EXTRA: Johnny Depps rättegång mot Amber Heard igång

Depp mot Heard: Vem tvingade dig att välja sida?

Emil Oscar Rasmussen
03 juni 2022 kl. 18:06
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingen bör tycka att det här var en match med en vinnare.

Rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard är över (för stunden). Utfallet blev till Depps favör, men trots det bör det bara finnas förlorare i hela den här soppan.

I långt över en månad har vi plågats av denna smörja till rättegång som fått långt mycket mer uppmärksamhet än den förtjänat. När domen nu till sist har fallit var det till Johnny Depps fördel – och det till synes till halva universums förtjusning.

Under sex långa veckor har jag sett “team Johnny” pusha stjärnans oskuld, svartmåla Amber Heard på alla sätt de kunnat komma och skölja över varenda kommentatorsfält på internet med sina hejarop. Hashtagkampanjer och memes har pumpats ut i överflöd från Deppföljarnas ringhörna. Någon pöbel som ställt sig bakom Heards rygg har jag däremot inte sett. Jag vet inte ens om den existerar. 

Heards brist på stöttning har sina förklaringar och att Depp har så många fler små internetsoldater i sin armé hör egentligen inte till saken – jag undrar bara vad som gjort att vi känner oss tvungna att ens välja sida? 

Vad får oss att tycka att någon av dessa två människor förtjänar vårt stöd? Är din kärlek till skådespelaren Johnny Depp verkligen så stor att du måste skylta med den på sociala medier, trots all osmickrande information om honom som hamnat i strålkastarljuset under rättegången?

Som att lura sig själv

Johnny vs Amber (2022)
Dokumentären "Johnny vs Amber" finns nu att streama på discovery+. 

Även om Heard misslyckades med att bevisa sanningshalten i sina anklagelser mot Depp, så borde hela den här processen skrämt bort de flesta av hans fans. Även om Heard framstått som en värre förbrytare än Depp i de flesta avseenden, så borde inte Depps många gånger förkastliga beteende glömmas bort. Även om Heard är den värsta människan du kan föreställa dig, så borde inte Depp ses som något helgon.

Bevisen under rättegången var kanske aldrig tillräckliga för att fastslå att Depp misshandlat eller begått andra övergrepp mot Heard, men de var tillräckliga för att bevisa att Depp har betett sig på ett sätt som inte hade accepterats i några som helst sammanhang.

De ljudinspelningar och meddelanden som delats under rättegången målar upp en relativt tydlig bild av Depp som en människa kapabel till att uttrycka sig extremt sexistiskt och, åtminstone delvis, orsaka psykologisk skada med sitt beteende. Att försöka bortförklara det är nog att försöka lura sig själv.

Är han ”the lesser of two evils”? Kanske. Antagligen. Men det betyder inte att vi behöver eller ens bör stötta honom. 

Vi kommer aldrig få veta vad som hände

Det här är ingen idrottsmatch där det finns en vinnare och en förlorare. Det är okej att vara besviken på båda dessa människor som lockat fram det värsta ur varandra. Eller att helt ta avstånd från situationen och alla spekulationer med tanke på att vi aldrig kommer att få veta exakt vad som hänt bakom stängda dörrar.

Hela rättegången och dispyten har känts som någon form av skev popularitetstävling som ramar in vår samtid på ett minst sagt osmickrande sätt – men trots allt stöd Depp fått och får, bör det inte finnas någon vinnare i allmänhetens ögon. 

För det vi fått beskåda är två trasiga människor, där den ena har upplevts som någon form av verklighetsfrånvänd mytoman och den andra har sett ut att vilja göra narr av hela processen – försöka övertrumfa varandra i förkastligt beteende.

Nu är Amber Heard dömd av inte bara allmänheten utan också juryn. Straffet är hårt, mycket hårt. Inte nog med att hon ska betala sin exmake 100+ miljoner kronor, hon har sedan rättegången påbörjades utsatts för dagliga dödshot och fått sin karriär ruinerad.

Försök att bortse från din avsky av Amber Heard för en sekund och titta enbart på hur Depp har framstått under den här rättegången – har han verkligen förtjänat dina offentliga hejarop?

Åsikterna i krönikan är skribentens egna.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL