Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Man Who Fell to Earth (säsong 1)

The Man Who Fell to Earth (säsong 1)

  • 10 x 45 min
  • Sci-fi, Drama
  • Paramount+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
29 april 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
29 april 2022

Bill Nighy som kultförklarad utomjording

Snart landar den fristående fortsättningen av klassikern ”The Man Who Fell to Earth” på Paramount+. Filmtopps Eric Diedrichs tycker inte att mänskligheten har lärt sig mycket sedan sist.

  • Skapare:
    Alex Kurtzman, Jenny Lumet
  • I rollerna:
    Chiwetel Ejiofor, Naomie Harris, Bill Nighy m.fl.

Drygt 45 år efter att David Bowie spelade högintelligent utomjording på jakt efter vatten till sin döende planet, är det dags att fortsätta historiens som först benades ut i Walter Travis roman från 1963. Denna gång med Bill Nighy som en alkoholiserad, äldre version av besökaren från planeten Anthea – Thomas Jerome Newton.

Med sig har han de Oscarsnominerade skådespelarna Chiwetel Ejiofor och Naomie Harris, där den förstnämnde spelar en ny utomjording hitkallad av Newton medan Harris syns som en framstående forskare med en hel del problem i bagaget. Tillsammans ska de inte bara rädda det brinnande Anthea utan också säkra jordens framtid.

Humor och optimism i det hopplösa

Det är inte mycket vi har lärt oss sedan sist. The Man Who Fell to Earth är sorgligt nog ännu mer aktuell med sina teman om utanförskap, korruption och miljöförstörelse. Det är politisk sci-fi som kommenterar vår samtid, men helt becksvart är det icke. I det hopplösa finns både humor och en viss dos optimism, inte minst när det kommer till de fina sidorna med att vara människa. Kulturkrockarna mellan Ejiofors strama, känslolösa Anthean och mänsklighetens laster och impulsiva kaos är många. Och många gånger roliga.

Med fyra sedda avsnitt finns det fortfarande en hel del att bena ut och åtminstone denna kritiker är nyfiken på vart historien är på väg. Samtidigt känner jag mig redan nu övertygad om att The Man Who Fell to Earth inte kommer att nå upp till de höga betygen. Manuset, liksom hantverket, är alldeles för spretigt. I ena stunden känns det som att seriens skapare – Star Trek-producenten Alex Kurtzman och Jenny Lumet (dotter till den exceptionella Sidney Lumet) – försöker vara Alex Garland för att i nästa stund nöja sig med att sträva efter 15 år gammal TV.

Det första avsnittet av The Man Who Fell to Earth säsong 1 går nu att streama på Paramount+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL