Biopics vi vill se - Ge dessa ikoner sina egna rullar NU

Biopics vi vill se - Ge dessa ikoner sina egna rullar NU

Fredrik Edström
03 juli 2022 kl. 19:07

Dundra på med dessa biopics omedelbart!

Hollywood älskar ikoner och att fläta samman verklighet med underhållning i form av biopics och nu senast var det Elvis tur. I dag blickar vi framåt och skriver en önskelista till drömfabriken: ge dessa ikoner sina egna rullar nu.

Vad har Steve Jobs, Diana Spencer, Ghandi, Marie Curie och Jordan Belfort gemensamt? Vid första anblick kanske inte speciellt mycket, men samtliga av dessa dunderikoner har fått den stora äran att få sitt liv filmatiserat av Hollywoods mäktiga maskineri. Med den karga verkligheten som mall, och en smula artistisk frihet, stöps historiens giganter och pionjärer om till filmiska karaktärer som förhoppningsvis underhåller och berör. Nu sist var det rockkungen, Elvis Presleys, tur att berätta sagan om sitt enastående liv och karriär i filmen med samma namn.

En riktigt vass biopic är bland det bästa jag vet i cinematisk väg. Särskilt uppskattar jag om kreatörerna vågar gräva ordentligt under ytan och inte räds att smutsa ner sin ikon en gnutta. Med det sagt: nu har det blivit dags för mig att lista populärkulturella ikoner som förtjänar sin egen biopic!

PS: en del av personerna i listan har kanske redan fått en TV-film tillägnad sig men jag syftar här på "the real thing!" Oscarsgalan nästa!

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger
Mannen, myten, legenden. Här i "The Predator": Foto: 20th Century Fox.

Arnold måste vara självaste definitionen av beslutsamhet. Att som liten parvel i Österrikiska byn Graz drömma om att bli Mr. Olympia, Hollywoodstjärna de luxe och politiker är ju gulligt och genererade säkert en hel del förminskande klappar på axeln. Arnold visade sig inte riktigt vara funtad som andra och gav blanka fan i läran om sannolikhet.

Hur var det möjligt? Var kom drivet ifrån och vilka uppoffringar skedde längst vägen? Är det t.o.m. så att han flydde från något? Detta kan en biopic grotta ner sig i. Är dock inte avundsjuk på skådespelaren som skulle axla Schwarzenegger - risken att glida in i fullständig parodi är snudd på 100%.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey
Oprah Winfrey. Foto: Apple TV+.

Oprah är en klassisk "from rags to riches"-historia om att kämpa sig ur botten av staternas infernaliska klassamhälle. Winfreys unga år var, vad jag kan läsa mig till, helvetiska med usla förhållanden kantade av övergrepp, missfall och fattigdom. Detta är byggstenar redo snickras ihop en fascinerande och inspirerande biopic av. Igen så vill jag inte att porträttet ensidigt hyllar Winfrey utan får gärna gräva runt lite i själens mörker som vi alla människor bär på.

Bela Lugosi

Lugosi
Foto: Universal Pictures.

Vampyren med den paralyserande blicken förtjänar att få sitt liv förevigat av Hollywood. Vi har faktiskt sett honom gestaltas förr, i Tim Burtons Ed Wood, samt i en handfull TV-filmer, men jag vill slå på stora trumman - självaste Dracula förtjänar det. Lugosis liv är som gjort för att skimra på drömfabrikens himmel.

En dramatisk flykt från hemlandet Ungern, ikoniska monsterroller i ett ungt Hollywood, fem fruar och en märklig vän/rival-relationen med monster-kollegan Boris Karloff är rena smörjmedlen för ett cinematiskt maskineri. Lugosi tycks ha varit ett sant original, med en hel del divalater, vars karriär och tillvaro till slut tog en mörk vändning i kemiska substansers namn. En tragedi så klart, men även en guldgruva för en biopic.

Stan Lee

Stan Lee
Foto: Marvel

Stanley Lieber, mer känd som Stan Lee, är Marvel Comics fader. Hans stämpel på den populärkulturella samtiden går inte att förneka - givetvis bör hans liv filmatiseras. Personligen har jag ingen större koll på Lees liv bakom serierutorna, men en man kapabel till denna extraordinära fantasi är fascinerande på alla plan. Kanske går det att snickra ihop en Marvel vs DC-rulle ur Lees perspektiv eller kanske kan man fokusera på hans unga år? Det lämnar jag åt större tänkare än jag själv men en sak är säker: jag vill se Stan Lees biopic.

Shigeru Miyamoto

Super Marioa
Foto: Nintendo.

Här kommer en chansning. Miyamoto är en man som borde vara household vid det här laget, men som ändå inte riktigt penetrerat gemene mans medvetande. Vem är han? Jo, Super Marios fader. Och inte nog med det, han ligger även bakom TV-spelsindustrins mest välsvetsade ikoner som: Donkey Kong, Legend of Zelda och Star Fox. Undertecknad vet ytterst lite om Miyamoto som person men hans kulturella avstamp är enormt. Kanske kan Hollywood snickra ihop en okonventionell biopic om hans liv, eller varför inte skapandet av Mario? Snälla, ge mig Miyamotos biopic omedelbums!

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne
Foto: Pressbild.

Jag har en ohälsosam kärlek till rockstjärnelivet med frosseri i knark, sex och nerbajsade hotellrum. Jag vet inte varför, och jag vet att det är problematiskt, men det finns något kurerande i den depraverande livsstilen som när som helst är redo att självantända och smälta allt i sin väg. Jag älskar skiten.

Och vem förkroppsligar eländet bättre än vår allas prins av mörker: Ozzy Osbourne. Det sägs att Sabbath-sångaren redan har en biografi på väg som fokuserar kring kärlekshistorian mellan honom och Sharon, men det är inte det jag är ute efter. Jag vill ha en mix av Walk The Line, Jackass och Wolf of Wall Street. En film som lämnar sin publik snuskig och fränt doftande av kroppsvätskor. Varför jag önskar detta får bli en sak mellan mig och min terapeut, men snälla, make this happen Hollywood!

Detta var min önskelista över biopics som jag vill se. Håller du med mig? Någon ikon du vill lägga till eller dra bort?

NÄSTA ARTIKEL