Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Rebecca Ferguson

Vi måste prata om Rebecca Ferguson – vår största stjärna!

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
18 november 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
18 november 2021

Sätter Sverige på kartan

Filmtopps chefredaktör Eric Diedrichs fattar inte grejen, varför pratar vi inte om Sveriges största stjärna just nu – Rebecca Ferguson?

Rebecca Ferguson
Rebecca Ferguson i "Mission: Impossible". Foto: Paramount Pictures.

Som filmkritiker är man nästan dömd till att vara allergisk mot lökiga talspråk, men det finns ett som helt enkelt måste användas i detta samtal – "det är svårt att bli profet i sin egna hemstad". När det kommer till vår megabegåvning Rebecca Ferguson behöver till och med denna utnötta sammanslagning av ord förstärkas: "det är svårt att bli profet i sitt eget hemland".

Inte bara ser hon ut som en ung Ingrid Bergman hon besitter samma stjärnglans. Och då ska det understrykas att Ingrid är en av tidernas mest Oscarsbelönade skådespelare, med tre vinster i bagaget är det bara Kathrine Hepburn som har vunnit fler.

Nu har inte Ferguson vunnit någon Oscar och frågan är om hon någonsin kommer att göra det. Hon fokuserar ju på blockbusters och inte dramer. Men med titlar som Doctor Sleep, Men in Black: International, The Greatest Showman, Dune, Florence Foster Jenkins, Life och Mission: Impossible 5-8 har hon jobbat med fler Hollywoodstjärnor än de allra flesta. Det måste också finnas en anledning till att hon är den enda skådespelerskan som faktiskt "får" vara med i mer än en Mission Impossible-film, när det mer eller mindre är ett stående skämt att Tompas motspelerskor bara blir yngre och yngre.

Trots detta pratas det oförskämt lite om Rebecca Ferguson i Sverige.

Spelar i en helt annan liga

Rebecca Ferguson
Rebecca Ferguson i "Life". Foto: Sony Pictures.

Visst, ofta ser man hennes namn i diverse recensioner och ofta med en kort komplimang om att hon gjort ett bra jobb. Men vad är det som gör att hon inte har samma tyngd här som de mer eller mindre jämnåriga talangerna Joel Kinnaman, Noomi Rapace, Gustaf Skarsgård och Alicia Vikander?

En skillnad är så klart att Rebecca knappt jobbar i Sverige. Senast hon gjorde en svenskspråkig produktion var Vi (2013), i vilken hon spelade mot Gustaf Skarsgård och Anna Åström. Sedan dess har hon istället gjort film på andra sidan Atlanten med namn som Jeremy Renner, Simon Pegg, Alec Baldwin, Tom Hollander, Meryl Streep, Hugh Grant, Emily Blunt, Justin Theroux, Luke Evans, Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds, Michael Fassbender, Charlotte Gainsbourg, J.K. Simmons, Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Zendaya, Henry Cavill, Chris Hemsworth, Kumail Nanjiani, Liam Neeson, Tessa Thompson, Emma Thompson, Ewan McGregor, Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Javier Bardem, Oscar Isaac och så klart Tom Cruise.

Men är det verkligen avsaknaden av svenska produktioner som är problemet? Jag menar, hur ofta gör Alexander Skarsgård svensk film? Och om mer eller mindre hela Hollywood har omfamnat Rebecca, varför har inte vi det? Född och uppvuxen i Stockholm 1983 med en startsträcka i såpan Nya tider och sedan en roll i Richard Hoberts En enkel i Antibes (2011) har hon haft samma förutsättningar som hundratals svenska skådespelare dessförinnan. Att gå från detta till att 2013 nomineras till en Golden Globe för miniserien The White Queen säger en hel del. Hon är helt enkelt jävligt bra.

Störst på IMDb

MIssion Impossible
Med sikte på förstaplatsen? Rebecca Ferguson i "Mission: Impossible". Foto: Paramount Pictures.

Vad som triggade mig till att skriva den här hyllningstexten var ett snabbt besök på IMDb, världens största filmdatabas med 83 miljoner registrerade filmentusiaster runt om vår jord. På IMDb rankas nämligen Rebecca Ferguson som världens åttonde mest populära skådespelare/regissör/filmperson just nu (av över 11 miljoner kandidater).

Det är en placering som ställer sig över stjärnskottet Timothée Chalamet, som får nöja sig med en nionde plats. Det är också över Gal Gadot, Tom Hanks, Zendaya, Leonardo DiCaprio, Ryan Reynolds och princip varenda annan skådespelare i hela världen. Ja, alla utom sju. Nästa svensk på listan är Bill Skarsgård på plats 85. Verkligen inte illa, men det är fortfarande 77 platser lägre än Rebecca Ferguson.

Nej, nu är det dags. Vi måste börja sträcka på våra krökta ryggar och känna samma stolthet för Rebecca Ferguson som vi gör för vår andra stjärnor. Trots allt är hon större än någon annan svensk just nu.

Tack för dina insatser Rebecca, du är skitbra och åtminstone denna filmälskare är sjukt stolt över att du fortsätter att sätta Sverige på kartan.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL