Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Chiwetel Ejiofor om nya serien och sina egna favoritroller

Chiwetel Ejiofor om nya serien och sina egna favoritroller

  • SkyShowtime
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
06 maj 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
06 maj 2022

Spelar utomjording i The Man Who Fell to Earth

Oscarsnominerade Chiwetel Ejiofor är aktuell på Paramount+ som utomjording. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med stjärnan om karriären och nya serien.

Med sin mastodontroll i 12 Years a Slave (2013) blev Chiwetel Ejiofor världsberömd. Utöver den har även han synts i storfilmer som Children of Men, The Martian och bioaktuella Doctor Strange.

Nu är han aktuell med The Man Who Fell to Earth, som är en fristående uppföljare till David Bowie-filmatiseringen av Walter Travis klassiska roman med samma namn. I originalhistorien kommer utomjordingen Thomas Jerome Newton hit från planeten Anthea för att hämta vatten åt sin döende planet. Nu får vi en fortsättning på hur hans arbete har gått.

I serien spelar Chiwetel Ejiofor utomjordingen Faraday, som kallas hit av den mystiske Newton. I serien spelar Ejiofor mot bland andra Bill Nighy och Oscarsnominerade Naomie Harris.

Alla är sin egna utomjording

Chiwetel Ejiofor i The Man Who Fell to Earth
Chiwetel Ejiofor och Naomie Harris. Foto: Paramount+.

– Jag märkte ganska snabbt att man bara kan spela sin egna utomjording, så det finns inte så mycket att använda sig av från vad andra skådespelare har gjort. Det är de tillfällen du själv har varit med om, där du har känt dig främmande och utanför någonting som du kan använda. Så karaktären blir på många sätt väldigt skräddarsydd efter vad du själv har upplevt, säger Chiwetel.

Om vi jämför med de roller som Chiwetel främst är känd för, visar han här upp en annan sida av sitt skådespelarregister. Rak i kommunikationen, klumpig i sin nya skepnad, bristande empati och med ett fokus på logik. Till en början har Faraday svårt att förstå vad det innebär att vara människa, vilket också bäddar för en hel del komiska kulturkrockar. Samtidigt är givetvis berättelsen om hans initiala utanförskap en allegori för invandrare i vår egen värld.

– Någonting som jag tycker att Faraday kommunicerar effektivt är de möjligheter som invandring medför. När man diversifierar ett kulturellt landskap kan man också revolutionera den värld man befinner sig i. Det är en otrolig gåva och kraft och det förstår Faraday. Han tar med sig något kraftfullt.

Filmerna Chiwetel Ejiofor vill att du ska se med honom

Chiwetel Ejiofor i Z for Zacharia
Chiwetel Ejiofor i "Z for Zachariah". Foto: Scanbox Entertainment.

Sett till din vida karriär, närmare 60 filmer och serier, finns det några guldkorn du är extra stolt över men som inte riktigt har fått den uppmärksamhet de förtjänar?

– Det finns hur många dolda pärlor som helst, skrattar Chiwetel. Det finns filmer, särskilt i sci-fi-genren. Jag älskade att göra Children of Men med Alfonso Cuarón. Sedan tycker jag att Serenity fångar sin tidsanda. Jag gjorde en film med Craig Zobel, Z for Zachariah, som jag älskar. Det är en väldigt speciell film och jag uppmuntrar alla som inte har sett den att spana in den. Den flög lite under radarn, men för mig som erfarenhet och dynamiken i arbetet med Chris Pine och Margot Robbie och sättet den diskuterar rotade men också illvilliga strukturer, var verkligen intressant. Vilket också leder mig till The Man Who Fell to Earth, som också sträcker sig över alla dessa känslor. Jag hoppas att den inte flyger under radarn med.

Med det tackar vi Chiwetel Ejiofor för pratstunden. "The Man Who Fell to Earth" finns nu att streama på Paramount+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL