Vuxna människor

Carla Sehn om Vuxna människor: "Skriptan var mest vuxen på set"

  • C More
Eric Diedrichs
05 oktober 2022 kl. 17:10

Kommer snart till C More

Filmtopps Eric Diedrichs pratar med Carla Sehn om "Vuxna människor", "Kärlek & anarki" och lägereldens stående vikt.

Snart är det premiär för TV-serieversionen av Vuxna människorC More. Felix Herngrens klassiska dramakomedi återses den här gången med stjärnskottet Carla Sehn i huvudrollen, som tidigare i år Guldbaggenominerades för sin insats i Sagan om Karl-Beril Jonssons julafton.

– Jag känner mig vuxen när jag ska kolla mina visdomständer men annars känner jag mig inte så vuxen. De är kvar än så länge, säger Carla när jag ställer den obligatoriska frågan om hennes vuxenhet.

Vuxna människor
Carla Sehn och Felix Herngren. Foto: Eva Edesjö/TV4.

Lättare att tacka nej till roller nu

Filmversionen släpptes 1999 när Carla var fem år gammal. Hon berättar att hon såg den däromkring, men inte minns någonting från den. Tjugotre år senare fick hon se om den på nytt.

– Felix sade vid ett jobbtillfälle att han hade en roll som han ville ha med mig i. Sedan fick jag provfilma för Vuxna människor och när jag fick rollen såg jag om filmen. Jag tyckte den var jättefin och det var kul att se Felix första verk, eftersom man har sett så mycket han har gjort. Filmen hittar också ett roligt tema som passar bra i svensk kultur, en sorts ängslighet med att man ska bete sig vuxet, vara ordentlig och hålla sig till normen, men hur mycket vi än försöker så har vi ett lustbehov som inte går att trycka undan.

Sedan 2020 har Carla synts i "Älska mig", "Sjukt", "Till solen går upp", "Folk med ångest" Kärlek & anarki", "Stammisar" och nämnda "Karl-Bertil Jonsson". Hon säger att hon inte dras så mycket till specifika genrer utan snarare historier och att hon nu mer selektivt kan välja sina projekt.

– Jag har alltid varit noga med vad jag är med i och jag har sagt nej till saker innan med, men nu kan jag mer bestämma vad jag faktiskt genuint tycker är kul. Någon annan skulle kanske göra de andra grejerna skitbra, men det måste kännas rätt för mig och någonstans vara lockande. Om det så är storlek på roll eller om det är berättelsen i sig, säger Carla.

Du rör dig ganska mycket i dramakomedi-världen och har uppenbarligen en bra känsla för komik. Skulle du vilja göra en full-blown komedi?

– Det skulle jag kunna tänka mig, precis som jag skulle vilja göra ett full-blown drama, en musikal, Hamlet eller vad som helst. Skräck har jag varit minst taggad på av allt, men skulle det vara en Rosemary's Baby, snälla, det tackar jag inte nej till. Jag såg en fantastisk film häromdagen, Himmelska dagar, och när jag ser något som berör mig så kan jag nästan försvinna i tre dagar för att jag tänker så mycket på det så mycket. Jag letar hela tiden efter att totalt förföras av ett verk. Det är för mig det allra vackraste och finaste som skådespelare, om man får vara med i sådana sammanhang.

Carla Sehn från Kärlek & Anarki och Sjukt
Carla Sehn i "Kärlek & anarki". Foto: Netflix

Lägerelden är viktigast

Carla berättar att hon också tycker att hon har varit nära att uppleva detta. Särskilt tycks en viss serie sticka ut.

Kärlek & anarki var som en dröm som gick i uppfyllelse efter att precis ha kommit ut ur scenskolan. Men det är ju svårt att avgöra själv, utan verket är för publiken och inte för mig som skådespelare. Jag kan bli irriterad på skådespelare och regissörer som glömmer bort publiken och förväntar sig att man ska stå ut med jättelånga, halvointressanta filmer. De har glömt det viktigaste av allt, lägerelden. När någon berättar något där så lyssnar antingen alla eller så går någon iväg och kissar eller vänder på korven istället. Berättelsen måste helt enkelt hålla och vara fängslande.

Vem var mest vuxen under inspelningen?

Skriptan! Den positionen kräver det och måste se till att vi sköter oss och håller oss till manuset.

Med det tackar vi Carla Sehn för samtalet. "Vuxna människor" går att streama på C More från och med den 6 oktober.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL