Matthew Perry var min bästa vän – därför är Chandler Bing hjärtat i Vänner

Matthew Perry var min bästa vän – därför är Chandler Bing hjärtat i Vänner

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 31 oktober 2023 kl. 09:10 | Publicerad 30 oktober 2023 kl. 19:10
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En hyllning till Matthew Perry

Chandler Bing var den viktigaste karaktären i "Vänner". Det hävdar Emil Oscar Rasmussen i sin hyllning till nyligen bortgångne Matthew Perry.

Det går att skriva avhandlingar om vad som gör att Vänner än i dag, snart 20 år efter att serien tackade för sig, fortfarande är en av de mest populära komedierna där ute. Ska man koka ned framgången till sin ädlaste form går den att sammanfatta med seriens titel. De sex älskvärda huvudkaraktärerna med sina unika egenheter är så lätta att omfamna att de ofrånkomligen känns som ens egna vänner.

Jag skulle vilja argumentera för att Matthew Perry och hans Chandler Bing är den främsta anledningen till att det är möjligt.

Trots att Chandler kanske ges minst tyngd och utrymme i Vänner, anser jag att det är han som är hjärtat i serien. Ross (David Schwimmer) och Rachel (Jennifer Aniston) står för kärlekshistorien vi får följa från första till sista stund; Monica (Courteney Cox) är navet som befäster en koppling mellan alla karaktärer och den ständiga punkten i lägenheten som är seriens huvudsakliga arena; Joey (Matt LeBlanc) och Phoebe (Lisa Kudrow) är de mest uppskruvade karaktärerna som tar plats med sin blotta närvaro.

Och så har vi Chandler...

Matthew Perry var min bästa vän – därför är Chandler Bing hjärtat i Vänner
Foto: NBC.

Chandler Bing var den avväpnande kraften som bjöd in oss i gemenskapen

... Chandler som så ofta svävar någonstans mitt emellan allting, med diffusa karriärdrömmar, en rotlöshet och en mycket luddigare funktion än de övriga karaktärerna.

Om man var tvungen att välja bort en av vännerna tror jag att många, med lite eftertanke, hade valt bort Chandler (eller Phoebe som själv grubblar över saken i ett avsnitt). Inte för att de tycker han är tråkigare eller sämre än någon annan, men just av den anledningen att hans funktion i gänget är den svåraste att sätta fingret på.

Men det är ju just den otydligheten som är karaktärens styrka – som gör honom till den sista att sålla bort om man vill bevara seriens framgångsgaranti.

Det är Chandler som blir allas vår referenspunkt, när han kan beskåda allt lite från sidan. Det är med Chandlers perspektiv som dörren in till den där gemenskapen verkligen öppnas och tittaren kan bli en vän bland vänner. Trots att det är Rachel som kommer in som en outsider i pilotavsnittet är det så många gånger med Chandler som vi får växa in i vänskapen med karaktärerna.

Matthew Perry var min bästa vän – därför är Chandler Bing hjärtat i Vänner
Foto: NBC.

Ingen hade kunnat fånga karaktären som Matthew Perry

Det är inte enbart Chandlers sidekick-roll som gör honom till en nödvändig referenspunkt. Jag skulle också säga att det är karaktären som är mest realistisk och lättast att känna igen sig i som människa. Ingen av de andra karaktärerna har samma utpräglade medvetenhet om sina brister som Chandler, och hans uppenbara osäkerhet ger honom utrymme att växa mer än de andra genom seriens gång. 

Jag ska inte låtsas att jag har någon överdriven inblick i Matthew Perrys liv, men att han – precis som Chandler – hade sina brister, laster och komplex är väldokumenterat. Matthew Perry hade till synes precis de egenskaper som behövdes för att kunna ingjuta trovärdighet i karaktären och få honom att kännas djupt, djupt mänsklig. Det är just den där mänskligheten i karaktären som gör honom till tittarens bästa vän av de sex vännerna, och jag tror ingen hade kunnat framkalla den känslan bättre än Perry.

Det är uttjatat, och lite idiotiskt, att hävda att karaktärer i serier inte hade kunnat göras lika effektivt av någon annan än personen som i slutändan fick rollen. Det är ju underförstått. Självklart finns det ingen annan som hade kunnat gestalta en karaktär på samma specifika sätt som skådespelaren du förknippar med karaktären i frågan.

Men ändå kan jag inte låta bli att känna att det är lite extra sant i det här fallet, med Matthew Perry och Chandler Bing. Beröringspunkterna är för många. Sårbarheten för påtaglig. Chandler Bing är inte nödvändigtvis Matthew Perry, men Matthew Perry är Chandler Bing.

För egen del finns det inte någon annan karaktär i serien som är i närheten av lika rolig och självklar att relatera till som Matthew Perrys Chandler Bing. De många små försvarsmekanismerna (med sarkasmen i frontlinjen), osäkerheten, planlösheten, misstagen – alla små skavanker i kombination med humorn och kärleken till dina nära – gjorde det omöjligt att värja sig för Chandler. Och omöjligt att värja sig för Matthew. Jag är säker på att jag såg dig där bakom rollen du spelade. Det är dig och din karaktär jag kunde identifiera mig med. 

Tack Matthew Perry, det du har gjort har redan förgyllt livet för flera generationer och kommer att fortsätta göra det en lång tid framöver. Jag hoppas innerligt att du får vila i frid nu. Det förtjänar du. Min bästa vän.

NÄSTA ARTIKEL