Män tävlar mot kvinnor i årets Robinson: ”Kvinnor är ju smartare”

Män tävlar mot kvinnor i årets Robinson: ”Kvinnor är ju smartare”

  • TV4 Play
17 mars 2024 kl. 07:03

Lagen i Robinson 2024 kommer delas upp efter kön

Den 25e säsongen av överlevnadsserien "Robinson" har premiär nu på söndag. Något som är helt nytt för i år är att lagen är könsuppdelade, något som mötts av väldigt blandade reaktioner från deltagarna.

Årets säsong av Robinson inleds med att Anders Lundin ramlar runt i Filipinerna med en inköpslista i handen, som bland annat innehåller "yxa", "kokosnötter" och "ödestrand på öde ö, gånger två". Snart är han och deltagarna på sina stränder i tropikerna, där lagen ska samarbeta, tampas och överleva i 42 dagar.

Något som speciellt utmärker denna säsong är att lag syd endast utgörs av män och lag nord bara innehåller kvinnor.

”Killar tror att de är starkare”

När alla klivit av båten på stranden och fått reda på det nya, uppdelade konceptet går ett jubel genom deltagarskaran. 

– Jag tycker det är grymt att det är uppdelat så. Kvinnor är ju smartare, men killar tror att de är starkare, säger Hanna Danemyr.

Lag Nord i Robinson 2024. Foto: TV4.

Alla är dock inte lika imponerade av uppdelningen. Zayera Khan i damernas lag tycker att det låter som "70-talets feminism" och att det är alldeles för "heterosexuellt normativt tänkt", likaså oroar sig Pål Schakonat i herrlaget över hur han ska lyckas passa in i en grupp med "crossfit-gymmisar".

Efter laguppdelningen börjar grupperna gadda ihop sig ordentligt. Situationen vänds dock snabbt uppochner, när deltagarna får reda på att de kommer ställas mot sina lagmedlemmar redan i den första tävlingen. Efter tävlingen sitter sedan alla utom två deltagare i respektive lag säkra inför den första veckan.

Lagen prioriterar olika: "Bygger gemenskap"

Efter tävlingen börjar tjejerna genast bygga läger och leta efter något att äta, samtidigt som killarnas lag bestämmer sig för att gå och bada. 

– Man hade kunnat tänka sig att man borde börja bygga läger direkt, men vi börjar bygga gemenskap istället och jag tycker det är helt rätt, säger Markus Håkansson.

Lag Syd i Robinson 2024. Foto: TV4.

Tvingas rösta ut en lagkamrat

Redan under andra dagen får lagen reda på att en omröstning kommer ske, där lagen måste rösta ut en av de två deltagare som under gårdagen förlorade den första tävlingen. Röstningen kommer genomföras öppet på stranden, där var och en får dela ut sin röst till personen de vill behålla.

I det ena lagets omröstning kommer resultatet snabbt och tydligt, men hos det andra lagets är ställningarna desto jämnare. Anders Lundin meddelar att om omröstningen blir lika kommer det istället lottas om vem av deltagarna som åker ut – inte mellan de två tidigare kandidaterna, utan mellan samtliga tio lagmedlemmar. Spänningen är helt enkelt olidlig.

Premiäravsnittet av Robinson 2024 sänds på TV4 och TV4 Play på söndag den 17 mars, klockan 21.00. På Realitytopp hittar du fler nyheter, artiklar och listor om den nya säsongen av Robinson.

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL