Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hill Harper som Dr. Marcus Andrews i The Good Doctor. Foto: Viaplay

Intervju med Hill Harper från The Good Doctor

  • Viaplay
Andreas Ziegler | Intervju
09 mars 2021
Andreas Ziegler | Intervju
09 mars 2021

Stolt över att få porträttera vårdpersonal i dessa tider.

För TV-publiken är Hill Harper kanske mest känd som Dr. Marcus Andrews i "The Good Doctor". I vår intervju med honom, pratar han om stoltheten över att få porträttera vårdpersonal i dessa tider och dynamiken mellan Dr. Andrews och den autistiske underläkaren Shaun Murphy.

Vårdpersonal har haft ett riktigt slitsamt år under pandemin, samtidigt som de har utsatt sig själva för stora risker medan de vårdar patienter sjuka i covid-19. Den fjärde säsongen av The Good Doctor inleddes med två pandemi-avsnitt med titeln ”Frontline”. Hill Harper spelar den tillknäppta överläkaren Dr. Marcus Andrews. När han minns tillbaka på inspelningen av dessa avsnitten säger han:

– Jag sa, gång på gång, ”Tack” till all vårdpersonal, till alla som jobbade på fronten och riskerade sina liv för att försöka rädda och hjälpa människor. Jag är väldigt stolt att representera dem, som Dr. Marcus Andrews, på ett sätt som förhoppningsvis inger stolthet.

Harper tycker det var viktigt att göra dessa avsnitt, att det hade varit oärligt att inte göra dem. Samtidigt tycker han att det kändes helt rätt att resten av säsongen utspelar sig efter pandemin har passerat. För även om The Good Doctor baserar sina olika fall på verkligheten, är det i slutändan en TV-serie gjord i underhållningssyfte.

– Jag tror att det vi gör som underhållare är delvis att erbjuda en flykt och ge folk lite hopp, låta dem se berättelser som inte reflekterar verkligheten fullständigt, säger Harper.

Relationen mellan Dr. Andrews och Shaun.

Dr. Marcus Andrews (Hill Harper) och Shaun Murphy (Freddie Highmore) har lärt sig arbeta tillsammans. Det går rätt bra... för det mesta. Foto: Viaplay.
Shaun Murphy (Freddie Highmore) och Dr. Marcus Andrews (Hill Harper) har lärt sig arbeta tillsammans. Det går rätt bra... för det mesta. Foto: Viaplay.

När vi först stiftade bekantskap med Dr. Marcus Andrews i första säsongen av "The Good Doctor" var han lite av en antagonist. Han jobbade ständigt för att få den autistiske underläkaren Shaun Murphy (Freddie Highmore) sparkad. Sedan dess har Dr. Andrews utvecklats till att bli en sorts mentor till Shaun. Harper lovordar David Shore, seriens showrunner, som låter karaktärerna utvecklas. Mycket av detta kan vi se i dynamiken mellan karaktärerna.

– En del av berättelsen är att om du umgås tillräckligt länge med Shaun, kommer du att respektera honom. En annan är att Dr. Andrews respekterar att rädda liv. Och Shaun Murphy har bevisat att han kan göra det, förklarar Harper.

MER LÄSNING: Filmtopp intervjuar David Shore!

Marcus Andrews är en rätt rigid person. Det ord som Harper själv använder är ”tillknäppt” (”buttoned up”). Allt har sin tid och plats. Det är viktigt för honom att uppföra sig professionellt och korrekt. Och han förväntar sig av alla som jobbar för honom att rätta sig efter samma regler. Men Shaun Murphy är autistisk och har därmed väldigt svårt för sociala interaktioner. Han levererar ofta dramatiska besked rätt ut till patienten och ställer obekväma frågor utan att förstå hur detta påverkar människorna han pratar med. För någon som är så rigid som Dr. Andrews är detta fortfarande jobbigt.

– Det är många gånger under den här säsongen som [Dr. Andrews] vill vrida hans hals. Shaun frustrerar honom fortfarande, vilket är kul, säger Harper och skrattar.

Harpers personlighet skiljer sig markant från hans karaktärs. Harper är skämtsam och kreativ, typiskt för en skådespelare. Tidigare i sin karriär fick Harper roller i komedier, men det var länge sedan nu. Detta har lett till att folk tror att han är som Dr. Andrews i verkligheten också. För Harper är det, så klart, bara en roll han spelar:

– Innan en scen ändrar jag min hållning och min röst, för Dr. Andrews är mer tillknäppt och rättfram. Jag tycker om att glida in i roller. Det är vad som gör skådespeleri så njutbart.

Den gamle Andrews återkomst?

I de tidiga säsongerna klädde sig Dr. Andrews i dyra kostymer, med tillhörande "makt-slips". Han kändes nästan lite farlig. Är det möjligt att Dr. Andrews kan skifta tillbaka till sin farliga sida? Foto: Viaplay.
I de tidiga säsongerna klädde sig Dr. Andrews i dyra kostymer, med tillhörande "makt-slips". Han kändes nästan lite farlig. Är det möjligt att Dr. Andrews kan skifta tillbaka till sin farliga sida? Foto: Viaplay.

 

I tidigare säsonger kunde Dr. Andrews beskrivas som maktgirig och nästan lite farlig. Utöver att försöka få Shaun sparkad, försökte han även utmanövrera Dr. Glassman (Richard Schiff), Shauns fadersfigur. Sedan dess har det hänt en hel del. Numera fokuserar Dr. Andrews mest på sitt jobb som kirurg. Harper ger oss små ledtrådar till hans karaktärs fortsatta utveckling:

– Man vet aldrig, i framtiden kanske Dr. Andrews kommer vilja ha lite makt igen. Inte än, men han kommer kanske att skifta tillbaka och börja nypa sig i mustaschen igen. Man vet aldrig vad som kommer hända.

MER LÄSNING: Andreas hyllar läkar-serier!

NÄSTA ARTIKEL