Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Magnus Krepper om nya Viaplay-serien “Fenris”

Magnus Krepper om nya Viaplay-serien “Fenris”

  • Viaplay
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
25 september 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
25 september 2022

Stjärnan om rollen som vargforskare

I Viaplays nya dramathriller "Fenris" står djupa hemligheter och en vargdebatt i fokus. Filmtopp har pratat med skådespelaren Magnus Krepper om serien och hur det skulle vara att möta en varg i verkliga livet.

I dag är det premiär för Viaplays norsksvenska dramaserie Fenris. I den möter vi biologen Emma Salomonsen (Ida Elise Broch), som åker till en liten by vid svenska gränsen för att besöka sin pappa Marius Stenhammar, spelad av Magnus Krepper. Marus är en kontroversiell vargforskare som hamnar i en knivig sits.

– Marius är en gedigen vargforskare som verkligen hängett sig till det livet. Han lever i ett tudelat samhälle och kämpar med sin tro på vargens vara eller icke vara, säger Magnus till Filmtopp.

– De krafterna som möts i den här lilla byn finns det en historia om. En liten pojken försvinner och man skuldbelägger vargen, men det visar sig finnas flera faktorer där.

Som skådespelare får man ofta ynnesten att bredda sina kunskaper inom alla möjliga sorters områden. Med "Fenris" fick Magnus lära sig något så smalt som hur det är att vara vargforskare.

– Man lär sig en massa. Vad innebär ett arbete som vargforskare? De spårsöker, har sändare på vargar, planlägger och ser hur vargen lever rör sig. De har koll på hur många nya kullar det kommer. Sedan forskar de i allmänhet om vargens beteende. Det är en hel vetenskap. 

Hur märker man en varg?

– Med sändare.

Man bara går fram och skjuter in den? 

– Haha. Du får springa jättefort. Nej men man bedöver och sedan märker dem. De små vargarna har man som ett litet chip på och de stora vargarna ett halsband som man kan följa. Det är jättespännande.

"Det blir en tuff och hård kamp"

Fenris-aktuella Magnus Krepper – kan man besegra en varg?
Foto: Viaplay.

Jag har en vän som alltid är besatt av tanken på att slåss mot en varg. Han undrar alltid hur det skulle gå om man mötte den, inlåsta i ett rum. Vad säger du, kan man besegra en varg själv eller är det helt kört?

– Det är en svår fråga... Det handlar ju om överlevnad.

Det ska tilläggas att du inte har några vapen och att det är en fullvuxen varg du möter. 

– Jag tror att det blir en tuff och hård kamp. Och jag är faktiskt inte alls så säker på att du kommer att klara det.

Det tror inte jag heller. Tror du att du skulle klara dig?

– Haha. Jag skulle klara mig, ja. Nej men, det har jag ingen aning om. Det låter som ett skräckscenario. Jag tycker mest synd om vargen, att den ska behöva utsättas för att bli trängd mot en människa i ett litet rum. 

Med de orden tackar vi Magnus Krepper för pratstunden för den här gången. Det första avsnittet av "Fenris" finns nu att streama på Viaplay.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL