Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Olivia de Havilland i Robin Hoods äventyr.

Olivia de Havilland – Den sista Hollywoodlegenden

David Lindahl | Krönika
30 juli 2020
David Lindahl | Krönika
30 juli 2020

En hyllning till en Hollywoodlegend.

En stjärna har slocknat och lämnar ett tomrum efter sig. Olivia de Havilland blev otroliga 104 år gammal och var den sista kvar av Hollywoods riktiga legender. Hon filmdebuterade under 30-talets gyllene filmålder och var verksam ända in på 80-talet.

Låt oss kasta lite välförtjänt ljus på en fantastisk stjärna som nu har lämnat oss – 104 år gammal. Olivia de Havilland må inte ha varit verksam inom filmbranschen på ett bra tag, men under 30- och 40-talet, när hon sken som starkast, levererade hon minnesvärda roller som bland annat resulterade i två Oscars och många andra prestigefulla utmärkelser. Hon var den sista levande filmlegenden från en svunnen era och genom hennes fantastiska prestationer lever hennes filmer vidare.

Hollywoodkarriären.

Olivia de Havilland och Errol Flynn i Kapten Blod.
Olivia de Havilland och Errol Flynn i "Kapten Blod". Foto: Warner Bros. Pictures.

1935, under början av Hollywoods gyllene ålder, debuterade Olivia de Havilland på den vita duken. I storfilmer som En Midsommarnattsdröm baserad på William Shakespeares succépjäs och äventyrsfilmen Kapten Blod gjorde hon succé och blev en omedelbar stjärna.

I Kapten Blod ställdes hon för första gången mot den unge Errol Flynn och deras fantastiska kemi charmade en hel värld. Tillsammans gjorde de åtta filmer ihop, inkluderat deras i dag kanske mest kända samarbete i Robin Hoods äventyr där Flynn spelade titelrollen och de Havilland den fagra Lady Marian.

Borta med vinden – denna mastodontfilm behöver ingen längre introduktion och Olivia de Havillands roll som Melanie Hamilton är troligen också den som många förknippar henne med. Hennes försiktiga och ödmjuka prestation som den förstående Melanie gav välförtjänt de Havilland sin första Oscarsnominering.

Under 40-talet fördjupades hennes karaktärer och hon sökte sig aktivt bort från roller som hon inte tyckte utmanade henne tillräckligt. 1946 vann de Havilland sin första Oscar för rollen som en ogift kvinna som tvingas ge upp sin son i filmen Kärlek som aldrig dör. 1949 var det dags igen för en Oscar när hon spelade en ung kvinna i Avtagerskan, som blir förtjust i en ung man hennes far enbart misstänker är ute efter hennes pengar.

Olivia de Havilland flyttade till Paris under 50-talet och medverkade i allt färre filmer tills hon under 60-talet helt riktade in sig mot TV-branschen. Under 80-talet pensionerade hon sig, men fortsatte att leva ett fantastiskt och långt liv fram till den 26 juli 2020 när hon gick bort 104 år gammal.

Läs också vår lista över de 20 bästa filmerna från 30-talet.

Den sista Hollywoodlegenden.

Olivia de Havilland i Arvtagerskan.
Olivia de Havilland i "Arvtagerskan". Foto: Paramount Pictures.

Det är svårt att med ord beskriva vad som gör en människa till en ikon eller legend. I Olivia de Havillands fall är det delvis hennes otroliga ålder som gjort att hon levt kvar i mångas minnen. Att ens passera 100 och därtill med fyra år är fantastiskt. Många minns säkert också de Havilland för hennes långa fejd med sin syster Joan Fontaine som tyvärr varade ända fram till systerns död 2013.

Som skådespelerska gav de Havilland oss starka kvinnliga karaktärer med ödmjuk framtoning och subtil finkänslighet snarare än högljudd hysteri och övergödd dramatik. Under en tid när den vita duken var full av divor och primadonnor skapade hon jordnära karaktärer som brydde sig om sin omgivning. Hon sammanfattade själv sin karaktär Melanie Hamilton från Borta med vinden såhär:

"Melanie var annorlunda. Hon hade väldigt djupa feminina kvaliteter. Hon tänkte alltid på alla andra och det intressanta är att hon var lycklig."

Olivia de Havillands långa och fantastiska liv är väl värt att hyllas och hennes filmer bör fortsätta att ses lång tid framöver. Hon var den sista riktiga Hollywoodlegenden och med hennes bortgång går 30-talets gyllene filmepok över till filmhistoria.

NÄSTA ARTIKEL