Samuel Fröler Det som göms i snö

EXKLUSIVT: Samuel Fröler om Det som göms i snö

  • Viaplay
Eric Diedrichs
Uppdaterad 28 september 2021 kl. 15:20 | Publicerad 26 september 2021 kl. 18:00

Sin obehagligaste roll hittills

Nu har den andra säsongen av "Det som göms i snö" premiär – serien som baseras på en idé av Leif G.W. Person. Den här gången får vi se Samuel Fröler i en roll så långt borta från "Skärgårdsdoktorn" man bara kan komma.

För tre år sedan fick vi först bekanta oss med Peter Wendel och hans kalla fall-grupp i Det som göms i snö. Serien blev en stor succé och Robert Gustafsson plockade hem Kristallen för huvudrollen.

Nu är det äntligen dags för en ny säsong och vi som har tjuvkikat på de nya avsnitten förstår snabbt att Gustafsson kommer att möta galamotstånd från sin nya motspelare, Samuel Fröler. I de åtta intensiva 45-minutersavsnitten ger han ett nyanserat porträtt av ondskan.

När jag möter upp Samuel över en videolänk berättar han att han inte har sett de nya avsnitten, jag frågar honom varför.

– Jag fick tillfället häromdan, men äh, jag väntar nog. Det vi gjorde då räcker för mig, sen är det upp till er att titta på det. Jag har inget behov helt enkelt. Tidigare så hade jag det, oftast, men nu är det för färskt för att se det.

Vad händer om du sitter hemma och TV-zappar och så dyker något upp som du är med i, tittar du då?

– Då kan jag väl titta, oftast är det ju då lite äldre grejer så att säga. Alltså tidigare såg jag väldigt mycket på Tre kärlekar och även Skärgårdsdoktorn. Då var jag nog lite mer fascinerad av mig själv, men på senare år har jag tappat det. Jag ser för många fel och brister. Sen kan det ju också vara som så att rollerna inte är särskilt roliga längre. Jag är inte lika intresserad av mig själv som jag var tidigare och det är väl rätt sunt.

MER LÄSNING:

Med tanke på att Samuel Fröler blev ett med hela svenska folket genom TV-rutan, är jag nyfiken på hur han ser på dagens stora serietrend.

– Det är så många serier att du tappar räkningen, vilket också gör att du tappar intresset på nåt sätt. Det är ju en uppsjö av serie och du vet inget om dem före du hinner inse att det är 20 stycken andra som ska komma. De försvinner i mängden och får inte den uppmärksamhet som de kanske förtjänar.

På senare tid har det inte blivit så många filmroller för dig, vad beror det på?

– Jag gör hellre film en serier, det tror jag alla känner. Men sen blir jag inte heller tillfrågad på det samma sätt som tidigare. Den senaste filmen jag gjorde var holländsk-bulgarisk och spelades in i Haag och Sarajevo.

"Jag vill köra fullt ut, som det står i manus"

Det som göms i snö
Foto: Viaplay.

I Det som göms i snö spelar Samuel Fröler en polis med en mörk hemlighet, en historia baserad på det verkliga fallet om Kapten klänning. Han berättar vad det var med rollen som fångade hans intresse.

– Det var både en skräck och en lockelse. Att han finns i verkligheten och är en människa som man har mycket synpunkter på, gör att han blir intressant men också att man närmar sig en sådan karaktär med väldigt stor tveksamhet. Framför allt eftersom det ska visas publikt. Men jag visste att vår regissör skulle balansera historien på ett bra sätt.

Hade du några reservationer med att ta rollen?

– Ja, eftersom han gör det han gör och säger det han säger. Jag har själv barn så jag tog ett snack med dem och om de hade sagt nej så hade jag kanske inte tagit rollen. Jag är ändå en hyfsat känd person, och att gå in i en sådan roll kräver att du gör det till 200 procent. Det går inte att säga nej till vissa saker och rädda sig från obekväma scener eller sekvenser. Jag vill köra fullt ut, som det står i manus liksom. Det är en risk, men görs det rätt så kan det bli oerhört mycket bättre.

Vilken scen var svårast att tackla?

– Det är väl den när man är väldigt utmanande och naken helt enkelt. Man utsätter sig själv för exponering på ett väldigt privat sätt, och sen vissa repliker som ska sägas till en skådespelerska som inte är vuxen. Det var otroligt viktigt för mig att vi hade bra kontakt och dialog så att det hela tiden fanns en trygghet och ett förtroende. Att jag fick tillåtelse att säga och göra de här sakerna mot henne.

Jag tycker att du lyckas väl i rollen. Ditt hånskratt i förhöret med Robert Gustafsson sitter kvar i mig än, tolv timmar senare. Det går på repeat.

– Det är så man vill att det ska vara! Att det ska sitta kvar i huvudet på tittarna. Mitt hånskratt ska förfölja dig. Du är haunted.

Den andra säsongen av Det som göms i snö finns nu att streama på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL