Blade

Snälla Marvel: håll Blade utanför MCU

Fredrik Edström
Uppdaterad 31 december 2023 kl. 09:20 | Publicerad 20 november 2022 kl. 10:00
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dagsvandraren behöver inte ett helt universum att härja i!

Marvels "Blade" var tänkt att återkomma 2024, men filmen har lagts på is efter att regissören övergett skeppet. Ett ypperligt ögonblick att ta nya tag.

Marvels cinematiska universum har rullat på likt ett kulört spandex-tåg och lämnat konkurrenterna kippandes efter andan. 29 sammanlänkande spektakel har bjudit på s.k "nerdgazms" sedan 2008 och i skrivande stund har vi bjudits på karaktärer från alla galaxers, och tidslinjers, hörn. Dock saknas en sann favorit. En karaktär som vi trodde att vi snart skulle få återse, men vars fristående projekt kraschat in i den berömda väggen: Blade. 2024 var året vi äntligen skulle få se Mahershala Alis tolkning av vampyrdräparen, men produktionen har stött på kreativt patrull och står plötsligt utan regissör. 

Snälla Marvel: håll Blade utanför MCU
Foto: New Line Cinema.

Karaktären är en bärande grundbult till varför genren idag ser ut som den gör. Faktum är att tacksamhetsskulden till Blades originaltrilogi är elementär. Långt innan det ens var tänkbart att Logan kunde spetsa kranium i barnförbjudna dödsdanser så penetrerade Blade vampyrers hjärtan i diverse gore-infernon. Deadpool ges ofta epitetet "den första barnförbjudna superhjälte-filmen", men faktum är att Blade redan bräckte denna barriär 1998 - med en afroamerikansk hjälte dessutom. Blade sådde de frön som genren idag skördar frukten av. Längtan att återse karaktären är därför monumental och med en klockren casting som Ali tycks planeterna stå i linje. Eller?

Nej, inte riktigt. Jag har, i sedvanlig ordning, åsikter och naiva önskemål. Jag lever inte i någon illusion om att mäktiga musse ens registrerar den här slitna kalmaritens åsikter men saken är följande: jag vill inte ha Blade i MCU. Jag vill inte se dagsvandraren putsa läderrocken utanför Avengers-tower eller diskutera solglajjor med Star Lord. Snälla, bespara bespara mig detta och nu när filmen befinner sig i limbo är det perfekt tajming att stöpa om tolkningen.

Snälla Marvel: håll Blade utanför MCU
Foto: New Line Cinema.

Det saknas fristående filmer utanför Kevin Feiges kollektiva vision

Kanske behöver jag förklara mig? Jag vet att mitt önskemål att hålla Blade utanför MCU går stick i stäv med mina tidigare önskningar om att Marvel behöver bredda såväl genres som toner. Blade hade, i teorin, kunnat bli en frisk fläkt, men som MCU ser ut i dagsläget tror jag inte det vore möjligt. Masterminden, Kevin Feige, har tidigare bekräftat att Blade hade blivit PG-13 på amerikanska marknaden vilket torde vara en varningssignal de luxe för fans av originaltrilogin. Trot't eller ej, men en actionrökare som i sitt innersta väsen frossar i blodfontäner och briserande halspulsådror måste kunna visa detta. Vad får vi annars? Jo, Morbius med blåa blodpåsar och CGI-karuseller. I en perfekt väld hade Blade kunnat gestaltas för några år sedan, när Netflix producerade några alldeles ypperliga, mogna tv-serier inom Marvels ramar, men den tiden är dessvärre förbi.

I själva verket förkroppsligar "Blade" ett problem jag känt sniffa MCU i nacken en tid. Jag saknar fristående filmer som inte behöver fjättras i Feiges kollektiva vision. Här är DC ett föredöme och bevis på att publiken fattar vilka filmer som hänger ihop och vilka som sker i en narrativ box. Fanns det någon i publiken som förväntade sig att Aquaman skulle surfa förbi i The Batman? Nej, precis ingen – vi fattade att The Batman var en egen best. Alla karaktärer behöver inte ett helt universum att dela sina dårskaper med och en film som Blade kräver kreativt risktagande, något som inte ryms inom ett sammanlänkat MCU där samtliga narrativa trådar till slut ska nystas ihop till ett garn. Inte nog med att Feige snart behöver introducera mutanter, ska dessutom (barnvänliga) vampyrer etableras i världen på ett organiskt vis? Lyft den bördan från Blade.

Snälla Marvel: håll Blade utanför MCU
Foto: New Line Cinema.

"Hollywood leker med mina plastfigurer på fel sätt"

Nu ska jag kliva ner från mina gnälliga, höga hästar sluta predika. Det är dags att bli lite jävla konstruktiv. Om jag nu vet allt så bra, vad vill jag att Marvel ska göra med Blade istället? Jo, jag ser två möjliga (och givetvis helt omöjliga) scenarion. Min preferens vore en soft reboot á la Logan, med Wesley Snipes kvar i huvudrollen som en åldrad vampyrjägare. Tänk er: långt in i framtiden, i en värld som delar estetiskt DNA med Blade Runner. Regn, rök och skuggor - fantasy noir. En lugn, metodisk Blade som systematiskt jobbar sig in i näringskedjan tillhörande ett vampyriskt brottssyndikat. Sign me up!

Modell nummer två är en hard reboot med Ali i huvudrollen som planerat, men helt utan några som helst kopplingar till MCU. Åldersgränsen är givetvis ett så kallat "Hard R" och rent konceptuellt en "one location"-film á la Die Hard, Dredd och The Raid. Blade vs 20 våningar vampyrdårar? Mums säger jag!

Men detta kommer förstås inte att gå vägen. Jag fattar det, vem är jag att ställa krav på Disneys mustiga penga-maskin? Mina önskningar förblir anonyma ekon i det gigantiska maskineri som är filmindustrin, men jag lovar att jag egentligen inte är så bitter och självgod som det låter. Jag är bara en privilegierad mansunge som envist hävdar att mina kompisar i Hollywood leker med mina plastfigurer på fel sätt, men det spelar ingen roll. I det här fallet vet jag att jag kan leken bäst. Snälla, låt Blade förbli fristående. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL