7 kända skådespelare som försvunnit

7 kända skådespelare som försvunnit

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 17 maj 2016 kl. 18:05
ANNONS
ANNONS

7 kända skådespelare som hängt upp rocken för att göra något helt annat...

Skådespelare lever ofta fartfyllda liv, något som många gånger är synonymt med farliga liv. Några exempel är James Dean, Marilyn Monroe, Heath Ledger, Philip Seymour Hoffman, River Phoenix, ja listan kan göras lång.

Varför skådespelare och andra offentliga personer tar till dessa medel har jag inga direkta svar på, men det kan handla om den enorma press de har på sig att prestera. Men denna artikel är inte ämnad de skådespelare som dött i förtid eller av andra onaturliga skäl, utan vi ska fokusera på de som helt enkelt valt att lägga skådespelarkarriären på hyllan för att kanske syssla med något helt annat. En fråga som jag ofta ställer mig själv är varför de gav upp och många gånger förtidspensionerade sig. Blev de trötta på att vara offentliga?

Läs också: Brad Pitts 5 bästa roller

Rick Moranis

still-of-rick-moranis-in-ghostbusters-ii-(1989)-large-picture

Moranis var aktiv mellan 1976-1997.

Han föddes den 18 april 1953 och är en skådespelare som gjort lite av mycket, bland annat TV, musik och film. Moranis började sin bana som discjockey på 70-talet och gick då under namnet ”Rick Allan”. Under 80-talet blev han tillfrågad av en vän vid namn Dave Thomas om han kunde tänka sig en liten roll i TV-serien ”Second City Television” där Rick och Dave fyllde ut de två sista minuterna av programmet med ”Great White North”. Moranis spelade en av bröderna McKenzie och de gjorde tillsammans en låt vid namn Take off och belönades med en Grammy. Denna tid var också en väldigt intensiv period med mycket jobb, han spelade i bland annat filmer som Ghostbusters, Älskling, jag krympte barnen och Det våras för rymden.

Det är i början av 90-talet som han spenderar allt mindre tid med film och höll sig ganska länge borta från vita duken, hans sista roller blev bland annat Barney i ”The Flintstone” och David Leary i ”Big Bully” som tyvärr båda floppade. Den största anledningen till att han slutade var för att frun Ann Belsky dog av bröstcancer 1991 efter bara 5 års äktenskap. Troligtvis saktade han därför ner sin karriär efter 1991 och går i pension 1997 för att kunna spendera all sin tid hemma med sina barn.

Han har sagt i en intervju att ”oförsedda händelser inträffar oss alla någon gång i livet vilket gör att vi får anpassa oss. Jag vill lägga all min tid på mina två barn.”. I vissa artiklar står det att han fortfarande är en aktiv skådespelare som dock bara är väldigt selektiv med vilka roller han tar, dock tycker jag att vi kan räkna honom som pensionerad då han endast gjort två filmer på 18år. Det är många som skriver att Moranis alltid spelade en fantastisk pappa på film men var en ännu bättre pappa i verkliga livet. Det är väldigt tufft att uppfostra barn och att han är ensamstående förälder gör det heller inte lättare, det är nog väldigt svårt att kombinera skådespelaryrket med familjelivet om det kanske inte är näst intill omöjligt.

Jack Nicholson

Nicholson var aktiv mellan 1957-2010. Det går rykten om att skådespelaren är inaktiv på grund av minnessjukdomen alzheimers, men det är inget som bekräftats.

John Joseph ”Jack" Nicholson, född 22 april 1937 i New York, växte upp i Neptune, New Jersey. Nicholson växte upp med sin mormor, som ägde en skönhetssalong, och han trodde länge att hon var hans mor. Hans alkoholiserade far hade övergett familjen redan när Nicholson var barn. Under ett besök i Kalifornien, när han var 17 år, beslöt han sig för att chansa på att bli skådespelare. Han började som springpojke hos MGM:s avdelning för tecknad film medan han lärde upp sig till skådespelare vid ett teatersällskap. Han började sedan spela i teaterpjäser och såpoperor på TV. Nicholson filmdebuterade i The Cry Baby Killer (1958), producerad av Roger Corman.

Under 2000-talet har han gjort allt mindre filmer, först med små intervaller och med tiden har det blivit allt större intervaller. Nu har han inte gjort en film sedan 2010. Den sista filmen han medverkade i var ”How Do You Know” vilket inte blev någon större succé. Dessa väldigt långa intervall får mig att tro att den flerfaldigt Oscarsbelönade skådespelare gått i pension. Han är ju trots allt närmre 80 år idag. Nicholson verkar syssla med sina andra intressen, så som basketboll, baseboll och konst. Han håller bland annat på lagen New York Yankees och Los Angeles Lakers, enligt vissa källor försöker han att se varje match trots att dem är långt ifrån varandra geografiskt.

Nicholson ska till och med bli så upprymd under vissa av matcherna att han skriker åt domarna och motståndarna, det gick till och med så långt att han nästan blev utslängd från en Los Angeles Lakers match 2003 eftersom han gick ut på planen. Är han inte och gör arenorna osäkra så sysslar han med att köpa in konst och har en bred blandning konstnärer i sin samling bland annat Matisse, Lempicka, Worhol och Vettriano. Jag tror att Nicholson gått i pension för att kunna njuta av livet och sina passioner. Vi får hoppas att han ett tag till får gå på dessa basketboll och baseboll matcher trots sitt humör… Here's Johnny!

Läs också: 8 grymma skådespelare som aldrig Oscarsnominerats

Cary Grant

Grant var aktiv mellan 1922-1966.

Archibald Alexander Leach, mer känd under sitt artistnamn Cary Grant, var en brittiskfödd amerikansk skådespelare och producent. Född 18 januari, 1904, i Bristol, död 29 november 1986 i Davenport, Iowa.

Han växte upp under fattiga förhållanden, 13 år gammal rymde han hemifrån och slöt sig till en kringresande akrobattrupp. Där uppträdde han som akrobat och gick på styltor. Grant kom till USA 1920 och fick arbete som badvakt på Coney Island. 1923 återvände han till England och började uppträda i musikaliska komedier och upptäcktes av Arthur Hammerstein som tog med honom till New York och väl där fick han en roll i musikalen ”Golden Dawn”. Karriären fortsatte på Broadway under några år och han hade större samarbeten med två regissörer, först och främst med Howard Hawks. Med Hawks gjordes en mängd screwball-komedier, man tog genren till nya höjder i filmer såsom Ingen fara på taket, Det ligger i blodet och Jag var en manlig krigsbrud.

Det andra samarbetet var med Alfred Hitchcock, i sammanlagt fyra olika filmer samarbetade de, varav den mest kända är ”I sista minuten”. Hitchcock höll Grant för att vara en av sina favoritskådespelare.

han var 62 år gammal då han valde att hänga av hatten och sluta göra film. Detta i samband med att han får sitt första och enda barn Jennifer. Han ville liksom Moranis vara hemma för att ta hand henne. Men bara för att han slutade göra film så betyder inte det att han slutade vara aktiv, han tog sig an olika uppdrag tillexempel att vara styrelseledamot i ”Academy of Magical Arts” och har vunnit prestigefulla priser för sina insatser efter skådespelarkarriären. Grant tackade nej till mängder med rollerbjudande. I en intervju med London Times journalisten Roderick Mann ska Grant ha sagt: "Jag har förmodligen mindre än 70,000 timmar kvar på denna jord och jag tänker njuta av var enda timme.".

Grant dog 1986, 82år gammal av en hjärnblödning.

Sean Connery

Sean Connery som James Bond

Connery var aktiv mellan 1954-2012.

Sir Thomas Sean Connery är en brittisk-skotsk skådespelare, född 25 augusti 1930 i Edinburgh, Skottland.

Connery filmdebuterade i mitten av 50-talet. En av hans tidiga filmer var Kärlek och fruktan, i vilken han spelade mot Lana Turner. Sitt stora genombrott fick Connery med rollen som James Bond och han blev den första James Bond. Han spelade denna roll fem gånger innan han ersattes av George Lazenby. När Lazenby tackade nej till att fortsätta gick Connery med på att spela Bond i en film till, Diamantfeber. Förutsättningen var att United Artists finansierade hans nästa film, Övergreppet, regisserad av Sidney Lumet. Under 70-talet medverkade han även i filmer som Zardoz, Mordet på Orientexpressen, En bro för mycket och Mannen som ville bli kung.

När han 2006 fick ett pris för Life Achievment Award meddelade han också sin pension. Det gick rykten om att han skulle spela en mindre roll i Indiana Jones 4, vilket han förnekade med motivationen – Pensionen är för skön för att avbryta. Men 2012 gör han berättarrösten till filmen Sir Billi som floppade, samt gjort rösten i EA games James Bond-spel. Vi får alltså räkna att han gått i pension 2012. Connery bor nu i Bahamas och därifrån engagerar han sig i olika välgörenhetsorganisationer. Han ska tillexempel ha skänkt pengar till sin internatskola som han har varit med och grundat. Han skänker hela sin lön för Diamantfeber som uppskattningsvis var omkring 1 miljon dollar, vilket var en enorm summa 1971.

Greta Garbo

Swedish-born American film actress Greta Garbo (1905 - 1990). (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Garbo var aktiv mellan 1922-1941.

Greta Lovisa Garbo ursprungligen Gustafsson föddes 18 september 1905 i Stockholm. Hon fick vid sidan av sitt första jobb som säljare på ett varuhus, ett modelljobb vilket gjorde att hon fick sin första roll i stumfilmen Luffar-Petter (1922). Garbo får nu också ett stipendium och kunde börja studera på Dramaten, den främsta skolan för blivande skådespelare.

1925 spelar hon i en film som kommer förändra hennes liv. Filmen heter Den glädjelösa gatan som gjorde att MGMs VD Louis B Mayer upptäckte henne. Hennes första film var Virveln och visade sig vara en enorm succé, därefter kommer fler filmer som Fresterskan och Åtrå.

Varför Garbo gav upp skådespelarkarriären delade hon med sig i en intervju med Sven Broman med motivationen: "Hon var trött på Hollywood". Men att hon inte velat vistas bland folk har funnits ända sedan början av hennes karriär, hon gillade helt enkelt inte att stå i centrum. Garbo spenderade hellre sin tid med vänner och släkt eller också i sin ensamhet. På grund av Garbos livsstil så var det många som uppfattade henne som lite av en enstöring. Garbo gjorde inte heller särskilt många intervjuer och det finns inga säkra källor som beskriver vad Garbo gjorde efter filmkarriären. Hade man tur så kunde vi se henne vandra omkring på New Yorks gator förklädd i solglasögon och sjal för att ingen skulle känna igen henne, endast ett fåtal fotografer lyckades ta en bild av henne.

Garbo dog 1990, 84 år gammal till följd av lunginflammation och njursvikt.

Shirley Temple

Shirley Temple var aktiv mellan 1932-1965.

Shirley Temple föddes 23 april 1928 i Santa Monica, Kalifornien, och blev känd redan 4 år gammal. Hennes föräldrar insåg tidigt hennes talang för dans, sång och skådespel och beslutade sig därför för att låta henne börja på en skola som skulle hjälpa henne att utvecklas. Skolan hette, Meglins Dance School, vilken var ämnad för barn och yngre tonåringar. Efter en tid upptäcktes hon av Charles Lamont som var ute efter yngre talanger.

Temple fick chansen 1932 att göra en audition för rollen i kortfilmen Baby Burleske en roll hon också fick. Efter detta gjorde hon två roller åt Fox films, Stand up and Cheer och Baby debuterar, hon lånas även ut till Paramount för att göra filmen ”Det stora äventyret”. Vid denna tid var Temple en eftertraktad skådespelare men det var först 1934 som hon fick en långfilm formad efter just henne, nämligen ”Flygets lilla fästmö”, man kunde nu också hitta hennes namn på reklamaffischerna för sina filmer.

Vid 12års ålder har hon medverkat i ett antal filmer som floppat som Fågel Blå och Unga Människor. Hon gick från Twentieth Century-Fox till Metro-Goldwyn-Mayer som ville att hon skulle göra comeback men så blev inte fallet. Alla stora planer MGM hade för Temple lades på hyllan för att med tiden blekna bort, 1949 försöker Temple åter igen slå sig in i filmvärlden och gör en audition till broadway-pjäsen Peter Pan men fick inte rollen. Den 16 december 1950 meddelar Temple att hon pensionerar sig detta grundar sig antagligen i de flertal floppar samt att hon inte fick några nya roller. Efter att filmkarriären stannat upp och så sakteligen började ebba ut så tog hon offentlig tjänstgöring inom den republikanska politiken och blev en mycket framgångsrik politiker. Från 1969-1970 tjänstgjorde hon som ambassadör till FN efter denna tjänst utsågs hon till ambassadör för Ghana 1974 och två år senare blir hon protokollchef denna tjänst hade hon fram till 1977.

Temple dog 10 februari 2014, 85år gammal av naturliga skäl, ålder.

Grace Kelly

Kelly var aktiv mellan 1950-1956.

Grace Patricia Kelly var en amerikansk skådespelare, född 12 november 1929 i Philadelphia, död 14 september 1982 i Monaco. Innan Grace Kelly inledde sin filmkarriär, hade hon haft flera framgångsrika modelljobb.

Den första filmen hon medverkade i var Fjorton timmar, där hon hade en liten roll. I och med Sheriffen året därpå klev Kelly på allvar in i rampljuset och spelade sheriffens Gary Coopers unga hustru. Med nästa film, Mogambo, inleddes samarbete med MGM och här blev Clark Gable hennes motspelare.

Vid det här laget hade ”skräckmästaren” Alfred Hitchcock fått upp ögonen för Kelly, och tillsammans med honom spelade hon in ”Slå nollan till polisen” (mot Ray Milland), Fönstret åt gården (mot James Stewart) och Ta fast tjuven (mot Cary Grant).

Vid Cannesfestivalen 1955 träffade hon, Rainier III av Monaco, och vid årets slut var de förlovade. Innan Kelly avslutade sin karriär på filmduken, spelade hon in Svanen samt En skön historia.

Under 1955 var Grace Kelly ett av de mest kända ansiktena i Hollywood samt en av de bäst betalda skådespelarna. Kellys karriär tog en abrupt vändning då hon under en fotosession träffade sin blivande man Prince Rainier III av Monaco. Jag kan tillägga att Rainier desperat letade efter gemål eftersom om han inte producerade en arvinge skulle hans rike bli en del av Frankrike. När Kelly tillslut gifter sig med sin kronprins 1956 så gör hon det offentligt i en utsmyckad ceremoni som följdes av miljoner människor världen över i TV. Hon går i samband med det även i pension 27år gammal. Hon lämnar skådespelarkarriären för att bli prinsessa i Monaco. Efter sin skådespelarkarriär så engagerade hon sig väldigt mycket åt välgörenhet.

Den 14 september 1982 är Kelly och hennes yngsta dotter Stéphanie ute och kör längst de branta klipporna i södra Frankrike då Kelly drabbas av en stroke och förlorar kontrollen över fordonet. Hon och dottern störtar 13 meter ner för en brant klippa. Kelly ligger i koma i 24 timmar innan hon avlider endast 52år gammal, kan tilläga att dottern klarade sig med mindre skador.

Eftersom Rick Moranis är yngst i denna lista och fortfarande är i livet så hoppas jag att han en dag återvänder.

  • Tror du att Rick Moranis kommer återvända?
  • Vet du andra skådespelare som lagt karriären på hyllan?
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL