Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Drömmaren – Karen Blixen blir till

Teaser släppt till satsningen "Drömmaren - Karen Blixen blir till"

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Klipp
01 september 2022
Filmtopp
Filmtopp | Klipp
01 september 2022

Connie Nielsens stora hjärteprojekt

Söndag 18 september är det premiär för den storslagna dramaserien Drömmaren - Karen Blixen blir till på Viaplay. Huvudrollen spelas av Hollywoodstjärnan Connie Nielsen som även är en av seriens exekutiva producenter.

Drömmaren - Karen Blixen blir till var den första danska serien någonsin som valdes ut till Cannes International Series Festival i april i år. Serien är en berättelse om hur en av våra största författare blev till den ikon hon är idag. Det är historien om en kvinna som trots många nederlag återfick tron ​​på sitt eget öde. Det är en berättelse om att man aldrig kan drömma för stort och att det aldrig är för sent att fullfölja sina drömmar. Men alla val kommer med ett pris, som Karen måste inse i jakten på frihet och konstnärligt erkännande.

TV-serien är ett hjärteprojekt för den danska, internationella filmstjärnan Connie Nielsen, som bland annat har medverkat i storfilmer som Gladiator (2000) och Wonder Woman (2017). I serien spelar hon titelpersonen, den danska ikonen Karen Blixen. Nielsen, som även är producent och medskapare, säger följande till filmtopp:

– Vi gjorde otroligt mycket research under manusarbetet. Jag visste exempelvis inte att Karen Blixen hade försökt att ta livet av sig tidigare. Hon var en stor förebild för mig under mina formativa år. Hon var också en kvinna från en liten stad, som kämpade för att stå på egna ben och se världen, säger Connie Nielsen.

Drömmaren - Karen Blixen
Foto: Viaplay.

Inspirerad av Blixens brev och berättelser

Drömmaren - Karen Blixen blir till är inspirerad av Karen Blixens liv och brev och utspelar sig på 1930-talet, när Karen återvänder hem till Danmark efter många år i Östafrika – ruinerad, sjuk och frånskild. Hennes älskade har dött och alla hennes drömmar krossas när hon motvilligt flyttar hem till sin mamma på barndomshemmet Rungstedlund. Drömmaren är den gripande berättelsen om Karens kamp för att resa sig och fullfölja sin stora dröm om att slå igenom som den makalösa konstnär, hon innerst inne vet att hon är. Tittarna får följa Karen kamp för ekonomisk frihet, hennes uppgörelse med överklassfamiljen och hennes ansträngningar att övervinna sjukdom, förtvivlan och saknad. I serien förekommer tillbakablickar från Karens liv i Östafrika, samt fragment av hennes berömda berättelse Drömmarna.

Stjärnspäckad rollista

I rollerna ses även Lars Mikkelsen (Riket Exodus) som vann en Emmy för bästa manliga skådespelare för sin roll i tv-serien Herrens vägar, Johannes Kuhnke (Turist, Jägarna), Hanne Uldal (Mordkommissionen), Joachim Fjelstrup (Itsi bitsi, Wildland), Lene Maria Christensen (The Exception, Friheten), Solbjørg Højfeldt (Brottet) och Lochlann Ó Mearáin (Outlander).

Drömmaren - Karen Blixen blir till är skapad av Dunja Gry (Norskov, Sommer) och regisserad av Jeanette Nordahl (Wildland) baserad på en idé av Connie Nielsen och Karoline Leth och manus av Dunja Gry och Per Daumiller (Brottet, Arvingarna).

"Drömmaren – Karen Blixen blir till" har premiär den 18 september.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL