Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Shirley Temple. Foto: 20th Century Fox

Fira ikoniska Shirley Temple med detta drinkrecept

Oscar Pettersson | Krönika
23 april 2022
Oscar Pettersson | Krönika
23 april 2022

Skulle blivit 94 år - Ihågkommen som en drink

Shirley Temple var garanterat den populäraste och mest berömda barnstjärnan genom tiderna. Hon började skådespela i film redan vid tre års ålder och utvecklades snabbt till att bli en superstjärna.

Shirley kunde allt: agera, sjunga och dansa, dessutom kunde hon allt detta redan vid fem års ålder! Fansen älskade henne eftersom hon alltid var glad och lekfull i sina filmer. Mellan åren 1935-36-37-38 var det hennes filmer som var de stora Box Office-vinnarna och slog ut sådana stora stjärnor som Clark Gable och Bing Crosby.

Det producerades och såldes produkter för flera miljontals dollar som exempelvis dockor, grammofonskivor, muggar, hattar, klänningar, allt med hennes ansikte på. Till slut uppfanns även en cocktail i hennes namn efter att hon hade beställt en drink utan alkohol i. 

Lär dig blanda drinken Shirley Temple!

"Shirley Temple" är en alkoholfri drink som till en början bestod av två delar ginger ale, en del apelsinjuice och några droppar grenadine som sedan toppas med körsbär. I dag kan den se annorlunda ut beroende på var den beställs.

Eftersom Shirley i dag 23 april skulle fyllt 94 år tycker vi på Filmtopp att det vore passande att lista filmer med henne som är perfekta att avnjutas med en "Shirley Temple-cocktail". Eller varför inte bara lyssna på några låter med henne från filmerna? 

De bästa filmerna för varje år med Shirley Temple

The Little Colonel (1935)

Handling: I söder efter inbördeskriget försöker en liten flicka återupprätta freden mellan sina föräldrar och sin farfar. 

Poor Little Rich Girl (1936)

Handling: Dottern till en förmögen affärsman går vilse i staden när hon reser till en ny skola och tas då in av ett par inte så rika artister. 

Heidi (1937)

Handling: En modig liten föräldralös flicka dumpas plötsligt i sin farfars vårdnad av sin själviska moster. 

Rebecka of Sunnybrook Farm (1938)

Handling: Rebeckas farbror lämnar henne hos sin moster som förbjuder henne att umgås med artister. Men hennes granne är en talangscout som i hemlighet hjälper henne att uppträda. 

The Little Princess (1939)

Handling: En liten flicka lämnas av sin far i ett exklusivt seminarium för flickor medan han kämpar i det andra Boerkriget. När han senare antas vara död tvingas flickan att bli tjänare.

Vad dessa filmer har gemensamt är att de alla handlar om en liten flicka. Det var nämligen som liten flicka på 30-talet som Shirley Temple hade sin storhetstid. i dag känner de flesta till namnet, men då associeras namnet oftast med drinken.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL