Red Dot

EXKLUSIVT: Nanna Blondell och Anastasios Soulis om Red Dot

  • Netflix
Eric Diedrichs
14 februari 2021 kl. 15:15

Om allt från den tuffaste scenen att spela in till Nannas roll i "Black "Widow".

"Red Dot" är Sveriges första Netflixfilm. Filmtopp har pratat med filmens stjärnor om hur det egentligen var att skriva svensk filmhistoria med en isande thriller.

Den 12 februari var det dags för Red Dot att dyka upp på Netflix världen över, Sveriges första Netflixfilm. Filmen  är regisserad av Alain Darborg och kan i korthet beskrivas som en kylig överlevnadsthriller om ett par på dekis. För att lappa ihop sitt förhållande drar de på semester norrut, men idyllen blir till mardröm när en röd prick dyker upp på tältväggen – ett lasersikte från ett gevär.

Red Dot
Nanna Blondell och Anastasios Soulis i "Red Dot". Foto: Netflix.

Det krisande paret består av Nadja och David som spelas av Nanna Blondell och Anastasios "Stasse" Soulis. De visste redan vid inspelningsstart visste att detta skulle bli den första svenska Netflixfilmen:

Nanna: Jag tycker att det är kul att de stora streamingbolagen producerar inhemskt och även om de har gjort svenska TV-serier tidigare så kändes det ärofyllt att få vara med i den första filmen.

Stasse: Det var nästan som att det medföljde ett slags ansvar med det, att vi var tvungna att göra bra ifrån oss. Men det skulle jag också vilja hävda att vi gör. Vad är det man säger? Med frihet kommer ansvar och vi hade friheten att göra någonting bra… Fan vad lökigt det där lät! Men nu har vi det sagt.

Netflix finns över hela världen och ni kommer att nå en internationell publik på ett helt annat sätt än vad svensk film brukar göra. Kände ni någon press över det?

Nanna: När vi väl filmde så tänker vi inte riktigt på det, men under inspelningen hade vi diskussioner om hur man exempelvis översätter ett visst skämt på engelska och liknande, vilket är något som jag inte har varit med om tidigare.

Stasse: Ibland är det lättare att göra någonting för en mindre publik, men när man är global på det sättet som Netflix är så måste man ha det i åtanke. Sen tycker inte jag att det var någonting som hindrade oss på något sätt, utan vi fick tänka ett extra varv för att få till det. Det känns som att Alain hade bra koll på det.

Filmen är också dubbad på ett gäng olika språk, har ni hört er själva på tyska, franska, spanska?

Stasse: Alain skickade den spanska trailern till mig och sa att jag låter bättre på spanska [skrattar]. Jag hörde att filmen är dubbad till trettio språk och jag hoppas kunna se den på några språk någon gång.

Oj, det är ju ändå rätt sjukt. Trettio språk?

Stasse: Ja, vanligtvis är det en stor grej bara en film kommer till trettio länder. Nu finns den på trettio språk liksom, det är några steg över vad man är van vid.

"Första dagen grät jag i tio timmar".

Alla som har sett Red Dot håller nog med om att det ser riktigt kallt ut för Nanna och Stasse när de flyr genom den svenska fjällen. Det var det också:

Nanna: Det var kallare än vad det ser ut, måste jag säga. Det bör också tilläggas att varje springscen vi gör är i uppförsbacke, men det syns inte i filmen. Har du tänkt på det Stasse?

Stasse: De har vinklat kameran så att det inte ska se ut som att vi springer i uppförsbacke, utan bara att vi springer långsamt. Men här tycker jag och Nanna olika. Jag frös typ inte en enda gång. Jag vet inte varför, men jag hade i alla fall bra underställ på mig och blev ganska varm av att springa runt. Samtidigt så är det Nannas karaktär som måste vara stark, medan jag fick pulsa och vara trött. Det kanske gjorde att jag höll mig varmare.

Nanna: Jag fryser alltid. Sista gången jag läste manuset tänkte jag "hur ska jag klara av detta?", men det gick även om det var jättekallt.

Vilken scen var tuffast att spela in?

Nanna:  Den inne i stugan. Vi filmade i så många dagar och Alain jobbar med otroligt många tagningar. Vi hade varma kläder på oss och sprang inomhus, men det var fysiskt och psykiskt utmattande. Dels eftersom jag bar på Stasse efter att hans karaktär blivit skjuten, dels eftersom jag skulle gråta och hålla kämparpulsen uppe under sådan lång tid. Första dagen grät jag i tio timmar. Mina ögon var helt svullna och uttorkade och så ska vi göra om det igen dagen efter. Lyxigt att få den tiden till en scen, men man var rätt slut på lunchrasterna.

Stasse: Jag håller helt med. Jag vår på väg att säga isvaken, som också var tuff och tog lång tid. Min fleecetröjan sög åt sig så jäkla mycket vätska så jag blev ganska tung där i vattnet, men jag ändrar mig. Scenerna i stugan var topp tre tuffaste arbetsdagarna jag gjort.

Isvaken, var den inne i studio eller?

Stasse: De tänkte först göra det for real, men stuntteamet sa att de skulle glömma den idén. Vi löste det i studio till slut. Det var jävligt kul att spela in faktiskt. Även om det var tungt och jobbigt och vi hyperventilerade och jag åker ner i vattnet och sen kör Nanna ner huvud i vattnet för att dra upp mig, men jag tycker att det blev rätt ballt. Det är skönt också när man ser filmen och blir belönad av att så många scener blev precis så bra som man hade tänkt sig.

"Jag önskar jag var närmare mina känslor".

Red Dot
"Red Dot". Foto: Netflix.

Hur jobbade ni för att bygga upp era karaktärers dynamik?

Stasse: När jag hade gjort min första provspelning fick jag spela mot Nanna på min callback och det kändes redan där som att vi hade jobbat med varandra tidigare. Vi hade så pass bra kemi. Och det räddar en hel del, för det är svårt och tidskrävande att bygga upp kemin med någon.

Din karaktär är så pass sårbar, vad hade du för tillvägagångssätt för att arbeta med alla känslor hela tiden?

Stasse: Det handlar mest om att förbereda sig så pass bra som möjligt så att man kan vara nära de känslorna men ska porträttera. Sen tror jag att David är lite närmare sina känslor än vad jag är. Jag hade önskat att jag var lite närmare mina egna känslor egentligen, inte minst eftersom det hade underlättat i jobbet. Men man fick zona in och köra så hårt man kunde.

*** SPOILER-VARNING ***  

Vad tror ni, hade David och Nadjas relation gått att rädda?

Nanna: Med dagens mått vet jag inte, med tanke på alla som gör slut hela tiden och att gräset hela tiden är grönare på andra sidan. Vad är skilsmässoraten under corona? Den är hög. De är ju också unga, inte så gamla.

Stasse: Jag vill ändå tro att de hade haft en chans.

Nanna: Jo, om man har varit med om den där sktien som de är med om i filmen så har man nog ett band för livet.

Så ni menar att de hemskheter som paret är med om på något sätt skulle rädda deras relation?

Stasse: Det hade räddat dem som par, men deras livskvalitet hade inte varit på toppen. De hade nog klarat sig som par men inte som människor.

Nanna: Det var ett bra bra svar.

Stasse: Ja, jag känner mig nöjd med den! Många juveler här!

Nanna om sin roll i "Black Widow".

Utöver Red Dot är Nanna Blondell även aktuell med Marvelfilmen "Black Widow", som förväntas ha premiär den 5 maj. I filmen ser vi också stjärnor som Scarlett Johansson, Florence Pugh och Rachel Weisz. Som vanligt är det extremt mycket hysch-hysch i Marvel-världen:

Nanna: Jag får knappt någonting. Jag vet inte när filmen kommer ut, men jag kan säga att jag har en mindre roll och att det var jätteroligt att spela in den. Vi filmade i Budapest, Marocko och i studio i England. Jag kan inte säga någonting om handlingen.

Kan du säga någonting om karaktären?

Nanna: Nej, det får jag inte heller göra. Men om du kollar på en av affischerna så är jag med på ena längst ner och då ser du vad jag har för kläder på mig och kan gissa vad jag är för någonting. Men jag får inte säga det högt.

Kan du berätta någonting om inspelningen eller är det också hemligt?

Nanna: Det var jättespännande att få jobba med ett sådant proffsteam och göra den typen av actionscener. Alltså en sekund action filmas så länge. Vi jobbade med blue screen och så är en sekund filmad i Budapest, en annan sekund någon annan stans. Bara det arbetssättet var så himla häftigt att se, med all teknik överallt. Sen är det jättemycket hemlighetsmaker och de har superkoll på allt. Alla detaljer på Instagram, om någon råkar yppa något så är det kaos. Vi fick ha kåpor på oss om vi gick ut för att dölja våra kläder.  Men det var superkul att vara med! Sen får man se hur resultatet blir, jag har inte sett filmen ännu.

Med det tackar vi Nanna och Stasse för pratstunden. Red Dot finns nu att se på Netflix.

MER LÄSNING: Nya och bra svenska filmer och serier!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL