Izabella Scorupco avslöjar: "Därför gjorde jag så få filmer"

Izabella Scorupco berättar: "Därför drog jag mig undan"

Filmtopp
30 augusti 2022 kl. 20:08

Ville inte göra fler filmer

Få svenska skådespelare har en lika lysande stjärnaura som Izabella Scorupco, men ännu har det inte blivit någon riktigt stor filmkarriär för henne. För Filmtopp berättar hon om varför hon drog sig undan filmrollerna.

52-åriga Izabella Scorupco gjorde sin första filmroll redan 1988 i Ingen kan älska som vi av Staffan Hildebrand. Därefter följde ett flertal roller i mellanstora produktioner – tills det ordentliga genombrottet skulle komma med GoldenEye 1995, där hon spelade mot Pierce Brosnan i rollen som Bondbruden Natalya Simonova. Filmen blev en braksuccé och räknas än i dag till de allra bästa Bondfilmerna, där Izabella också blev väldigt omtyckt för sin roll, men likväl skulle det dröja hela fem år innan vi såg henne i sin nästa produktion. 

Den svenska stjärnan har gjort flera stora roller i sin karriär, från internationella filmer som Vertical Limit, Reign of Fire och Exorcist: The Beginning till svenska ÄnglavaktMicke & Veronica och serien Hidden: Förstfödd, men vi kan inte låta bli att undra varför hon inte kapitaliserade mer på möjligheten och gjorde flera roller under en tid där det verkade som att världen stod under hennes fötter. I en intervju med Filmtopp berättar hon öppenhjärtligt om hur det kommer sig.

Izabella Scorupco berättar: "Därför drog jag mig undan"

Izabella Scorupco berättar: "Därför drog jag mig undan"
Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Det är sedan länge känt att spela in film ofta innebär långa resor och att inblandade behöver göra stora uppoffringar, i synnerhet om du har familj. Så var fallet för Izabella som fick barn i ett tidigt skede av hennes karriär. Hon kände tidigt att det inte gick att vara ifrån dem i längre perioder: 

– När jag hade barn som gick i skolan, där en gick i ettan och en i sexan var det väldigt svårt för mig att jobba och vara borta ifrån dem fyra, fem månader i streck. Det är sjukt att man kan göra det och hitta ett sätt att förtränga det på för att man inte har något annat val. Så jag har bestämt mig för att jobba på en film i tre till fem månader och sen vara ledig i ett, två år. Det är därför jag gjort så få produktioner. 

Hon fortsätter:

– Jag har heller inte kunnat ta med mig dem heller för det är inte bra att man rycker ur dem ur sina skolor. 

Redo att börja jobba mer igen

Izabella Scorupco berättar: "Därför drog jag mig undan"
Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Just nu är Izabella aktuell med Viaplays nya reseprogram The Journey där hon tillsammans med en grupp svenska kändisar reser till Nepal för att få sitt livs äventyr. Därefter ser vi henne i Netflix svenska dramaserie Barracuda Queens där ett gäng kvinnor genom att göra inbrott frigör sig från tidens förväntningar och krav långt innan feminismens framfart. 

Izabella tycks nu ha fått fart på filmkarriären igen och hon förklarar vidare att hon tycker det är otroligt härligt att få jobba med svenska produktioner:  

– Jag har fått vara med om väldigt stora Hollywoodproduktioner men man blir väldigt ensam under såna inspelningar. Vi är så jämlika här, det finns ingen hierarki, men i Hollywood är det vanligt att man har stora skådisar som hänger i husvagnar med sina entourage. Man blir väldigt isolerad. Såna inspelningar är också väldigt långa.

Kommer du att jobba mer nu?

– Ja, det kommer jag absolut. Om det kommer projekt som jag tänder på.

Vad krävs för att du ska dras till ett projekt?

– En story, någonting som jag känner att jag vill vara en del av att berätta. Och sen omständigheterna. I dag har jag äldre barn och det gör allting väldigt mycket enklare. 

Vi på Filmtopp gläds åt att Izabella nu är mer aktiv framför kameran än på länge och önskar henne ett stort lycka till inför framtiden.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL