joseph Gordon-Levitt) faller pladask för Bianca och betalar den mystiske värstingen Patrick (Heath Ledger) för att charma Kat.

Det kanske inte finns alltför mycket i 10 orsaker att hata dig som avspeglar sig i någon som lider av söndagsångest – de flesta av karaktärerna tycks nästan gå till skolan med glädje – men Patricks ointresse under lektionerna, och scenen med Kats rebelliska fritagning av honom från kvarsittningen, gör att den trots allt passar in på listan.

Och så är det ju givetvis en lättsamt feel good-film som kan göra under för sinnesstämningen.

Office Space – film för dig med söndagsångest
Foto: Fox Film.

Office Space (1999)

Handling: Tre kontorsarbetare som fullkomligt avskyr sina jobb och ständigt trakasseras av sin chef tröttnar på sin situation och bestämmer sig för att försöka förändra sin tillvaro. Beslutet får oanade konsekvenser och leder både till nya professionella framgångar och en eventuell katastrof.

Det här är den film som genomgående bäst fångar aspekter av arbetslivet som kan resultera i ångestfyllda söndagar. Den erbjuder också en och annan lösning på hur man kan slå sig fri från känslan – och, kanske än viktigare, exempel på hur man inte ska göra.

Into the Wild – bota söndagsångest med film
Foto: United International Pictures.

Into the Wild (2007)

Handling: Christopher (Emile Hirsch), har nyligen avslutat College och har alla förutsättningar att leva ett tryggt och bekvämt liv. Istället skänker han bort alla sina besparingar, lämnar sitt skyddade liv bakom sig för att luffa. Till tar han sikte på Alaska och ett liv i vildmarken.

Into the Wilds plats på listan behöver knappt motiveras. Christopher McCandless (vars livsöde filmen är baserad på) gjorde vad de flesta av oss bara vågar drömma om. Att göra det så extremt som McCandless kanske inte är att rekommendera, men det är trots allt en film som skulle kunna motivera till att våga gå sin egen väg.

500 Days of Summer – lindra din söndagsångest med film
Foto: Twentieth Century Fox.

500 Days of Summer (2009)

Handling: Den hopplöse romantikern Tom (Joseph Gordon-Levitt) blir förkrossad när hans kärlek inte besvaras av förälskelsen Summer (Zooey Deschanel). Under hans försök att reda ut vad som gick snett får vi följa honom under hans 500 dagar tillsammans med Summer.

Den friska fläkt bland romantiska komedier känns fortfarande nytänkande, trots att det passerat en bra bit över ett decennium sen den kom ut. Förutom att bara vara en genomhärlig film lyckas den på ett utmärkt sätt skildra hur Toms kärleksliv påverkar hans arbetsliv och vice versa. Filmens undertext viskar om hur olycka på det ena planet kan ha destruktiva konsekvenser på det andra.

Så, frågan alla med söndagsångest kanske bör ställa sig är huruvida det är något i privatlivet som gör att tanken på jobbet känns outhärdligt, eller om det är dags att göra förändringar i det professionella livet innan så att negativiteten inte spiller över på övriga livet.

Sing Street
Foto: SF Studios.

Sing Street (2016)

Handling: Under lågkonjunkturen i 1980-talets Dublin tvingas Conor (Ferdia Walsh-Peelo) byta skola, från en trygg privatskola till en ruffig kommunalskola i innerstan. Där visar sig dagarna vara allt annat än en dans på rosor, men inspirerad av sin storebror startar 15-åriga Conor ett band, antar namnet "Cosmo" och försöker göra verklighet av musikdrömmen.

När jag först såg det här guldkornet beskrev jag filmen som konflikträdd. Det uppstår ständigt nya problem för huvudpersonen Conor, men de flesta av dem tycks lösa sig tämligen lätt. Det kan ta död på mycket spänning i en film, men ibland är det precis vad man behöver. Att Conor följer sin dröm i en odräglig skolmiljö är precis den typen av inspiration någon med söndagsångest kan behöva.

Garden State – film för söndagsångest
Foto: Buena Vista International.

Garden State (2004)

Handling: Andrew Largeman (Zach Braff) lever ett allt annat än färgsprakande liv som en aspirerande skådespelare i Los Angeles. För att hålla sig på fötter arbetar han ett själsdödande jobb som servitör och hans tillvaro görs än mer avtrubba av de antidepressiva piller han äter. En väg ut ur de miserabla rutinerna öppnar sig när han återvänder till sin hemstad för sin mammas begravning, och han möter Sam (Natalie Portman).

Braffs Garden State är en perfekt film för alla som känner att de lever livet bakom en dimridå i vardagslivet. Samtidigt som den visar enormt mycket hjärta och förståelse, så bjuder den på gott om humor och framtidshopp.

Måndag hela veckan – film för dig med söndagsångest
Foto: Columbia TriStar Films.

Groundhog Day/Måndag hela veckan (1993)

Handling: Det är måndagen den 2 februari och TV-meteorologen Phil Connors (Bill Murray) skickas för att bevaka den årliga Groundhog Day-festivalen. När han vaknar nästa morgon är det den måndagen den 2 februari igen – och så fortsätter det.

Det finns många filmtitlar vars svenska motsvarighet jag ogillar, och Måndag hela veckan är en av dem, men i just det här sammanhanget måste det erkännas att översättningen passar helt perfekt. En evighet av måndagar är väl trots allt vad den med söndagsångest fasar mest i hela världen. Många som har fastnat i rutinerna på sina arbetsplatser kan dessutom uppleva det som om de lever samma dag, om och om igen. I den bemärkelse skulle Måndag hela veckan eventuellt kunna spä på din söndagsångest, men i såväl filmen som verkliga livet finns det hopp om en väg ut ur den repetitiva loopen.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL