Se första teasern VIaplays westernserie Billy the Kid

EXKLUSIVT: Vikings-skaparen Michael Hirst om nya serien

  • Viaplay
Eric Diedrichs
12 juni 2022 kl. 16:06

Ett nedslag i filmvärldens Historiemästares karriär

Michael Hirst har paketerat noggrant efterforskad historieskildringar i kommersiella braksuccéer sedan slutet av 80-talet. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med författaren om hans karriär och det nya projektet ”Billy the Kid”.

Michael Hirst
Michael Hirst. Foto: Viaplay

Med titlar som Oscarsbelönade Elizabeth (1998), intrigtäta The Tudors (2007-2010) och publikfavoriten The Vikings (2013-2020) har Michael Hirst blivit något av filmvärldens mästare av historieskildringar. Med en bakgrund som forskare med tio år av universitetsstudier är själva researchen en viktig del av hans arbete.

Nu är han aktuell med Viaplays originalserie Billy the Kid, som är en samproduktion med MGM och Epix. I den första säsongen sätts den notoriska revolvermannen (eller snarare pojken) under luppen. Borta är den skjutglada galning vi tidigare har fått bekanta oss med, istället är det ett ömt porträtt som målas upp där Billy (Tom Blyth) mer eller mindre tvingas in i våldets värld.

– Jag avgudade Billy som en hjälte när jag var liten och var nyfiken på om han var värd att ses på det viset. I min research upptäckte jag att han faktiskt var en väldigt känslig, ung man med en moralkompass nedärvd från sin katolska mamma. Jag visste inte att Billy hade den mest underbara sångrösten, spelade instrument, lärde sig spanska eftersom han identifierade sig med mexikaner, att han lös upp ett rum och att de som älskade honom mest fullständigt avgudade honom. Allt detta var nytt för mig. Jag trodde att han bara var en outlaw. Han gestaltas nästan alltid som en patologisk mördare, en psykopat.

Planer på en andra säsong

Michael berättar att det som författare kan vara frustrerande att se slutresultat av sin produkt. Så upplever har det däremot inte varit med ”Billy the Kid”.

– Tidigt i min karriär var det ofta en besvikelse att se resultatet. Filmen jag såg på duken liknade inte filmen jag såg i mitt huvud. Men jag måste säga att Vikings och särskilt Billy är bättre än vad jag föreställde mig. Det är första gången jag arbetar med en ensemble där alla skådespelare verkligen är helt otroliga. Flera av dem har skrivit till mig och sagt hur mycket de tyckte om arbetet med serien. Särskilt de unga, de verkligen älskade det.

Det brukar sägas att TV-serier är författarens medium. Även om Michael är med under skapandet av sina projekt, låter han de som kan sina arbeten sköta sina jobb.

– Som show runner förväntas det att man ska dyka upp på inspelningarna och styra, men jag gör inte så. Jag sitter inte där och berättar för regissören hur han eller hon ska göra sitt arbete. Det skapar bara onödig stress. Efter att ha skrivit manuset är det mitt jobb att hjälpa till med att hitta de bäst lämpade för att arbeta med serien och sedan låta dem göra sin grej.

– Jag besökte inspelningarna av Vikings vid flera tillfällen, men jag hade inte möjligheten att åka till Calgary när de filmade Billy på grund av COViD. Det är första gången jag inte besöker ett set, men märkligt nog känns det som att jag var där. Jag planerar att åka nästa år, när vi filmar säsong två.

Ni har alltså alla redan fått klartecken för en andra säsong?

– Det finns inget officiellt uttalande ännu. Det är rätt tröttsamt, men de väntar alltid med att gå ut med sånt tills säsongen har visats och de har checkat sina siffror. Men serien går väldigt bra i USA och nu har Tom fått ett enormt uppdrag [huvudrollen i nya Hunger Games]. Jag har goda skäl att tro att vi filmar säsong två i maj nästa år.

Det korrupta systemet är likadant i dag

Billy the Kid
Billy stred mot den korrupta organisationen "Santa Fe-ringen". Foto: Viaplay.

När jag pratade med Tom Blyth sa han att arbetet med serien har påverkat hans kritiska syn på dokumenterad historia. Hur ofta i ditt arbete märker du av att historien vi känner till kan vara ganska bristfällig?

– Det har mer eller mindre blivit standard. Folk trodde att de visste allt om vikingarna, men i själva verket visste de ingenting. I min forskning läste jag om deras mytologi, hedendom, demokrati, hur mycket bättre de behandlade kvinnor än de kristna och så vidare. Med Billy är det samma sak, folk tror att de vet saker men det gör de inte. Det är fantastiskt att få vara den som visar det. Givetvis säger jag inte att Billy var fläckfri, men jag vill visa hur han var på riktigt.

I den första säsongen av Billy the Kid presenteras den så kallade Santa Fe-ringen, en hemlig, korrupt organisation av förmögna män som på många sätt lade grunden för det USA vi känner till i dag.

– Det är fascinerande. Jag hade aldrig hört talas om dem tidigare, trots mina studier av amerikansk historia och litteratur. Det är så amerikanskt, en grupp med rika, vita affärsmän som stjäl land och styr. Det är likadant i dag. När jag upptäckte ringen bestämde jag mig för att verkligen göra serien, innan dess försökte jag bara bena ut Billy. När jag upptäckte att han faktiskt stred emot dem, då kände jag att jag verkligen hade något.

Jag antar att vi kommer att gräva djupare i Santa Fe-ringen i den andra säsongen?

– Ja, i slutet av den första säsongen når vi starten på Lincoln County War. När Billy först åker dit jobbar han för en man som är involverad i Santa Fe-ringen, men väl där byter han sida efter att ha träffat flera bönder som har förlorat sina mark till dem. Den andra säsongen handlar om kriget och vad som händer sen.

Om Vikingskaraktären ”Ivar Benlös”

Ivar the Boneless
Hade den brutale krigaren "Ivar Benlös" verkligen medfödd benskörhet? Foto: MGM Television.

Att Michael Hirst är noggranna i sina studier skiner igenom även i seriens mindre detaljer. Exempelvis får vi aldrig se några klassiska, svängbara salongsdörrar eftersom de helt enkelt inte användes vid den här tidpunkten. Själv är jag nyfiken på karaktären ”Alias”, en figur som är svår att hitta någonting om, förutom att han figurerar i Sam Peckinpahs 70-talsklassiker ”Pat Garrett & Billy the Kid” spelad av Bob Dylan.

– Jag stötte faktiskt på ”Alias” i min forskning, så han är verklig så vitt jag vet. Men även om jag vill vara så autentisk och sann mot materialet som möjligt, är jag fortfarande en dramatiker och formar mina historier därefter. I Vikings hade vi med Ivar Benlös, det finns många tolkningar på vad ”benlös” verkligen åsyftade, men jag valde att det skulle vara medfödd benskörhet, av den enkla anledningen att det är rätt kul att att en av de mest berömda och våldsamma vikingarna skulle vara en krympling. Likadant är böja chansen att ha med en märklig man som går under ett alias som bokstavligt talat är ”Alias”.

Visste inte vem drottning Elizabeth var

Elizabeth
Cate Blanchett som Elizabeth. Foto: Universal Pictures.

Innan "Tudors" och "Vikings" skrev Michael Hirst det lysande dramat ”Elizabeth”, som blev film med Cate Blanchett. Han berättar vad han främst tog med sig från upplevelsen.

– En tydlig sak var hur viktigt det var att ha en regissör som inte var brittisk och på något sätt hade en bild av Elizabeth som denna stora drottning. Shekhar Kapur [filmens regissör] var från Indien och hade ingen aning om vem Elizabeth var, utan brukade fråga en massa taxichaufförer om henne. För honom var hon bara en ung kvinna i en riktigt  tuff situation. När vi arbetade så var det så han beskrev henne, som en ung kvinna som måste ta över sin pappas stora företag. Det var ett rätt modern synsätt.

Med det tackar vi Michael Hirst för pratstunden. ”Billy the Kid” går att streama på Viaplay från och med den 12 juni.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL