Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju: Ato Essandoh, Ray Panthaki, Vivian Wu och Mark Ivanir om Netflix-serien Away

Intervju: Lär känna astronauterna i Netflix rymdserie "Away"

  • Netflix
Axel Diedrichs | Intervju
05 september 2020
Axel Diedrichs | Intervju
05 september 2020

Ato Essandoh, Ray Panthaki, Vivian Wu och Mark Ivanir berättar om sina förberedelser.

En av höstens största internationella TV-serier är snart här. Filmtopps redaktör Axel Diedrichs har pratat med ensemblen som utgör det team med astronauter som lämnar allting bakom sig för att leda den första landstigningen på planeten Mars.

Skådespelarna i "Away"
Fr.v: Vivian Wu, Mark Ivanir, Hilary Swank, Ray Panthaki, Ato Essandoh. Foto: Netflix.

Den fjärde september är det premiär för Netflix hajpade rymdserie "Away" där Hilary Swank spelar astronauten Emma Green som ska leda sitt rymdteam till planeten Mars. Denna grupp består av fyra olika astronauter och experter gestaltade av Vivian Wu, Mark Ivanir, Ray Panthaki och Ato Essandoh. För Filmtopps intervju med Hilary Swank, läs här.

Vivian Wu spelar den resultatinriktade kemisten Lu, som bortom sitt professionella yttre har ett komplext privatliv. Mark Ivanir spelar besättningens mest erfarne medlem Misha, som också är deras utpekade tekniker. Ray Panthaki spelar Ram, gruppens pilot som till skillnad från de andra inte har någon familj som väntar på honom där hemma. Ato Essandoh spelar den erkände botanisten Kwesi som ska plantera växter på Mars. 

"Vore väldigt tufft att genomleva."

Ray Panthaki och Ato Essandoh i "Away".
Ray Panthaki och Ato Essandoh. Foto: Netflix.

De flesta rymdberättelser fokuserar på yttre hot medan "Away" zoomar in på den inre kampen om att lämna livet där hemma bakom sig. Vad tror ni skulle vara mest utmanande med att åka ut i rymden?

Ato: Mina föräldrar lever på en annan kontinent. Jag träffar dem kanske en gång om året, när jag har tid. Men jag saknar dem innerligt och kan inte föreställa mig att vara någonstans där jag inte ens kan se vår planet. Det svåraste vore att bara vara med de människor som jag åker med. Den här pandemin har fått oss att inse hur mycket vi behöver varandra.

Ray: Den långa isoleringen och brist på mänsklig kontakt vore väldigt tuff att genomleva. Jag beundrar de som skriver på för såna här uppdrag. Det är otroligt.

"Mars kan visa vad vi tar för givet här."

Mark Ivanir, Ray Panthaki och Ato Essandoh i "Away".
Mark Ivanir, Ray Panthaki och Ato Essandoh. Foto: Netflix.

Kwesi tror att vi om lyckas ge liv till Mars så kan visa människan att det inte är för sent att rädda vår egen värld. Efter att sett det som pågått i världen det senaste halvåret är inte Ato lika övertygad:

– För sex månader sedan hade jag kanske sagt att vi fortfarande kan rädda Jorden, men sett till hur vi hanterat delar av coronaviruset är jag inte lika säker. Vi tar saker för givet, som att få vatten direkt genom väggen och att kunna andas vår luft. Utan det kan vi inte leva och jag tror att Kwesis resa är ett sätt att visa hur svårt det är för liv att uppstå någon annanstans än på Jorden. Genom att visa utmaningarna med att odla en växt eller en potatis på Mars, kan det också visa vad vi tar för givet här.

"Aldrig sett nollgravitationen så här."

Mark Ivanir och Hilary Swank.
Mark Ivanir och Hilary Swank. Foto: Netflix.

Jag vet inte mycket om rymdresande, men serien känns väldigt realistisk. Kan ni berätta om förberedelserna inför inspelningen?

Mark: En del av min research var att kolla på rymdserier och filmer. Jag såg också ryska och amerikanska dokumentärer om astronauter i rymden, och jag tycker att Away skiljer sig från de flesta, om inte alla, serier. Den är nästan som en film på sättet den avbildar verkligheten, vilket var ett av våra manusförfattares mål. Sättet de gestaltar nollgravitation på har jag aldrig tidigare sett.

Han fortsätter:

– Innan inspelningen fick de oss att göra vad de kallade för "astronaut bootcamp", där vi från morgon till kväll under två till tre veckor hängde i trådar med olika utrustningar och tränade för att få till den flytande känslan. Det var fascinerande och väldigt svårt. Vi hade koordinatorer som hela tiden överskådade oss och stuntmän som kunde göra vissa rörelser. 

Vivian tillägger att gruppen hade givande besök av Mike Massimino, en tidigare NASA-astronaut:

– Han delade med sig av sina erfarenheter från när han var i rymden, det hjälpte oss att komma in i deras mindset. 

"Mediterade och utövade tai chi."

Vivian Wu i "Away"
Vivian Wu. Foto: Netflix.

Vivian reste oerhört långt för att ta sig till inspelningsplatsen, och innan flyget begav sig till gruppens boot camp ägnades stor del av förberedelsen åt research:

– I Kina skaffade jag massor av böcker och magasin om astronauter och rymden. Jag kollade hur mycket som helst på YouTube om astronauters historier, deras liv, drömmar och vad de måste genomgå. Jag mediterade och utövade tai chi för att komma närmare mig själv, som en förberedelser inför den isolation astronauter upplever.

Ifall ni själva skulle åka ut i rymden i tre års tid, vad skulle ni sakna mest, om inte familj och vänner?

Mark: Räknas hundar? Mike Massimo pratade om att han saknade dagsljuset, och jag kan relatera till det. Jag skulle bli smått galen av att bara vara i mörker, utan solcykeln. Jag kommer att tänka på när jag gjorde röster till ett TV-spel i Sverige under en period, det var ljust i stort sett hela dygnet. Det var ljust när jag lade mig vid elva på kvällen och när jag vaknade till klockan ett på natten. Det var märkligt, men det fick mig kanske ändå att förstå att jag skulle sakna ljuset. 

Med det takar vi Ato Essandoh, Ray Panthaki, Vivian Wu och Mark Ivanir för pratstunden. "Away" går att se på Netflix.

För fler intervjuer --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL