Folk med ångest

Dan Ekborg och Alfred Svensson om Folk med ångest

  • Netflix
Eric Diedrichs
Uppdaterad 15 maj 2023 kl. 07:05 | Publicerad 29 december 2021 kl. 18:12

Allt från skådespelarens värsta mardröm till världens bästa film

Lagom till nyår är det dags för Netflix nästa svenska serie att ha premiär. Folk med ångest baseras på Fredrik Backmans bok och är filmatiserad av Felix Herngren. Eric Diedrichs pratar med seriens två centrala skådespelare Dan Ekborg och Alfred Svensson.

Folk med ångest är en pusseldeckare hämtad ur Fredrik Backmans värld, författaren bakom bestsellers som En man som heter Ove och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. I historiens centrum har vi poliserna Jack och Jim (Alfred Svensson och Dan Ekborg) som ställs inför sin livs utmaning när en bankrånare tar folk på en lägenhetsvisning till gisslan. Vad är det egentligen som händer och varför? Men det är inte bara den dramatiska händelsen som binder karaktärerna samman, utan också den gemensamma faktorn att alla har sina privata problem.

Folk med ångest
Foto: Netflix.

– Jag har sett serien två gånger, säger Alfred, eftersom jag var tvungen att se den en gång till utan att titta på mig själv. Första gången var det svårt att se serien i ett större sammanhang.

Dan Ekborg är fascinerad över att man har lyckats få ihop serien:

– Vi hade ett 30-tal manus utspridda med olika delar och det var svårt att se hur allt hängde ihop. Tur att vi hade en lysande regissör som kunde få ihop handlingen till någonting som publiken kan se och tycka om.

– Det går inte att föreställa sig hur resultatet av en serie ska bli eftersom man hela tiden fokuserar på scenerna man gör för stunden, säger Alfred. Jag blev överraskad måste jag säga, Folk med ångest är spännande med häftiga cliffhangers och där pusslet med deckargåtan ändå är i fokus.

I serien spelar Dan och Alfred två poliser, som också är far och son:

– Vi är lite som en dysfunktionell familj, säger Dan. Men vad som inte framgår lika tydligt i serien som i boken är att barnens mor har avlidit och att ingen av oss mår särskilt bra redan i början. Karaktärerna har med sig sina egna trauman som ligger parallellt med att de blir utsatta för den här situationen.

– Det var någon som sa att poliserna liknar Kling och Klang, det håller jag inte med om. De arbetar så gott de bara kan, men deras brist på erfarenhet gör att de inte kan greppa situationen. De har inte varit med om något liknande tidigare, menar Alfred.

Tävlade om att vara sämst

Alfred Svensson är mest känd för sin roll i SVT:s "Leif & Billy", men har på senare tid även synts i "Hallberg". Att spela mot Dan Ekborg var något han var nervös över.

– Jag var livrädd. Det var inte direkt någonting mot Dan som person, utan jag tänkte på den generation av teaterskådespelare som han tillhör och som man ser så mycket upp till. Jag tänkte väl det värsta, men möttes jag av en varm och omtänksam person, som snabbt blev en trygghet. Vi lyfte varandra i varje scen. Det blev hur bra som helst.

– Hade jag inte haft dig vet jag inte vad hade gjort, säger Dan. För ibland har man dåligt självförtroende och då är det skönt att kunna luta sig mot en ung och trygg skådespelare som ser möjligheterna framför problemen. Det var nästan omvända världen att du blev min trygghet.

– Framför kameran tävlade vi om vem som var sämst av oss, skrattar Alfred.

Därefter utbryter en duell om vem som faktiskt var sämst. Alfred försöker toppa Dan genom att berätta om en mardröm han hade om inspelningen.

Alfred: När vi kom kom till inspelningsplatsen hade jag drömt att jag fick inte komma in i lägenheten där vi spelade in.

Dan: Man drömmer liksom att i morgon blir jag utbytt.

Alfred: Och så står någon annan där i ens kläder.

Dan berättar en historia om när hans pappa Lars Ekborg spelade huvudrollen i Ingmar Bergmans klassiker ”Sommaren med Monika”, som kan förklara hans rädsla för att bli utbytt under en inspelning.

– Jag kommer ihåg när min pappa blev bortskickad från Sommaren med Monika för att Bergman tyckte att han var dålig. Sådana mardrömmar har jag också haft om mitt yrke, tänk om det händer mig att någon tycker att jag är dålig och skickar hem mig? Vad hemskt.

Men Lars fick väl spela in fler scener sen eller klippte de runt med befintlig material?

– Han fick göra klart filmen, men Ingmar sa till honom att han inte kommer att bli någonting förrän han blir gammal och kan göra roliga gubbar. Och sedan gjorde han också det, roliga gubbar. Tack och lov har vi en underbar regissör som stod ut med våra brister och tillkortakommanden.

Mysteriet med det konstiga håret

Folk med ångest
Foto: Netflix.

I seriens öppningsavsnitt måste Alfreds akut lämna frisören för att tackla gisslandramat, något som resulterar i en smått ikonisk fulklippning. En frisyr som kan ha orsakat en del klaffel.

Dan: Jag tyckte det var något mysko med den där klippningen, vid något tillfälle undrade jag om den verkligen skulle se ut så. Men jag kan tycka att det är roligt med missar ibland.

Alfred: Det där håret alltså, det var ett elände att klistra och limma. Det satt så hårt att jag fick kala fläckar när det skulle tas bort.

Dan: Jag gjorde en TV-serie med Rolv Wesenlund i Norge, Handel & Vandel, där vi hade ett stort klaffel mellan två tagningar. Han lutar sig ner med vattenkammat hår i en frysbox för att ta en glass, när han sedan lutar sig upp igen står håret upp så här. De ser ut som att det har frusit under den korta sekunden och det var inte ens meningen, men folk skriker av skrattet. Sådana klaffel är makalösa. Det kan bara hända i Norge.

I serien spelar alltså Dan och Alfred två poliser. Dan berättar att han tänkte bli polis innan han började med skådespeleriet.

Dan: Orättvisor är det värsta jag vet. Hade jag blivit polis så hade jag nog blivit en ganska bra sådan. Polisyrket handlar om att ta hand om människor, se till att de kommer på rätt köl igen. Att ge folk en andra chans. Men jag har inget läshuvud och eftersom jag inte gick på gymnasiet hade jag inte ens kunnat söka scenskolan i dag. En väldigt märklig situation, för övrigt.

Alfred: Jag hade varit en usel polis eftersom jag inte kan ta några beslut. Jag behöver någon som kan säga vad jag ska göra genom livet på något sätt. Jag nöjer mig med att bara sitta och glo utan att veta varken ut eller in.

Världens bästa film koras

E.T.
Foto: United International Pictures.

Sett till att Folk med ångest har premiär på Netflix kan vi räkna med att serien dubbas till flera olika språk. Under karriären har Dan Ekborg dubbat flera storfilmer, men nu blir han alltså dubbad själv istället. Och ett tag var det till och med tänkt att han och Alfred skulle dubba sig själva till engelska.

– Jag dubbade allting Robin Williams gjorde ett tag, från Flubber till anden i Aladdin. Sedan dubbade jag Hades i Herkules. På den tiden kunde man inte flytta på texten eller inspelningar hur som helst, utan man var tvungen att sätta allting med rätt tajming. Det vore intressant att dubba serien på engelska, jag har studerat bland annat i New York på 1980-talet och pratar rätt bra engelska.

Dan, du är med i filmen Tomten är far till barnen som alla svenskar ser varje år. Har du själv en julfilm som du gillar att se om?

– Jag vet inte om det klassas som julfilm, men jag brukar se E.T. när jag är ledig i mellandagarna. Det är den film som mest handlar om att vi ska lära oss att bry oss om varandra och det med hjälp av en varelse från en främmande planet. Det är nämligen han som får oss att förstå hur dumma vi är och att vi behöver bry oss om varandra. Det är en av världens bästa filmer.

Alfred: Det är så roligt att vi inte har pratat om detta, för det är min absoluta favoritfilm i alla kategorier.

Dan: Det är underbart det du säger det, den är fantastisk!

Alfred: Jag har varit besatt av den sedan jag var fyra och såg den för första gången. Då kunde jag se den på ett sjukligt sätt, fyra gånger på ett sträck under en dag. Jag kunde inte få nog av den.

Med det tackar vi Dan Ekborg och Alfred Svensson för intervjun. Folk med ångest har premiär i dag på Netflix.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL