Därför bör Paradise Hotel skrotas för alltid

Därför bör Paradise Hotel skrotas för alltid

  • Viaplay
Uppdaterad 07 september 2022 kl. 20:06 | Publicerad 05 maj 2021 kl. 15:08
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Paradise Hotel är problematiskt av många olika anledningar.

Under de senaste veckorna har det blivit extra tydligt att en dokusåpa som "Paradise Hotel" bör skrotas helt och hållet. I den här krönikan diskuterar jag varför.

Med tanke på hur vårt samhälle ser ut idag med allt prat om jämställdhet, känns det som att "Paradise Hotel" tar hundra steg tillbaka i den utvecklingen. Det första besökare möts av på hemsidan är nämligen följande meddelande: “Paradise Hotel är nog en av Sveriges mest omtalade dokusåpa. Med skvaller, alkohol, sex och skandaler kan folk inte sluta titta och bara undrar om vad det är som det ska hända härnäst… Mycket kan hända på bara på ett avsnitt. Från bråk till pinsamma situationer, romantiska händelser bland deltagarna och svek. Vinsten som ligger på över en halv miljon, kan locka deltagarna till att göra allt som krävs, för att försäkra vinsten.” 

För ett tag sedan berättade två av de kvinnliga deltagarna i årets omgång av Paradise Hotel, Jennifer Paatare och Annie Dahlberg, att de blivit utsatta för sexuella övergrepp av Toby Johnson, en av de manliga deltagarna under inspelningen. Därav har programmet nu stoppats och de resterande avsnitten från årets säsong kommer inte att sändas. Därtill har avsnitten som redan sänts plockats bort. Samtidigt pågår en polisutredning om vad som verkligen har skett.

Men det här med sexuella trakasserier och övergrepp i programmet är inte något nytt för i år. Filmtopp skrev häromdagen om en undersökning gjord av P3 Nyheter där deltagare vittnar om att övergrepp även har förekommit i tidigare säsonger. De menar också att produktionsbolagen Mastiff och Nordic Entertainment Group (NENT) ska ha mörkat sanningen och att de i år har gjort samma sak. Om detta är sant, är det såklart problematiskt ur alla möjliga synvinklar. Bolagen som är ansvariga verkar inte bry sig alls om vad som händer på produktionen. Trots att avsnitten spelades in i höstas blev Toby Johnson inte polisanmäld förrän efter sändning när allting uppdagades för tittarna. 

"Bara den meningen väcker varningssignaler."

SVT nyheter skriver att stor kritik har riktas mot NENT och Mastiff för att de inte agerat tidigare. När händelserna ägde rum, berättade en av de kvinnliga deltagarna att produktionens enda kommentar till dem var “det här var ju inte bra”. Uppenbarligen vill bolagen rädda sina egna skinn. Det är en stor anledning till varför folk bör sluta stötta programmet. Dessutom hoppas jag innerligen att ingen vill ställa upp i framtida säsonger, för då skulle de inte ens kunna sända det.

Min stora fundering har alltid varit varför folk vill titta på ett sådant program överhuvudtaget. Jag har aldrig förstått grejen med en dokusåpa där folk beter sig illa mot varandra. Är det inte bråk och tjafs är det sexskandaler.

Det är inte konstigt att det blir problem när vägen till att vinna en massa pengar kräver fulspel. Det största problemet är emellertid att deltagare kan komma undan med sitt beteende eftersom det kan tolkas vara en del av själva konceptet. “För att få stanna kvar så måste deltagarna hitta och övertyga andra deltagare från en av det motsatta könet i samma rum” står det på Paradise Hotels hemsida. Bara den meningen väcker varningssignaler: “övertyga deltagare av det motsatta könet i samma rum” annars åker man ut utan vinstpengarna. 

Annie Dahlberg, som menar att hon blev utsatt i år av den anmälda Toby Johnson, berättade för Aftonbladet att han ska ha kallat henne “tönt” och “äcklig”, samt sagt att “om man är med i PH så kan man lika gärna ligga". Och det är ju den sorgliga sanningen att det också är en del av själva programidéen: "Med skvaller, alkohol, sex och skandaler kan folk inte sluta titta och bara undrar om vad det är som det ska hända härnäst…". Det är fruktansvärt att två övergrepp måste uppdagas för att programmet ska tvingas bort.

"Behöver inte ett program som uppmuntrar skandaler."

Därför bör Paradise Hotel skrotas för alltid
Foto: Viaplay.

Aftonbladet meddelar att anställda som tidigare jobbat med "Paradise Hotel" har avslöjat för Veckorevyn hur övergrepp mörkats tidigare. Till exempel avslöjas det “att manliga deltagare begått övergrepp på kvinnliga deltagare när de har sovit eller varit medvetslösa.” Den tidigare anställda kvinnan berättar vidare, “hade man sett samma sak på en hemmafest hade man avbrutit direkt, men i den här miljön gör man inte det så länge det inte sker vilda protester. Snarare firar man att kvällens första ligg snart ska hända.”

Produktionsbolaget Mastiff slår ifrån sig att de inte har någon aning om detta och att de aldrig skulle tillåta övergrepp och så vidare. 

Men en ljusglimt efter att Paradise Hotel lägger ner sin problematiska säsong är att Discovery också har valt att ställa in sin planerade säsong av den besläktade dokusåpan Ex on the Beach. Jessica LinnmanDiscovery Networks förklarar kanalens beslut:

– Hela debatten som började med Metoo skapade en större medvetenhet kring hur vi beter oss mot varandra, hur män och kvinnor beter sig mot varandra. Vi följer debatten och valde rätt tidigt att ta upp diskussionen internt, och nu har vi tagit det här beslutet. Vi tror helt enkelt inte att våra tittare vill ha ett sådant program just nu.

Förhoppningsvis tar så småningom produktionsbolagen bakom Paradise Hotel sitt förnuft till fånga också. Speciellt med tanke på vad som nu hänt och vad som påstås ha pågått bakom kulisserna i flera år. Samhället behöver inte ett program som uppmuntrar bråk och andra skandaler. För allas framtida välmående: Lägg ner skiten!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

VIDARE LÄSNING: Viaplay stryker Paradise Hotel

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL