Alexandra Rapaport om Gåsmamman & Heder

Alexandra Rapaport om Gåsmamman & Heder

  • Viaplay
Filmtopp
23 april 2021 kl. 19:00

Hur väl känner du Alexandra Rapaport?

Heder säsong 2 har premiär 25 april på Viaplay. Inför den har Filmtopp intervjuat Alexandra Rapaport med konceptet Internet frågar. Vilken är Alexandra Rapaports bästa roll och vilka språk kan hon? Svaren hittar du i klippet!

FLER INTERVJUER:
Nya Snabba Cash 2021
Internet frågar Per Andersson

HederViaplay är ett svenskt kriminaldrama där vi får följa fyra advokatkvinnor som jobbar åt en byrå vid namn Heder. Vi får följa dessa kvinnor som är specialiserade på att hjälpa utsatta kvinnor samtidigt som mörka hemligheter hotar både kvinnorna och byrån.

Se när seriens stjärna Alexandra Rapaport svarar på nätets frågor!

Den först säsongen av Heder hade en rekordöppningshelg på Viaplay. Snart är det premiär för den andra säsongen och Alexandra håller tummarna för ett nytt rekord.

– Jag hoppas att den går ännu bättre, jag tycker att vi har vässat serien och levlat upp. Jag tycker verkligen att den förtjänar en stor publik, jag är jättestolt. Det finns ett starkt driv i de nya avsnitten och vi plockar upp de trådar som är lösa från cliffen i säsong ett. Vi tar vid nio månader efter att den förra säsongen slutade och nu får vi reda på vilka konsekvenserna från finalen blir. Samtidigt börjar en serievåldtäktsman att härja och Heder förstår att detta är kopplat på ett eller annat sätt till dem. De förstår inte varför eller på vilket sätt, men de börjar gräva i det hela.

Alexandra Rapaport är mest känd som skådespelare, men hon arbetar även bakom kameran med produktionsbolaget Bigster, som ligger bakom både Gåsmamman och Heder. Även om Alexandra trivs med de utmaningar som kommer med bakomarbetet är det framför kameran hon trivs bäst:

– Jag är skådespelare i grunden och det är egentligen det som driver mig, men där har jag också tagit ett steg åt att vara "upphov". Jag driver produktionsbolaget tillsammans med några kollegor för att kunna berätta historier som annars kanske inte skulle bli berättade eller som jag annars kanske skulle få vara med och berätta.

Produktionsarbetet med Heder, berättar Alexandra, har många gånger varit en stor utmaning:

– Det är en politisk berättelse, men den handlar in om politik. Det är fyra huvudroller som alla ska ha sin plats. Det är en thriller och det måste vara spännande, man måste vilja se hur fasen det ska gå och hur det hänger ihop. Och när avslutar man hur det hänger ihop utan att tappa trycket framåt och utan att tappa tittarna? När avslöjar man varför och hur slutar vi? Det är så många parametrar och så är det hela efterbearbetningen med klippningen så att allt stämmer, och sedan sätta musiken på det. Och vi som är exekutiva producenter och som spelar huvudroller också är otroligt inne på djupet i det här. Det är slitsamt.

När man är så pass involverad i ett projekt, hur gör man för att lyfta blicken och se helheten?

– Där är det bra att vi är flera. Vi har oftast samma vilja och samma riktning, men vi har olika perspektiv. Vi ser olika saker. Okej thrillern, då får den starkast röst. Det politiska, ja, då är den här bäst. Tonaliteten, ja, då har vi den här människan. Vi är väldigt bra på olika saker. Sen har vi haft en konceptuell regissör, Olof Spaak, som också har haft en väldigt stark vilja och det har ju smällt ibland, en dragkamp om hur det här ska berättas, vad som ska berättas och på vilket sett det ska berättas.

Att vinna Kristallen, hur har det påverkat dig? Har det påverkat dig på något sätt?

– Oj, vilken rolig fråga, skrattar Alexandra och blir fundersam på ett sätt hon inte har varit tidigare i vår intervju. Jag blev glad, fortsätter hon, jag blev skitglad, men nä, det har inte påverkar mig. Jag är stolt och glad men nej. Jag tänker aldrig på det, men jag ser den ibland, den står i min garderob. Men det är ett fantastiskt erkännande till det man har vigt sitt liv åt. 

I garderoben alltså? Vadå under några plagg någonstans eller i en låda?

– Nä, jag har en garderob man kan gå in i så den är på en hylla där, men det är egentligen bara jag som ser den. Men mina barn fingrar på den ibland, men det får de inte göra.

Med sitt perspektiv på våld mot kvinnor är Heder en kommentar i en enorm samhällsfråga, inte minst när det på senare tid har talats om en #MeToo-backlash. Alexandra delar med sig av sina tankar kring den smygande trenden:

– Jag märker inte av det i min vardag, men jag märker av det i samhället och det är vi många som gör. Inte minst nu så finns det en ganska het debatt om allting som har hänt kring Göran Lambertz och Soran Ismail. I mina kretsar och där jag befinner mig i sociala medier och #Tystnadtagning pågår det här hela tiden. Det är faktiskt skönt att det äntligen uppmärksammas större, där ligger ju vår serie sjukt rätt i tiden. För oss är det en verklighet som vi vill berätta om och som vi berättar om. Det är en av anledningarna till att vi gör Heder, som nu sammanfaller med verkligheten medialt.

Med det tackar vi Alexandra Rapaport för intervjun. Heder säsong 2 dyker upp på Viaplay söndagen den 25 april

För fler intervjuer --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL