Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Martin Wallström om rollen i Headhunters: ”Värsta aset på högstadiet”

Martin Wallström om rollen i Headhunters: ”Värsta aset på högstadiet”

Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Intervju
09 oktober 2022
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Intervju
09 oktober 2022

Spelar rekryterare i serie baserad på Nesbos succéroman

Jo Nesbos Huvudjägarna gick först från populär roman till kultfilm. Nu har C More gjort en originalserie inspirerad av romanen. På rollistan hittar vi Martin Wallström som beskriver sin karaktär som ett riktigt as.
– Han är extremt obehaglig att ha att göra med, säger Martin Wallström i en intervju med Filmtopp.

Efter att boken släpptes i Norge 2008 har den bara blivit mer och mer populär och omtalad. Först sålde den som smör i grannlandet och sen tömdes den hos bokhandlarna i Sverige ett par år senare, innan den filmatiserades. Då var Aksel Hennie och Nikolaj Coster-Waldau i huvudrollerna. Serien Headhunters utspelar sig några år innan den omåttligt populära filmen. 

– Jag hade sett filmen och äskade hur den gled mellan genres. Det var filmens största behållning, hur man gick från drama till komedi till thriller till romantik. Precis samma sätt tycker jag att serien går mellan olika genres, säger Martin Wallström.

– Det är inte på sättet att man försöker göra en serie som har allt, men den går väldigt tydligt mellan genrerna. Det i sig är ett grepp. Det handlar inte om att göra den bästa sockerkakan med alla ingredienser, utan är en riktigt bra norsk femrättersmeny.

Headhunters
Martin Wallström i serien "Headhunters". Foto: C More.

I serien spelar Uddevallasonen Wallström stjärnrekryteraren Jon-Christian Wiklund. En intensiv och rentav elak medarbetare på kontoret där den manipulativa headhuntern Roger Brown jobbar. 

– Tänker man sig det värsta aset på din högstadieskola, men tjugo år senare och nu chef. Då tycket jag att det fångar honom rätt bra. 

Det finns ett fysiskt obehag hela tiden med Jon-Christian, som hela tiden är på folk på ett fysiskt sätt, förklarar Martin Wallström:

– Det tyckte jag var väldigt kul. För mycket utspelar sig in kontorsmiljö när han är med och den typen av miljöer blir ofta rätt pratiga. Om man då tar in ett element med potentiellt hot om våld hela tiden så osäkrar man det.

– Att släppa in en sådan karaktär i en sån miljö är väldigt tacksamt att jobba med som skådespelare.

”Aldrig haft så roligt på jobbet”

Bild på Martin Wallström från inspelningen av Beck 47-50
Bild på Martin Wallström från inspelningen av Beck 47-50. Foto: C More.

Martin berättar att man alltid är lite tveksam när man får förfrågan om att vara med i produktioner som redan gjorts. Men när han förstod att det var en prequel som utspelade sig innan filmen och att man fångat det genremässiga växlandet som i filmen, så förstod han varför man ville göra serien. Så här i efterhand är han glad att han tackade ja till frågan om att vara med:

– Jag har aldrig haft så roligt på jobbet som när vi gjorde Headhunters.

Serien är en av många produktioner som avlöser varandra för Martin Wallström. Efter flera år med Beck spelade han in Headhunters förra hösten. Därefter Viaplays film Hilma som kommer under hösten.

– Sen gjorde vi fyra nya Beck-filmer som var klara i mitten av juni. Och några veckor senare åkte jag till Island för att göra As Long As We Live.

Inspelningen av den isländska dramaserien As Long As We Live blir färdiginspelad i veckan. Alltså i samma veva som Headhunters har premiär.

Hur hinner du med allt?

– Det har funkat. Sen är det mer tiden i mellan som blir lite kort. Men det är inget att gnälla över. Att få jobba överhuvudtaget är den stora belöningen. 

Hade du velat göra en fortsättning med "Headhunters"?

– Ja, det hade jag velat faktiskt. Sen brukar man alltid säga att man får se, men jag tyckte att det var kul att jobba med alla som var med. Plus att karaktären Jon-Christian är väldigt rolig och är verkligen största aset på sin högstadieskola, men har aldrig vuxit ur den rollen. Så att få fortsätta jobba med det hade varit roligt.

Filmtopp tackar Martin Wallström för pratstunden. "Headhunters" säsong 1 finns att streama på C More från och med den 10 oktober.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL