Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Toby Johnson

Toby Johnson kastas ut ur Paradise hotel

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 april 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 april 2021

21-åringen blir utkastad från reality-programmet efter bara ett dygn. Anklagas för övergrepp.

Paradise Hotel-deltagaren Toby Johnson fick lämna dokusåpan efter 24 timmar, detta efter att han anklagats för att ha förgripit sig på två av deltagarna.

MER LÄSNING: Vinnarna av Paradise Hotel 2021

I dagens avsnitt av “Paradise Hotel” fick publiken se deltagaren Toby Johnson lämna dokusåpan i rekordfart, detta efter att han ska ha utsatt två av deltagarna, Jennifer Paatere och Annie Dahlberg, för sexuella övergrepp.

– När han försöker ta sin hand mellan mina ben så säger jag att jag inte är bekväm med det. Han säger att han tycker att det är nice när det är kameror runt omkring, och jag säger att jag verkligen inte tycker det, säger Annie Dahlberg till Aftonbladet.

Paradise plockas bort – likaså Ex on the Beach

Vidare berättar Annie att när hon säger nej till Toby Johnson och knuffar bort honom, så ska han ha betett sig aggressivt. Att han “inte kunde acceptera” att hon inte ville ha sex med honom. Han ska också ha kallat henne “det ena och det andra”. exempelvis “tönt” och “äcklig”, samt sagt att “om man är med i PH så kan man lika gärna ligga”.

I dagens avsnitt, som först gjordes tillgängligt publikt på Viaplay men nu tagits bort, får publiken se klipp på händelsen. I samma avsnitt får man också se hur Toby drar i Jennifer Paateres BH.

– Han drog ner min BH helt oprovocerat från ingenstans och jag var inte bekväm med det. Det var inget jag var beredd på och inget jag ville, säger hon till Aftonbladet.

Delar av övergreppen censurerades.

Till Expressen säger Annie Dahlberg och Jennifer Paatere att delar av övergreppen har klippts bort av produktionsteamet. Annie berättar att Toby "gick längre och längre" och att han "tog in handen på riktigt, fingrar liksom", vilket hon svarar följande på Expressens fråga om Toby stoppade upp sina fingrar i henne:

– Mm, ja precis. Jag har kjol på mig, de har klippt bort det precis.

Vidare säger Annie följande till Expressen:

– Jag vaknade upp och hade grov ångest. Jag har strulat med folk på fester, men alla har accepterat när det inte blivit mer än så. Man skuldbelägger sig själv, på något konstigt sätt. För man vet att man hade agerat annorlunda om det varit utanför spelet.

Enligt Jennifer ska också Toby dragit av hela hennes BH, vilket inte syns i programmet. Där ser det istället ut som att han håller på att dra i den, men inte drar av den.

Dröjde innan produktionen ingrep.

Enligt Aftonbladet ska både Jennifer och Annie berättat att det dröjde innan produktionen tog tag i problemet och att Toby inte skickades ut förrän dagen efter. Detta trots att alla filmkameror som är utplacerade på hotellet.

Susanne Nylén, presschef för Viaplay och Viafree, menar att produktionen ingrep så fort som möjligt:

– Det finns personal dygnet runt som tittar på allting som händer. Varför ingen ingrep just där och då kan jag tyvärr inte svara på. Utan den personal som satt där och såg det larmade producenten, som sen tittade på materialet och fattade beslutet i samråd med oss så fort det gick.

Toby Johnson ber om ursäkt på Instagram.

Den anklagade 21-åringen bad först deltagarna om ursäkt när det stod klart att han blev utkastad från produktionen, något som syns i det borttagna programmet:

– Jag vill bara säga att jag hemskt ledsen att jag betedde mig som en idiot. Annie och Jennifer jag vill verkligen säga förlåt, jag menar det verkligen.

I dag har Toby Johnson även kommenterat händelserna på sin Instagram, där han skriver följande till sin följare:

"Förlåt, jag vet att mitt beteende i höstas var fruktansvärt och vidrigt och jag har och mår skit över det varje dag. Jag har sen dess jobbat på mig själv, mitt beteende och mitt mående (till exempel nykterist sen fyra mån tillbaka). Det är allt jag kan göra, jag kan inte spola tillbaka tiden och ändra något hur mycket jag än hade velat. Men jag kan lova mig själv att bli en bättre person och göra bättre och det gör jag varje dag.”

I dagsläget är inte händelsen polisanmäld, men Jennifer Paatere säger till Aftonbladet att hon överväger att anmäla Toby Johnson. Likaså säger Annie Dahlberg att hon tycker att det är "jättejobbigt" nu när allt tas upp i programmet igen.

Enligt P3 Nyheter menar Jennifer att hon fick se det klippta avsnittet före sändning och att hon ville att vissa delar av programmet skulle klippas bort eftersom hon upplevde dem som ångestladdade. Något hon menar att produktionen också sa att de skulle göra, men aldrig gjorde.

”Vi har ingenting att säga till om, så känns det. Hur dåligt och jobbigt vi än tycker nånting är så spelar det ingen roll”, säger Jennifer Paatere till P3 Nyheter.

Därför försvinner Paradise Hotel från Viaplay.

I ett pressmeddelande skriver Nordic Entertainment Group (NENT Group), som driver Viaplay och Viafree, att de har beslutat att pausa den pågående säsongen av Paradise Hotel och att plocka bort samtliga avsnitt av säsongen medan utredningen pågår. Detta efter att ny information om anklagelser om övergrepp framkommit under dagen.

De skriver också att de kommer att göra en polisanmälan i samråd med Annie och Jennifer för att pröva anklagelserna rättsligt.

NENT Group menar också att en intern utredning görs för att gå till botten med huruvida rutinerna brustit i hanteringen och övervakningen under inspelningen.

Filmtopp har kontaktat NENT Group för en kommentar om varför man har valt att plocka bort tidigare sända avsnitt, som redan har setts av en stor publik och om varför man inte har ansett att det har varit motiverat att polisanmäla händelsen. NENT Group har än så länge inte svarat.

Toby Johnson kan få fängelsestraff.

I går tisdag meddelade NENT Group att de kommer att polisanmäla Toby Johnson, nu säger advokat Emma Persson till Aftonbladet att 21-åringen kan riskera fängelse. Hon säger att det rör sig om två olika brott som kan leda till brottsutredning:

– I det ena fallet skulle det kunna röra sig om våldtäkt. Om man stoppar in fingrar i någons underliv mot den personens vilja så kan det vara våldtäkt. I det andra fallet kan det röra sig om sexuellt ofredande, säger Emma Persson.

Att övergreppen är inspelade ökar sannolikheten för att väcka åtal:

– Det pratas mycket om att sexualbrott är svåra mål, för det ofta bara två personer som vet vad som har hänt. Men det kan räcka med en trovärdig berättelse, och här har vi dessutom bevisning på film. Det har man ju i princip aldrig, det är väldigt sällan att det finns, säger Emma Persson.

Skulle Toby Johnson fällas, säger Emma Persson, ligger straffvärdet på minst två års fängelse.

– Troligtvis mer än två år. Sedan vet jag inte om det finns andra omständigheter som kan påverka straffvärdet. Det sexuella ofredandet ger ofta villkorlig dom, det vill säga villkorlig dom och böter, säger Emma Persson till Aftonbladet.

Produktionsbolaget kan räknas som medskyldiga.

Men det är inte bara Toby Johnson som riskerar åtal. Enligt Emma Persson kan produktionsbolaget Mastiff klassas som medskyldiga om de såg övergreppen utan att ingripa:

– Om det är ett så grovt brott som våldtäkt som pågår och någon ser det utan att ingripa, exempelvis produktionen, så kan det bli fråga om underlåtenhet att avslöja brottet men jag vet inte tillräckligt om hur det såg ut i det här fallet, säger Emma Persson.

Vidare berättar Emma Persson att det också kan handla om skyddande av brottsling, om produktionsbolaget på något vis har försökt skydda Toby. Detta är dock svårare att utreda, menar Emma.

Beslut om att visa resterande avsnitt av Paradise Hotel kommer att fattas längre fram.

NÄSTA ARTIKEL