Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tony Dalton som Lalo Salamanca i Better Call Saul. Foto: Netflix.

Lalo Salamanca är den bästa skurken i Better Call Saul

  • Netflix
Andreas Ziegler | Krönika
28 april 2020
Andreas Ziegler | Krönika
28 april 2020

En liten släktkrönika om den fruktade släkten Salamanca

Släkten Salamanca har gäckat våra favoritkaraktärer i både Breaking Bad och Better Call Saul. Här tar vi oss en närmare titt på denna brutala familj, i vilken Lalo Salamanca är en ny favorit.

VARNING! Denna krönika innehåller spoilers för både Breaking Bad och Better Call Saul!

När ni läser rubriken till denna krönika kanske några av er hajar till och genast vässar fingrarna för att skriva en kommentar om att Gus Fring (Giancarlo Esposito) faktiskt är med i "Better Call Saul".

Gus Fring är mycket riktigt en av de bästa skurkarna i TV-historien. Han är pedantisk, listig, hänsynslös och har en nästintill övernaturligt skarp instinkt. Han besitter dessa egenskaper även i Better Call Saul, som alltså utspelar sig innan Breaking Bad. Saken är den att Fring har en mindre roll i Better Call Saul, en serie där Michael (Jonathan Banks) är en sekundär protagonist. I och med att Michael jobbar för Fring, hamnar Fring snarare på den ”goda” sidan. Inte för att det egentligen finns några goda sidor i Better Call Saul.

I "Better Call Saul" är släkten Salamanca de stora skurkarna. Som alla andra karaktärer i Breaking Bad och Better Call Saul är de välskrivna och välspelade. Jag tycker manusförfattarna och rollbesättarna överträffade sig själva när de skapade Lalo Salamanca och gav rollen till Tony Dalton.

I denna krönika kommer jag förklara varför jag tycker Lalo Salamanca är en så bra karaktär. Flera av karaktärens bästa egenskaper har att göra med hur han kan jämföras med de andra männen som bär namnet Salamanca. Så innan vi pratar om Lalo, vill jag säga ett par ord om de andra männen i släkten. Vi tar det i kronologisk ordning, det vill säga i den ordning vi har presenterats för karaktärerna.

Tuco Salamanca – Galningen med kort stubin

Raymond Cruz som Tuco Salamanca. Foto: Netflix.
Raymond Cruz som Tuco Salamanca. Foto: Netflix.

Tuco Salamanca, spelad av veteranskådespelaren Raymond Cruz, var den första från släkten Salamanca att presenteras i både "Breaking Bad" och "Better Call Saul". Han är brutal, våldsam och har kort stubin. Det är svårt att veta om dessa attribut kan knytas till det faktum att han knarkar, eftersom vi aldrig sett honom nykter.

När Walter White (Bryan Cranston) och Jesse Pinkman (Aaron Paul) försöker sälja sitt metamfetamin till honom, slutar det med att han först tar drogerna och misshandlar Jesse. När två skateare misstar Tucos abuelita (mormor/farmor) för att vara någon Saul (Bob Odenkirk) ska pressa på pengar, vill han genast döda dem.

Saul använder dock sitt lena munläder för att övertyga honom om att ”bara” bryta benen på skatearna. I Breaking Bad tappar Tuco humöret och råkar slå ihjäl en av sina hantlangare. Märk väl att det inte finns några citattecken kring föregående ”råkar”.

Och det är så vi presenteras för släkten Salamanca.

MER LÄSNING:
Därför är "Better Call Saul" årtioendets bästa serie!
De bästa serierna på Netflix 2020

Hector Salamanca – Översittaren

Mark Margolis som Hector Salamanca. Foto: Netflix.
Mark Margolis som Hector Salamanca. Foto: Netflix.

När vi först träffade Hector Salamanca (Mark Margolis) i "Breaking Bad" var han en gammal gubbe som inte kunde gå eller prata och endast kunde kommunicera med en liten klocka på armstödet på sin rullstol.

I början av Better Call Saul var han dock fortfarande på benen. Han är en äregirig och småaktig översittare. Vi vet alla varför Fring hatar Hector Salamanca. Anledningen till att Hector hatar Fring verkar ha att göra med att Fring, till ytan, är en töntig liten man, som råkar vara en smartare affärsman än någon i släkten Salamanca. Så Hector tar alla chanser han får att förnedra Fring. Den där äregiriga översittarattityden är vad som blir Hectors fall. Men det är också vad som gör honom så farlig.

I "Breaking Bad" sammanfattas denna attityd på ett väldigt målande vis. Hank Schrader (Dean Norris) har tagit in Hector för förhör. Om det är något en äkta gangster aldrig gör, är det att prata med lagens väktare. För att göra detta tydligt, lutar sig Hector lite åt sidan och skiter på sig medan han har ögonkontakt med Hank. Inte ens en stroke kan rubba den där överlägsna attityden.

I "Better Call Saul" vill Hector använda sig av Nachos (Michael Mando) pappas bilverkstad för att smuggla knark. Nacho vill absolut inte blanda in sin far i knarksmuggling. Och han vet dessutom att hans far kommer säga nej. Men Hector kommer aldrig godta ett nej från någon av dem. Och det är därför Nacho byter ut Hectors blodtrycksmedicin, vilket är anledningen till att Hector får sin stroke. Och det är så Nacho sätter översittaren på plats.

Jag tycker, som sagt, att Hector är en småaktig översittare. Men det går inte att förneka att han var en fruktad fiende.

Kusinerna – tysta och dödliga

Daniel och Luis Mancada som "The Cousins". Foto: Netflix.
Daniel och Luis Mancada som "The Cousins". Foto: Netflix.

Leonel (Daniel Moncada) och Marco Salamanca (Luis Moncada), ofta kallade ”The Cousins” är tvillingar, som främst fungerar som torpeder. De är oftast iklädda dyra kostymer och cowboy-boots med dödskallar i silver på tårna. De talar sällan och är fullkomligt skoningslösa.

När vi först träffade dem i "Breaking Bad" korsade de gränsen mellan Mexiko och USA som illegala invandrare. När de förstår att deras identiteter har avslöjats, mördar de alla andra de korsar gränsen med och tänder eld på lastbilen de färdades med. I Better Call Saul tar de sig en ett tungt beväpnat gäng mitt på ljusa dagen och dödar varenda medlem i gänget.

Om Tuco representerar den mest hetlevrade sidan av släkten Salamanca, representerar kusinerna definitivt den kallaste. Oftast gör de inte mycket mer än står och glor. Men det är fullt tillräckligt för att ge en kalla kårar.

Lalo Salamanca – Den bästa skurken i Better Call Saul

Tony Dalton som Lalo Salamanca i Better Call Saul. Foto: Netflix.
Tony Dalton som Lalo Salamanca i Better Call Saul. Foto: Netflix.

När Lalo Salamanca först presenterades i slutet av säsong 4 trodde jag inte så mycket om honom. Han verkade lite smått snurrig och alldeles för bekymmerslös för att vara en ledare för ett knarkimperium. Han började med att laga en måltid till Nacho och sa sedan, på sitt glättiga sätt:

”But listen, don't even worry. It's gonna be like I'm not even here.”

Han sa det på ett sådant sätt att jag faktiskt trodde honom. Jag trodde aldrig den här fåntratten skulle kunna mäta sig med någon annan från släkten Salamanca. Ack, så fel jag hade.

Lalo Salamanca spelas av Tony Dalton. Efter att plöjt den femte säsongen av Better Call Saul, då jag verkligen insåg hur bra han är i rollen som Lalo, kollade jag upp Dalton. Han är född och uppvuxen i USA och studerade skådespeleri på det prestigefyllda Lee Strasberg Theatre Institute i New York. Han försökte få film- och TV-roller i USA, men det gick trögt. Då Dalton har en amerikansk mamma och en mexikansk pappa var hans etnicitet svår för amerikanska rollbesättare att placera (och de vill gärna kunna göra det). Det är nog därför Dalton främst har stått på teaterscenen i USA. När han prövade sin lycka i Mexiko gick det dock mycket bättre, då han idag är en av Mexikos mest framgångsrika TV-stjärnor.

Så även om vi i västvärlden kanske inte sett Dalton förut, är han välrenommerad. Han spelar rollen som Lalo med sådan pondus att jag ofta har svårt att veta om jag ska hata honom eller älska honom.

Nu tar vi oss en närmare titt på Lalo Salamanca.

Käcke Lalo

Leendet är aldrig långt borta för vår käre Lalo. Foto: Netflix.
Leendet är aldrig långt borta för vår käre Lalo. Foto: Netflix.

Det mest påfallande med Lalo Salamanca är att han är så otroligt käck hela tiden. Detta särskiljer honom från alla andra med namnet Salamanca. Alla andra känns som att de bara är sekunder från att mörda någon. Lalo känns som om han är sekunder från att ta en fikarast.

Till skillnad från alla andra latinamerikanska skurkar i "Better Call Saul", har han dessutom inte en tillstymmelse till brytning. När han pratar förs tankarna till en bekymmerslös bilförsäljare. Som jag tidigare nämnt, fick jag till en början intrycket av att han var lite snurrig; det kändes som att den mindre begåvade kusinen skickats för att hålla koll på saker, eftersom det inte fanns någon annan för jobbet.

En stor del av det som gör Lalo så marig är att han är så konsekvent med denna attityd. Det spelar ingen roll om han ska äta en måltid med Nacho, be Saul hämta sju miljoner dollar ute i öknen eller om han sitter åtalad för mord. Scenen där hans borgen ska fastställas är ett bra exempel på detta. Nedan har jag skrivit ut en bit av dialogen från denna scen. Dialogen handlar alltså om en man som Lalo mördat. Inom klamrarna har jag skrivit ut vad det låter som han talar om.

Lalo: Who's that? [Kan du köpa lite mjölk när du ändå är ute?]

Saul: That's gotta be his family. Fred Whalen.

Lalo: (ser frågande ut) [Om du ändå ska ut, menar jag]

Saul: The guy who died at the Travel Wire.

Lalo: Hm. [Tack.]

Listige Lalo

Lalo anar ugglor i mossen...sanddynorna. Foto: Netflix.
Lalo anar ugglor i mossen...sanddynorna. Foto: Netflix.

Det finns nog ingen annan karaktär, varken i "Breaking Bad" eller "Better Call Saul", som har den där nästintill övernaturliga instinkten som gör Gus Fring till en så duktig knarkbaron. Lalo har dock något som är nästan lika bra; han är oerhört listig.

Lalo iakttar, lyssnar, tänker och drar slutsatser. Varenda gång han pratar med Gus Fring, ser han igenom lögnerna. Han vet inte vad sanningen är, men han vet att det inte är vad Fring säger i alla fall. Han anade att Fring höll på med något han inte ville att någon utanför hans organisation skulle veta om i slutet av säsong 4. Han var minuter från att hitta Werner Ziegler (Rainer Bock).

Det är endast Frings pedantiska och noggranna natur som hindrar Lalo från att klura ut vad han håller på med. Detta känns helt i linje med vad vi vet om Fring sedan tidigare; det ska mycket till för att överlista honom. Även om Lalo kanske inte vet exakt vad Fring håller på med, gäckar han honom ständigt. Han tvingar fram en ursäkt från Fring efter att ha upptäckt att han fått utspädd narkotika. Trots att Nacho är Frings mullvad, kan Fring inte göra något annat än att låta Nacho bränna ner en av hans restauranger på order av Lalo.

Allas fiende

Lalo ser ut som att han bara sitter och chillar lite. Men han har aldrig varit med farlig. Foto: Netflix.
Lalo ser ut som att han bara sitter och chillar lite. Men han har aldrig varit med farlig. Foto: Netflix.

Det som verkligen gör Lalo till den ultimata skurken i "Better Call Saul" är att han är allas fiende. Hector Salamanca utgjorde ett hot som förde samman Michael och Gus Fring. Han blev även Nachos fiende. Han var dock aldrig Sauls fiende. Innan Lalo hade karaktärerna i Better Call Saul relativt separata handlingar, som endast korsades då och då. Detta kom att förändras under den femte säsongen.

Det hela börjar med att Nacho blir alltmer indragen i Frings krig mot släkten Salamanca. Tidigare skulle han bara rapportera allt han fick reda på. Men när Lalo visar sig vara ett allt större hot, tvingar Fring honom att komma närmare Lalo. Nacho är ett typexempel på en ”god” brottsling, som Michael uttrycker det redan i första säsongen av Better Call Saul. Han har inget intresse för prestige, respekt eller ära, utan är endast intresserad av att tjäna pengar. Hans samröre med Fring snabbar på utvecklingen av karaktären. När han upptäcker att han håller på att bli en väldigt viktig pjäs, som lätt kan offras, i kriget mellan Fring och släkten Salamanca, kommer han till beslutet att han vill lämna sitt kriminella liv bakom sig. Jag hoppas innerligt att vi får se Nacho klara sig undan med livet i behåll.

Det som verkligen gör Lalo till den ultimata skurken i "Better Call Saul" är att till och med Kim (Rhea Seehorn) dras in i det hela. Hittills har hon alltid befunnit sig i periferin av de mörkaste delarna av Sauls liv. I femte säsongen hamnar hon öga mot öga med Lalo, som gör ett hembesök hos Saul och Kim efter att ha hittat Sauls bil, med ett par kulhål i sig, i öknen. Denna scen är lite av en uppvisning av Daltons talang som skådespelare. Lalo ber Saul, gång på gång, att berätta vad som hände ute i öknen. Lalo är lika käck som alltid. Samtidigt kan vi se hur kugghjulen i hans intellekt snurrar på högvarv under utfrågningen; han bryter långsamt ner Sauls lögner, endast genom att upprepa samma fråga och stirra på honom. Och som vi alla vet, är det inte lätt att genomskåda Saul. Lalo har en pistol i byxlinningen. Han gör ingen ansats till att dra den. Trots det har ingen Salamanca någonsin varit så skräckinjagande.

Det enda som räddar alla i rummet från att möta en för tidig död är att Kim har is i magen.

Mer Lalo, tack!

Lalo skakar hand med de mäktigaste inom kartellen. Foto: Netflix.
Lalo skakar hand med de mäktigaste inom kartellen. Foto: Netflix.

Senast vi fick se Lalo lyckades han döda den dödspatrull som Gus Fring skickat efter honom. Han var kvicktänkt och iskall i sin behandling av männen som kommit för att mörda honom. I och med att Gus Fring fortfarande lever i Breaking Bad, som utspelar sig senare, vet vi att Lalo inte kommer vinna kriget.

Men visst fan ska det bli intressant att se honom försöka!

Gillade ni Lalo Salamanca?

Vem i släkten Salamanca är er favorit?

Kommentera gärna på Facebook!  

NÄSTA ARTIKEL