Viaplay gör den norska filmtrilogin Sex Drömmar Kärlek

Viaplay gör den norska filmtrilogin Sex Drömmar Kärlek

  • Viaplay
Filmtopp
22 september 2022 kl. 09:09

Dag Johan Haugerud bakom kameran

Viaplay fortsätter sin storsatsning på norska produktioner och gör den stjärnspäckade filmtrilogin "Sex Drömmar Kärlek". Bakom filmen står den prisbelönta manusförfattaren och regissören Dag Johan Haugerud. Den första filmen, Kärlek, har precis börjat spelas in.

Filmtrilogin Sex Drömmar Kärlek består av tre löst länkade dramakomedier som handlar om sexualitet, längtan och drömmar i dagens Oslo. Produktionsbolaget Motlys har precis börjat filma den första filmen, Kärlek. De kommande två filmerna, Drömmar och Sex, spelas in senare i höst och under våren.

Kärlek handlar om läkaren Marianne (Andrea Bræin Hovig), en kvinna i 40-årsåldern som inte har någon längtan efter ett fast förhållande. När hennes sjuksköterske-kollega Tor (Tayo Cittadella Jacobsen) berättar om hur slumpmässiga möten med män ibland kan leda till bra sex utan förpliktelser, inser hon att det är precis vad hon vill ha.

De tre filmerna tar upp sexualitet utifrån frågor som de flesta har; relationen till sin kropp, önskningar och behov, normer och förväntningar relaterade till samlevnad, förälskelse och otrohet.

Prisades på Amandagalan

Bakom trilogin står manusförfattaren och regissören Dag Johan Haugerud, som tidigare har skrivit och regisserat prisbelönta filmer som I belong och Barn. I belong vann bland annat pris för Bästa norska film, bästa regi, bästa manus på norska Amandagalan. Filmen Barn kammande hem priset för Bästa nordiska filmGöteborgs filmfestival 2020. Haugerud är känd för att kombinera allvarliga ämnen med humor.

– Vi navigerar i ett landskap där vi genom olika medier uppmuntras att bejaka våra drifter och behov. Men om man väljer andra sätt att leva ut sin sexualitet på framstår man som radikal och krävande och bryter mot konventioner och traditionella värderingar som råder. Detta är något de tre filmerna, som alla har queer som gemensam nämnare, diskuterar på olika sätt, berättar Haugerud.

Förutom Hovig och Jacbosen har även Thomas Gullestad, Lars Jacob Holm, Marte Engebrigtsen, Marian Saastad Ottesen och Morten Svartveit roller i Kärlek.

– Jag känner mig väldigt hemma i Dag Johan Haugeruds universum, och längtar alltid tillbaka till det. Jag ser väldigt mycket fram emot att jobba med karaktären Marianne. Hon är en person som hela tiden ställer sig frågan om det går att leva på ett annat sätt än vad samhället förväntar sig. Är det möjligt att längta efter kärlek men utan att binda sig, frågar sig Andrea Bræin Hovig, som spelar en av huvudrollerna i Kärlek.

Med Sex Drömmar Kärlek fortsätter Viaplay sitt samarbete med produktionsbolaget Motlys och filmdistrubitören Arthaus, där ambitionen är att få det bästa av två världar – bio och streaming. Filmerna har först premiär på biografer och därefter exklusivt på Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL