Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Hjulet med Petra Mede börjar göra mig åksjuk

Hjulet med Petra Mede börjar göra mig åksjuk

  • C More
David Forssell | Krönika
28 april 2022
David Forssell | Krönika
28 april 2022

För vem snurrar Hjulet – egentligen?

Nu har tre avsnitt av "Hjulet 2022" gått av stapeln och ännu har programmet inte lyft. Petra Mede gör ett fenomenalt jobb som programledare, men det räcker tyvärr inte ända fram.

Vi på Filmtopp har tidigare skrivit om TV4:s nya tävlingsprogram Hjulet 2022, som hade premiär för två veckor sedan. Redan vid pilotavsnittet tyckte jag att programmets största styrka låg i programledaren, Petra Mede, som med sin energi och snabba tunga gav programmet identitet och flyt.

Efter att ha sett tredje avsnittet kan jag fortfarande säga att så är fallet. Tyvärr börjar jag dock bli smått åksjuk och funderar på att kliva av den snurrande frågesportskarusellen. 

Foto: TV4.

Kändisen hjälper eller stjälper de tävlande

"Hjulet" är uppbyggt kring att en tävlande åt gången får möjlighet att åka upp till Petra Medes roterande scen och svara på frågor med hjälp av en kändispanel. Varje kändis är, eller tror sig vara, expert på var sitt område och om slumpen väljer ut den kändisen som den hjälp åt den tävlande, har deltagaren möjlighet att vinna en större summa pengar för frågan. Detta öppnar i sin tur upp för att en kändis kan hjälpa eller stjälpa den deltagare som för närvarande sitter i stolen. 

På pappret kanske detta låter som en rolig idé. Vi tittare får möjlighet att se kändisar göra bort sig och skratta åt deras okunskap, medan vi själva – förhoppningsvis – känner oss smarta. Problemet är att deltagarna får betala priset för kändisarnas feltramp. I stället för att finna det underhållande när det går åt pipan för kändisen, tycker jag mest synd om de tävlande.

Det är ju inte säkert att hen får en till chans att visa vad den går för om den väl svarat fel.

Mycket fokus på sånt som inte hör spelet till

Hur underhållande är det förresten att se en kändis svara rätt på sitt expertområde? Visserligen kan det vara kul att få ta del av ett intresse som man inte associerat med celebriteten, men om hen gör bort sig är det mest pinsamt.

En annan sak som slagit mig är att Hjulet lägger mycket tid på sådant som är utanför spelet. Snurrandet av stolarna är kanske kul i början av programmet, men när det sedan sker upprepade gånger blir jag mest yr och ser det som ett störningsmoment. Frågan är också vem som har det roligast – kändisen, publiken eller den tävlande

För vem snurrar egentligen Hjulet?

Om vi jämför med långköraren Postkodmiljonären, som är en mer "seriös" version av ett frågesportsprogram, så sätts den tävlande i det programmet i fullt fokus. I Hjulet 2022 hamnar visserligen fokus på den tävlande när den väl åkt upp till scenen, men lika snabbt kan hen åka ner och vi får inte veta mer om vederbörande.

I förra avsnittet fick en av de tävlande inte ens åka upp och svara på några frågor. Kanske hade detta format fungerat bättre om de som tävlande själva var kändisar, eller om programmet bara hade en tävlande per program. 

Trots gnället från min sida vill jag fortfarande säga att Hjulet är underhållande. Jag har lätt till skratt när Petra Mede går igång och det är roligt att försöka gissa rätt på frågorna. Men om Hjulet 2022 ska få en säsong till bör det tänka igenom uppbyggnaden av programmet och för vem det egentligen snurrar. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL