Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju med Johan Glans

Johan Glans om sin nya film Snälla kriminella

Filmtopp
Filmtopp | Intervju
07 maj 2021
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
07 maj 2021

Johan Glans släpper på hämningarna i Snälla Kriminella.

Johan Glans är aktuell med filmen "Snälla Kriminella" där han spelar sig själv – men hur många likheter finns det egentligen mellan skitstöveln i filmen och Johan i verkligheten? Det, inspelningar i Los Angeles, hur en snäll kriminell bör bete sig och mycket mer berör Johan Glans i intervjun.

FLER INTERVJUER:

Alexandra Rapaport om Gåsmamman och Heder
Skaparna om Star Wars-serien The Bad Batch

Cykelbudet Sasans (Simon Garshasebi) liv går i spillror när han en kväll blir av med sin cykel – och hans flickvän ligger med Johan Glans. Sasan slår sig samman med den misslyckade rapparen, MC Baboo (Babak Yousefi) för att ge det kriminella livet en chans. Ett val som de hoppas ska reda upp deras liv och lösa deras många problem.

I "Snälla Kriminella" spelar Johan Glans en vulgär och extrem version av sig själv, men Johan själv tycker inte att karaktären i filmen har några direkta likheter med den han är i verkliga livet.

– Nej, det gör det väl inte. Det hoppas jag verkligen att det inte gör. Johan Glans i den här filmen är ju Sveriges värsta, största skitstövel. Vilket ju är jätteroligt att göra. Om jag har några sådana sidor så är det inget jag vågar släppa ut på riktigt. 

Det finns dock en likhet mellan karaktären och den riktiga Johan – båda gillar glass.

– Ja, jag kör sån här Texas Pecan-glass. Den äter man ju ur paket, det är min stora last. Jag sitter och äter sån, dricker kaffe och ser en film varje eftermiddag.

Johan kan som sagt inte se några likheter mellan sig själv och sin karaktär i "Snälla Kriminella", men det finns en annan karaktär som han identifierar sig mer med:

– Det känns ju lite som att Simon som spelar Sasan har fått den vanliga Johan Glans-rollen. Det är en sån roll som jag brukar bli erbjuden liksom, den där mesiga killen som inte kan säga nej. Det är de rollerna jag brukar få, så det är jätteroligt att få göra något helt annorlunda och vara skurken – svinet, helt enkelt.

Att få spela andra typer av roller än tidigare är något som Johan uppskattar och nuförtiden är han mer noggrann med vad han tackar ja till:

– Nu försöker jag tänka ett extra varv på att jag kanske ska variera mig och spela kanske mer skurkar och svin om jag får chansen. Jag blir ju väldigt ofta erbjuden klantiga pappan-rollen. Alltid när det ska göras någon klantig, töntig pappa så ringer de mig. Och många av de rollerna kan jag göra lite i sömnen om jag ska vara helt ärlig, så det är roligt att få va lite mer kräkig och svinaktig helt enkelt. 

Något som du absolut inte är i verkligheten?

– Alltså, vi är väl allting. Jag har så mycket hämningar i mitt verkliga liv så att jag kan ju tänka elaka tankar, men jag kan inte tillåta mig själv att leva ut dem. 

Den stora skillnaden mellan Sverige och L.A.

De senaste åren har Johan varit del av film- och serieinspelningar på flera platser runt om i världen, bland annat i USA med serien "Swedish Dick", men han tycker inte att det finns några större skillnader på att spela in där och i Sverige.

– Nej, filmteam är väldigt lika var man än reser i världen reser har jag märkt. Jag spelade in en tv-serie i Indien till exempel, med ett indiskt filmteam, och en tv-serie i Ungern med ett ungerskt filmteam. Det ser väldigt likadant ut. Ljudmänniskan är på ett sätt, det är samma människa vart man än kommer. Kostymmänniskan är samma var man än kommer. Väldigt fördomsfullt, men i stort sätt så är det likt.

Men en stor skillnad finns det trots allt mellan att spela in i Sverige och i USA:

– Det som skiljer är att i Los Angeles så var det så soligt och varmt att man kunde hoppa i en swimmingpool efter arbetsdagen. Det funkar inte här i Sverige. 

På frågan om hur en "snäll kriminell" person bör vara i verkligheten blickar Johan till en av våra mest kända fiktiva karaktärer för inspiration:

– Ja, det skulle nog vara någon som inte gör någon illa, som inte brukar våld. Jag tänker mer att det är någon som förskingrar eller något sånt, för att man verkligen behöver pengar. Kanske lite som Robin Hood att man stjäl pengar och ger till välgörenhet. Det är en snäll kriminell i så fall. 

"Snälla Kriminella" hade premiär på valborgsmässoafton och finns att streama på SVT Play.

NÄSTA ARTIKEL