Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Netflix Logo. Foto: Netflix

Därför funderar jag på att skrota Netflix

  • Netflix
Oscar Pettersson | Krönika
20 april 2022
Oscar Pettersson | Krönika
20 april 2022

Netflix pros & cons

Netflix fortsätter att tappa prenumeranter samtidigt som de står i nytt blåsväder. En av anledningarna, som gjort att jag personligen överväger huruvida jag ska behålla min prenumeration eller inte, har med kostnaden att göra. Varför kritiken rullar in kretsar däremot kring deras nya begränsningar.

När bland andra Amazon Prime och HBO Max lockar med låga priser är det svårt att låta bli att byta bort Netflix, även när den klassiska reklamen ekar i huvudet: "Byt inte bank, skaffa en till". 

Självklart skaffar man ett konto till, men när man kan få två streamingkonton till priset av ett Netflix-konto börjar det klia i fingrarna som vill klicka på "avsluta prenumeration".

Jag tar därför upp fördelar och nackdelar med att ha kvar sin prenumeration på Netflix, vilket du bör se över innan du gör ditt val. 

Netflix pros & cons

Pro: Breaking Bad & Better Call Saul

Aaron Paul och Bryan Cranston i Breaking Bad. Foto: Sony Pictures Television
Aaron Paul och Bryan Cranston i Breaking Bad. Foto: Sony Pictures Television

Breaking Bad (2008-2013) har några år på nacken nu, men eftersom den är en av världens högst rankade serier och endast finns att se på Netflix kan den vara en anledning till att ha prenumerationen kvar.

Better Call Saul (2015-2022), som är en prequel till Breaking Bad, finns också med bland de bättre serierna, men även om den endast finns att se på Netflix är snart sjätte och sista säsongen slut och eftersom det antagligen är för tidigt att se om den kanske det finns något liknande där ute i streamingträsket att se innan dess.

Con: Filmer saknas

Tillbaka till framtiden
Doc och Marty i "Tillbaka till framtiden". Foto: Universal Studios.

Något som Netflix fått kritik för sedan länge är deras utbud av filmer, specifikt filmer som ingår i en trilogi eller liknande. Kritiken riktar sig då mot att det saknas en eller flera filmer, exempelvis Tillbaka till framtiden där endast den tredje filmen finns att se.

Pro: Netflix & chill

Netflix & Chill
Foto: Unsplash

Det myntade begreppet "Netflix & chill" är så pass väletablerat att det nästan är cringe att uttala de orden i idag, men likväl kan man inte ändra uttrycket till exempelvis "Viaplay & chill"...

Con: Urval beroende av region

Nya filmer vip i HD
Foto: Unsplash

Tillgången till antalet filmer och serier, och kvaliteten på dessa, beror på var du bor. Till skillnad från exempelvis HBO Max kan du inte se allt som kommer ut i andra delar av världen utan att, på ett någorlunda gråzonsmanér, byta IP-adress. 

Pro: Andra Netflix-original

 Stranger Things säsong 4
Foto: Netflix

Det finns både bättre och sämre filmer och serier som endast kan ses på Netflix, men de bättre väger ändå mer. Exempelvis den grymt populära Stranger Things (2016-) eller det älskade fantasydramat The Witcher (2019-). 

Con: Begränsningen

Pengar
Foto: Unsplash

Trots att Netflix tillhör de dyrare streamingtjänsterna med sina 99:-/129:-/179:- (beroende på vilken kvalitet man vill ha) begränsar de tillgången med att endast låta de som bor under samma tak få ta del av kontot. Det är alltså slutdelat till släktingar och vänner som befinner sig någon annanstans.

Svårt val

Domslut
Foto: Unsplash

Jag står fortfarande i valet och kvalet mellan att skrota Netflix eller att behålla det. Det finns fortfarande många nackdelar med att behålla det, däribland produktioner under all kritik eller prenumerationens kostnad och begränsningar.

Men eftersom streamingjätten fortsätter att spotta ut nya produktioner på daglig basis finns fortfarande en chans att en ny 10-poängare kan tillkännages när som helst. Därför kommer jag, i hopp om detta, att fortsätta min prenumeration tills dess att Netflix står i nytt blåsväder som får mig att börja tveka igen.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL