Sophie Turner

Intervju: Sophie Turner om Dark Phoenix och hålla hemligheter

Eric Diedrichs
Uppdaterad 06 januari 2020 kl. 10:01 | Publicerad 07 oktober 2019 kl. 16:10

Sophie Turner om Dark Phoenix: "Jag var nervös".

"Game of Thrones" och "X-Men"-stjärnan Sophie Turner är aktuell med “Dark Phoenix”, som nu har släppts för digitalt köp. I en exklusiv intervju berättar hon bland annat om den psykologiska sidan av hennes karaktär, arbetet med Jessica Chastain, och hur hon hatar att hålla detaljer om sitt arbete hemligt.

Intervju: Sophie Turner om Dark Phoenix och hålla hemligheter
Foto: 20th Century Fox

I Dark Phoenix, regisserad av Simon Kinberg, möter X-Men en av sina tuffaste och mest personliga utmaningar hittills. Vi befinner oss på 1990-talet, och även om teamet försöker att omfamna sin nya hjältestatus och acceptans i samhället, håller deras sammanhållning på att gå i stöpet. Detta efter att Jean Grey (Sophie Turner) sammanslås med en märklig, utomjordisk kraft, som förstärker hennes redan starka krafter till tidigare okända höjdar. Medan Jean börjar att finna sig själv i sina nya krafter, börjar de omkring henne undra om hon kommer att bli ett hot mot världen. Samtidigt får en mystisk utomjording, med en egen agenda (Jessica Chastain), allt större inflytande på henne.

Sophie Turner är främst känd för sin roll som Sansa Stark i HBO:s succéserie Game of Thrones. Hon gick med i X-Men-universumet i samband med 2016:s X-Men: Apocalypse, men det är egentligen först i Dark Phoenix, som hon blir en egen kraft att räkna med. När Jean Greys krafter börjar bli riktigt farliga. Den otroliga karaktärsutvecklingen, berättar Sophie, var inget hon kunde förutse:

– När jag arbetade med Apocalypse så trodde jag att det skulle vara ensemblefilm rakt igenom. Det var först när vi började avsluta inspelningen av den filmen, som jag hörde viskningar från hår- och makeup-avdelningen om Jeans framtid. Men jag visste inte på riktigt förrän några månader innan vi började filma, och Simon Kinberg och jag satte oss ner för att prata om vad vi skulle göra för något. Från det mötet, fram tills att det var inspelningsdags, så bara arbetade och arbetade vi på det. Det var väldigt spännande.

Detta är en otroligt dramatisk roll att spela. Var du nervös över att gå så långt redan i din andra film som Jean?   

– Ja, jag var ganska nervös. Jag menar i Apocalypse så hade jag egentligen inte så mycket att arbeta med. Så jag var inte förberedd när Simon berättade om detta föra mig. Men jag läste manuset, som kändes som en delikat femrätters för en skådespelare. Jag tänkte, ‘Oh, herregud, det är otroligt’. Det krävdes en hel del förberedelser och en hel del hårt arbete, men Simon var en perfekt “partner in crime” för att få till detta. Han är den mest samarbetsvilliga och stödjande regissören någonsin. Detta var också första gången han regisserade, så vi kunde både heja på varandra vid sidan av. Vilket var coolt.

"Jag kände mig som en fullständig idiot".

Sophie Turner i Dark Phoenix.
Sophie Turner i Dark Phoenix. Foto: 20th Century Fox

“Dark Pheonix” kan vara den första superhjältefilmen på väldigt länge, kanske till och med någonsin, där både antagonisten och, ur ett visst perspektiv, även protagonisten är kvinnor. Något som Sophie Turner är väldigt stolt över.

– De kvinnliga karaktärerna i denna filmen är också de starkaste, berättar Sophie. Vi har en kvinnlig protagonist och en kvinnlig antagonist, även om den kvinnliga protagonisten är något av en antagonist. Och det handlar uteslutande om Jeans relationer till kvinnorna filmen genom, vilket är väldigt intressant. Ingen av dem är underkastade någon man. Det är galet att tänka sig att detta är den första X-Men-filmen ledd av kvinnor. Något jag, men framförallt Jessica, tycker är jättehäftigt.

En annan stor del av filmen är alla specialeffekter du måste jobba med, hur känns det egentligen, är det kul?

– Det är det, men det är också ganska pinsamt. Det är stunder när jag känner mig som en fullständig idiot när jag håller på med det. Jag menar, många gånger stod jag bara och höll i en tennisboll, i flera minuter. Men det är också ganska utmanande och roligt, eftersom du verkligen måste pusha din fantasi. Det finns en sekvens i trailern med en helikopter, som jag vrider på. Det var ingen green screen. Jag fick göra det där på riktigt, och helikoptern kraschade verkligen mot marken. Det var typ det coolaste! Då kände jag mig som en superhjälte. Resten av tiden kände jag mig bara som en idiot, säger Sophie och skrattar.

"Vi busade under inspelningen".

Sophie Turner och Jessica Chastain.
Sophie Turner och Jessica Chastain. Foto: 20th Century Fox

I “Dark Phoenix” fick Sophie jobba en hel del med Jessica Chastain, en skådespelare hon länge beundrat. 

– Jessica är som en mentor till mig, förklarar Sophie. Jag var ett stort fan av henne innan vi träffades, så jag var livrädd för att träffa henne. Jag gömde mig tills Simon sa, “kom och träffa Jessica”. Hon har varit väldigt inspirerande. Jag kan fortfarande inte förstå att jag har fått göra solo-scener med Jessica Chastain! Det är det coolaste med att vara skådespelare, att få göra scener med någon som henne. Kvinnlig power. Vi hade verkligen jätteroligt… busade på inspelningsplatsen. Jessica är väldigt rolig.

Var det befriande att omfamna Jeans mörka sida, eller var det emotionellt och fysiskt dränerande?

– Från början var det ganska energikrävande, men när jag började närma mig karaktären lite annorlunda så insåg jag att hennes mörka sida är en slags frigörelse. Hon hamnar nästan i ett meditativt tillstånd. Det ändrade allt. Medan Jeans Phoenix-sida blev lättast för mig att ta mig an, blev det svårt att spela Jean som sig själv.

Hur var det att se en sådan kickass-version av en karaktär man redan är bekant med?

– Det var väldigt roligt. Men jag antar att jag helt enkelt är attraherad av kvinnliga kickass-karaktärer. Det är schysst att spela en stärkande kvinna. Det är allt jag i nuläget kollar efter i manus, starka, kraftfulla kvinnor. Men jag tror att det är vad alla kvinnliga skådespelare letar efter just nu.

I flera år med Game of Thrones, och nu dessa storfilmer, har du alltid varit tvungen att hålla dina projekt hemliga för nyfikna fans. Ser du fram emot den dagen du är i en film, där du får berätta allt vad du vill?

– Jag kan inte vänta på det! Ärligt talat, det har varit en livstid av hemlighetsmakeri, och jag är inte bra på att hålla hemligheter.

Med det tackar vi Sophie Turner för intervjun. "X-Men: Dark Phoenix" finns nu att köpa digitalt och släpps VOD, DVD, Blu-ray, 4K UHD & 4K UHD Steelbook den 21 oktober.

Spana också in vår lista över de mest intressanta X-Men-karaktärerna!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL