Robinsons könsuppdelning spär på våra fördomar – men det blir grymt bra TV

Robinsons könsuppdelning spär på våra fördomar – men det blir grymt bra TV

  • TV4 Play
24 mars 2024 kl. 10:03
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det udda draget höjer underhållningsvärdet ordentligt

Publikfavoriten "Robinson" har väckt en del uppståndelse på grund av laguppdelningen i årets säsong, då Lag nord bara innehåller kvinnor och Lag syd endast består av män. Som upplagt för katastrof kan man tycka, men Filmtopps Elsa Juhlin menar att det faktiskt gynnar programmet på flera sätt.

Ingen som följer svensk reality kan ha missat att Robinson vänt upp och ner på sitt vanliga koncept genom att dela upp lagen efter kön i årets säsong. Detta möttes av ganska starka reaktioner, både från tittare och deltagarna själva, med kommentarer som att det kändes föråldrat och väldigt konstigt att se på TV år 2024. Men efter att ha sett några avsnitt kan jag utan tvekan säga att detta är ett av de bästa besluten TV4 kunde tagit för sin långkörare – den nya uppdelningen må vara lite kontroversiell, men oj vilket underhållningsvärde den bär med sig.

Till en början funderade jag på hur stor skillnad det egentligen vara inom lagen med denna uppdelning – det finns ju massor av urstarka tjejer och känslosamma killar, det borde väl ändå inte vara så stor skillnad på hur lagen fungerar? Men där hade jag fel, otroligt fel. 

Redan i första avsnittet syntes en tydlig skillnaden i lagens prioriteringar, när tjejerna direkt började arbetsfördela och bygga väderskydd så fort de kom fram till sin lägerplats, jämfört med killarna som kastade sina grejer och gick för att bada. Och detta var bara starten på alla gamla stereotyper som skulle krypa upp till ytan under den första Robinson-veckan.

Robinsons könsuppdelning spär på våra fördomar – men det blir grymt bra TV
Foto: TV4.

 

En tonårsmentalitet genomsyrar båda lagen

På grund av lagindelningen verkar båda lagen fallit tillbaka i sina gamla tonårsvanor, då tjejernas största problem verkar vara att alla pratar i mun på varandra – något som ofta är ett bekymmer för många i grundskoleåldern. 

Killarna är dock väldigt nöjda med att slippa ha tjejer i laget, för nu kan ingen "köra med dem" och "tvinga dem" att plocka upp efter sig själva eller bygga ett ordentligt regnskydd. Tänk, vad härligt!

När en av grabbarna säger att det kanske vore bra att fixa ett väderskydd blir han nerröstad, eftersom det är "slöseri på energi" att bygga ett. Varför bygga läger när man kan spela boll istället? Några av dem konstaterar att det faktiskt är "manligt" att sova på stranden och skrattar åt att "hos tjejerna sover säkert ingen under stjärnorna". Det känns lite oklart om man kan skryta med att sova utan tak i ett klimat som är känt för sina regnstormar, men don efter person såklart. 

Robinsons könsuppdelning spär på våra fördomar – men det blir grymt bra TV
Fredrik Bolander. Foto: TV4.

Men vad tycker deltagarna?

Några avsnitt in i säsongen konstaterar en av tjejerna att det trots allt "kanske skulle behövas en tupp för att hålla hönsgården i schack". Även om de flesta tjejerna verkar älska "girl power"-sammanhållningen som bildats så verkar några tycka att det börjar bli lite enformigt.

Alla på herrsidan verkar inte heller helt nöjda med den grabbiga jargongen och att det verkar saknas en del struktur inom laget. Vissa av de mjukare killarna tycker att stämningen känns för hård och att folk spelar tuffa istället för att bry sig om varandra. Till och med Fredrik Bolander i Lag syd insåg efter några dagar att det kanske hade behövts en kvinna i laget – eftersom att någon måste ju städa i lägret och fixa mat åt killarna, såklart. Ja, vi får väl hoppas att tonårs-värderingarna hinner växa bort med tiden.

Robinsons könsuppdelning spär på våra fördomar – men det blir grymt bra TV
Foto: TV4.

Slutsatsen – Var uppdelningen rätt väg att gå?

Onekligen bjuder det nya formatet på stort underhållningsvärde. Från någon som egentligen aldrig fastnat för Robinson tidigare tycker jag att den nya säsongen är otroligt rolig att kolla på, mycket tack vare kontrasterna mellan de båda lagen. 

Utan tvekan finns det flera väldigt starka och maskulina tjejer i Lag nord, samtidigt som det också finns försiktiga och mer feminina killar i Lag syd, som alla kanske hade passat in lika bra i motståndarlaget. Men att sätta ihop en salig blandning av personer från samma kön ger också upphov till nya dynamiker vi inte har fått se tidigare, vilket ger programmet lite extra krydda. 

Att killarna genast intog en "nu kan ingen säga till oss vad vi ska göra"-mentalitet så fort de anlände till stranden tycker jag är otroligt komiskt, samtidigt som all drama, som lätt uppstår i en grupp på tio tjejer, är minst lika intressant.

Å andra sidan är det också fint att se girl power-sammanhållningen som bildats i Lag nord, där alla i laget faktiskt verkar bryr sig om varandra oavsett hur det går i tävlingarna. Självklart uppstår bråk och folk snackar skit, det är "the name of the game" i Robinson, men i slutet av dagen är det fint att alla kan trösta när någon gråter.

Det behövdes faktiskt en touch av något nytt och oväntat i programmet som sänts till och från sedan 90-talet – och kanske var det denna minst sagt överraskande lagindelning som krävdes. Med tanke på tiden vi lever i skulle jag dock avråda fler underhållningsprogram från att ta efter och börja könsuppdela sina TV-program, men för en säsong av "Robinson" har jag ingenting emot det. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL