Nu på bio

Det senaste på biofronten!

IMDb. Foto: Wikimedia Commons

KRÖNIKA: Vi har inte tackat IMDb tillräckligt!

Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Krönika
14 november 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Krönika
14 november 2021

IMDb har räddat många filmkvällar under åren.

I många hem är IMDb en lika stor del av filmkvällen som läsk eller popcorn. Men hemsidan får inte tillräckligt med beröm och tack för det den faktiskt gjort för oss.

1990 jobbade engelsmannen Col Needham som tekniker på HP och skapade en personlig databas för filmer. Nu drygt 30 år senare är databasen inte bara Needhams databas, utan en global databas. Jag skulle till och med vilja gå så lång som att kalla sidan för en institution, ett globalt fenomen och en mycket viktig kugge för hela filmvärlden. Kanske främst för filmtittarna.

Först måste jag säga att den här texten och IMDb handlar om så mycket mer än betygsättningen på sidan, den förtjänar en krönika i sig. Även om den ibland något oklara och orättvisa betygsättningen givetvis är en stor del av IMDb så är sidan så mycket mer.

”Vilken film var han med i?”

Unsplash

Hur många gånger har man inte hört eller ställt den frågan under en filmkväll eller framför en nysläppt serie? Frågan är min morsas kanske mest ställda fråga, förutom varför jag aldrig ringer henne (förlåt). Varje gång är det ett bekant ansikte som hon känner igen men inte kan placera. Jag förstår henne. Jag är nämligen likadan. Tänk då vad skönt att svaret ofta är ett par knapptryck bort och mycket riktigt stavas IMDb. 

Det allra bästa är väl att vänta med att söka upp whatshisname till filmen är klar. Men hur lätt är det inte att pausa filmen, ta upp telefonen och logga in på IMDb? Speciellt när namnet börjar riktigt gnaga i skallen. ”Vilken film var han med i egentligen?” En fråga vi alla ställt oss och som IMDb funnits där för att besvara. På nolltid. 

”Vilken film ska vi titta på?”

Detta är också en fråga som vi alla ställt oss. Nu när streamingtjänsterna kommer ut med en handfull filmer per dag, typ, är listan på vilka man ska se oändlig. Därför kan det ibland kännas helt omöjligt att välja en film att se. Enter IMDb. 

Denna fantastiska tjänst ställer även upp när det kommer att ge tips på filmer att se. Själv gillar jag möjligheten att se filmer som liknar mina favoritfilmer eller att se vilka filmer som är populära just nu.

Det går självklart även att grotta ner sig i sin favoritskådis och söka upp någon film som denne varit med i. Eller så kan man gå in på någon av alla listor som medlemmar eller IMDb själva gjort för att hitta något som man kanske gillar. Det finns helt enkelt flera olika sätt att hitta något att se på, tack vare IMDb. 

Betyg, betyg, betyg

Betyg
Hur användarna har röstat på "Nyckeln till frihet". Världens bästa film enligt IMDb.

Jag hade inte kunnat skriva om databassidan utan att säga något om sidans betyg. Vissa har regler i stil med att de inte ser en film under till exempel 6,0/10 i betyg. Vissa ser bara filmer som är med på IMDb:s topp 250. Det finns flera olika sätt att se betygen och väga in dessa när det är dags att titta på film. Ofta kan betygen ge en fingervisning för hur bra en film faktiskt är. Det går liksom inte att säga emot att en film som har 2,0/10 i betyg inte är lika bra som en film som har 9,1/10 i betyg. Men med det sagt är det tråkigt och fel att säga att en film som har under 6,0/10 inte går att se, är dålig eller inte överhuvudtaget sevärd.

Många filmer som jag sett under åren har haft betyg långt under 6,0/10. Många av dessa har varit riktigt bra och helt klart sevärda. Därför gör det alltid lika ont när man inser att många kommer att undvika dessa filmer, bara på grund av ett betyg på IMDb. Om jag kan lämna er med en liten uppmaning så är det att våga se filmer med lägre betyg på IMDb. Ni kan bli glatt överraskade. 

MER LÄSNING: Så kan du använda betygen på IMDb!

Tack, IMDb och Needham

Klappar händer

Vid sidan av alla dessa fina funktioner bjuder IMDb oss på så mycket mer. Sidan är alltid lika snabb när det kommer till nyheter, att visa nya trailers och lyfta rolig och aktuell fakta. När man väl börjar utforska sidan så märker man att det finns så mycket mer än betyg och bekanta skådespelaransikten. 

Personligen använder jag sidan till att notera vilka filmer och serier som jag faktiskt sett. Ibland när jag funderar på att se en film som fladdrar förbi i periferin i listorna på streamingtjänsterna händer det att jag går in på IMBDb och noterar att jag faktiskt redan sett filmen. Och jag är nog långt ifrån den ende som använder IMDb som en privat databas. Precis som Needham själv gjorde när han skapade sidan på sin lilla dator i Bristol. 

Oavsett vad man tycker om IMDb:s betyg så är det en sida som vi verkligen borde tacka och visa uppskattning. För hur mycket har den inte hjälpt oss under åren? Vare sig det handlar om bekanta ansikten, filmer att se eller nyheter så finns sidan alltid där. Så tack, älskade databas.

NÄSTA ARTIKEL