Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bill Nighy om nya serien och sina egna favoritroller

Bill Nighy om nya serien och sina egna favoritroller

  • SkyShowtime
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
03 maj 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
03 maj 2022

Spelar utomjording i The Man Who Fell to Earth

Den brittiska skådespelaren Bill Nighy är aktuell på Paramount+ som utomjording. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med stjärnan om karriären och vår planets hälsa.

Med älskade roller i klassiker som Love Actually, Pirates of the Caribbean och Shaun of the Dead, behöver knappast Bill Nighy någon närmare presentation. Den stilmedvetna britten har hänfört publiken sedan slutet av 70-talet och är lika aktuell nu som då.

Bara i år medverkar han i en TV-serie, två långfilmer och en musikvideo år Florence + the Machine, i vilken han med en blinkning åt Det sjunde inseglet förkroppsligar sångerskans ångest. TV-serien han är aktuell med heter The Man Who Fell to Earth och är en fristående uppföljare till David Bowie-filmatiseringen av Walter Travis klassiska roman med samma namn.

Bill Nighys brandtal mot maktens män

Bill Nighy
BIll Nighy som Thomas Jerome Newton. Foto: Paramount+

I serien har Bill Nighy tagit över David Bowies karaktär – en utomjording från Anthea i desperat behov av vatten till sin döende planet. Med sig har han de Oscarsnominerade skådespelarna Chiwetel Ejiofor och Naomie Harris, där den förstnämnde spelar en ny utomjording hitkallad av Newton medan Harris syns som en framstående forskare med en hel del problem i bagaget.

Utöver utanförskap och korruption, kommenterar givetvis TV-serien de klimatförändringar som sker på vår alldeles egna planet. Sett till hur politiskt aktiv Bill Nighy är, frågar jag honom vad han skulle säga till maktens män om han någon dag fick chansen:

– Jag skulle säga vad många skulle säga, prioritera planeten och sluta prioritera olika företagsrelationer runt om i världen, eller vad det nu är ni prioriterar. Kom igång med det grundläggande och avgörande arbetet med att återställa vår planet och reparera alla de skador vi redan har gjort mot den.

Träffade David Bowie

David Bowie – The Man Who Fell to Earth
David Bowie som Thomas Jerome Newton. Foto: Alamy

I serien har han alltså tagit över den rollfigur som först spelades av en annan ikonisk och välklädd britt. Han berättar hur det var att gå i David Bowies fotspår:

– Så vitt jag vet, är vi de enda som har spelat Thomas Jerome Newton. Det är en ära då jag, som de flesta människorna på vår planet, är ett enormt David Bowie-fan. Det var skrämmande, antar jag, att följa i hans fotspår och att fortsätta en film som gjorde stort avtryck när jag ung. Jag hoppas och tror att David Bowie hade godkänt mig som hans efterträdare, annars hade jag aldrig kunnat ta mig an rollen. Vi kommer båda från södra London, från liknande områden, så kulturellt och geografiskt ligger vi i linje i varandra. Jag tänker att han ler ner mot mig.

Sett till alla filmer du har varit med i under åren, 158 stycken för att vara exakt, finns det några du är nöjd med men som inte har fått det erkännande som de förtjänar? Finns det några dolda Bill Nighy-pärlor där ute?

– Jag håller inte koll på siffrorna och nu med Netflix vet man aldrig vem som ser vad. Låt mig tänka efter. Det finns en film som heter Sometimes Always Never, som jag verkligen gillar. Jag vet inte om den fick någon uppmärksamhet, sedan också en film som heter Pride, som jag verkligen beundrar. Även om dessa filmer fick bra betyg, blev de inga ekonomiska succéer. En utmärkt sak med streamingtjänsterna är att filmerna får ett längre liv så att folk får chansen att se dem. Jag träffar folk hela tiden som kommer fram och säger att de såg den ena filmen eller den andra. De upplever det inte som något något som släpptes för sex år sedan utan som något som är fräscht och nytt. The Girl in the Café är en indiefilm som ligger nära mitt hjärta och jag skulle inte skämmas om någon ville se den.

Med det tackar vi Bill Nighy för pratstunden. The Man Who Fell to Earth finns nu att streama på Paramount+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL