Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Matias Varela och Julia Ragnarsson i Fartblinda säsong 1

Julia Ragnarsson om skadorna under Fartblinda-inspelningen

  • C More
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Intervju
16 maj 2022
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Intervju
16 maj 2022

Fysiskt jobbiga inspelningsdagar för Ragnarsson.

Julia Ragnarsson är tillbaka som journalisten Bea Farkas i serien "Fartblinda". Inspelningen av den nya säsongen kantades dock av skador och sjösjuka.
– Jag råkade bryta handen, säger Julia Ragnarsson i en intervju med Filmtopp.

Relativt omgående efter att första säsongen av Fartblinda hade haft premiär ropade publiken på en fortsättning. Nu tre år senare är det äntligen dags att träffa Bea Farkas, Peder Rooth och alla andra intressanta karaktärer. Under den andra säsongen har man lämnat bankvärlden och fokuserar nu istället på onlinecasinon och låneföretag. Men en hel del är sig ändå likt, menar Julia Ragnarsson.

Vi är fortfarande i den finans-thriller-drama-settingen, mixat med den här kärleksdramatiken. Sen skulle jag säga att den andra säsongen är lite toppad. Det är lyxigare på något sätt med alla fantastiska miljöer, säger Julia Ragnarsson som spelar journalisten Bea Farkas i serien.

Stor respekt för journalistyrket

Fartblinda säsong 2 – då kommer den
Matias Varela och Julia Ragnarsson i "Fartblinda". Pär Bäckstrand/C More

När bankvärlden lämnas och fokus istället hamnar på spelbolag så kommer serien på ett sätt lite närmare folks vardag. Det är också ett annat mörker och allvar i seriens andra säsong, något som också Ragnarsson poängterar.

 Det är väldigt allvarliga ämnen som vi pratar om. Det är självmord, spelbolagen och hur persondata används och säljs på oetiska sätt. Men i detta händer det en del absurda saker och säsongen har en del mörk humor som tillåts i detta.

I seriens första säsong var Bea Farkas en ny och upcoming journalist, som helt plötslig hamnade på allas läppar. I den andra säsongen får hon jobba för att komma vidare efter den stora succén och genombrottet som journalist.

 Hon har nått en enorm framgång med grävet. Nu befinner hon sig mer i gräddhyllan, men det är mycket som står på spel för Bea efter hennes framgång och hur långt som hon kommit. Samtidigt har hon kanske förlorat sin moraliska kompass i framgångssagan och har blivit fartblind i sin egen framgång.

Har du själv fått en blodad tand för journalistiken?

 Jag har inte tänkt på det så mycket. Men det är tredje året med karaktären i huvudet och med tanke på vad som händer i omvärlden, kanske speciellt Ryssland och Ukraina, så förstår man ju hur extremt viktigt det är med journalistik för en fungerande demokrati. Vi ska vara vara otroligt lyckliga här i landet att det funkar. Vi ska verkligen värna och beskydda det. Jag har en otrolig respekt för yrket.

Skadade sig under inspelning

Fartblinda
Matias Varela och Julia Ragnarsson i "Fartblinda". Foto: Johan Paulin/C More

 

Under intervjun lyfter Julia Ragnarsson gång på gång fram hur mycket lyxigare det är i den andra säsongen. Det är svårt att missa. Miljöerna från Malta genomsyrar den andra säsongen och ett helt avsnitt utspelar sig mer eller mindre på en segelbåt. Att spela in det avsnittet var dock inte särskilt enkelt, berättar Julia Ragnarsson.

Vi filmade väldigt mycket på den båten. Det var inte världens största båt och man vet ju hur många människor som brukar vara med på en filminspelning. Det var ett väldigt begränsat team på en båt som faktiskt seglade. Det var logistiskt väldigt knepigt, men otroligt häftigt att filma ute på havet på det sättet.

  Sen var det svinvarmt och jag har peruk. Det plus att det blåser och är väldigt krångligt på flera olika sätt.

Det var ingen som blev sjösjuk under inspelningen?

Det var väldigt många som blev sjösjuka. Jag var livrädd för jag brukar spy på båtar. Jag kommer ihåg när vi spelade in på en äcklig fiskebåt i England. Alltså jag mådde så illa, det var otroligt svårt att spela. Men nu har det kommit sådana små specialtuggumin som funkar skitbra, åksjuketuggumi som jag såg till att allltid ha. Så jag klarade mig. Men stackarna som fick sitta under däck med monitor, där blev det några spyor.

Förutom sjösjuka under inspelningsdagarna ombord på en båt så drabbades Julia av en lite allvarligare skada under skapandet av seriens andra säsong.

 Jag råkade bryta handen på Malta. Om man tittar noga på vissa scener så är det väldigt lite av högerhanden som syns. För jag hade gips, säger Julia Ragnarsson och bryter ut i skratt.

 Sen spräckte jag näsan första inspelningsdagen i Sverige också. Så det var ganska utmanande fysiskt på många olika sätt. Dessutom blev jag så jävla sjuk av covidsprutorna vi skulle ta för att ens få komma in i Malta.

Återförenas med Torkel Petersson i ny TV-serie

Julia Ragnarsson. Foto: Magnus Ragnvid/C More
Julia Ragnarsson. Foto: Magnus Ragnvid/C More

Under inspelningen tog man in flera lokala förmågor. Malta som under senaste åren använts flitigt av Hollywood har inte en jättestor befolkning, men en befolkning där många är väldigt duktiga och rutinerade när det kommer till filminspelning.

 Vi fick jobba med grymma lokala förmågor där nere som har jobbat med väldigt stora produktioner. Det är ju en filmö på många vis. Så det var fantastiskt och väldigt kul. Men det var ingen semester, utan vi jobbade väldigt långa dagar.

Vad händer härnäst för dig?

Jag ska göra en TV-serie i Skåne i sommar. Det är en spännande serie som är baserad på en bok. Den är fristående, så det blir nog ingen fortsättning på den. Men jag ska få vara skånsk och det ska bli svinroligt. Då kommer jag att få jobba med Torkel Petersson igen som spelade min pappa när jag var elva, så det blir en väldigt rolig återblick.

Med det tackar vi Julia Ragnarsson för pratstunden. De två första avsnitten av Fartblinda säsong 2 finns nu att streama på C More.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL