Gustaf Hammarsten om missförståndet: ”Det var nazistbilder på mig!”

Gustaf Hammarsten om missförståndet: ”Det var nazistbilder på mig!”

Eric Diedrichs
Uppdaterad 21 oktober 2023 kl. 06:10 | Publicerad 20 oktober 2023 kl. 20:10

Tillsammans 99-stjärna om den absurda händelsen

I en intervju med Filmtopp delar "Tillsammans 99"-aktuelle Gustaf Hammarsten med sig av en osannolik anekdot om när han misstogs för att vara nazist.

Lukas Moodysson, Gustaf Hammarsten och de andra skådespelarna i "Tillsammans 99". Foto: Filmtopp Int.

Att folk har svårt med gränsdragningen mellan skådespelare och deras karaktärer hör inte till ovanligheterna, men situationen blir inte lättare om känslig rekvisita hamnar på vift – något "Tillsammans 99"-stjärnan Gustaf Hammarsten blev varse om efter att bilder på honom som nazist från "The Girl with the Dragon Tattoo" (2011) hamnade i fel händer.

Gustaf Hammarsten om den osannolika händelsen: ”Det var nazistbilder på mig!”

Inför premiären av Lukas Moodyssons Tillsammans 99 (2023) fick Filmtopps Eric Diedrichs möjligheten att sätta sig ner med flera av filmens stjärnor för en intervju. Det blev givetvis ett stort fokus på Tillsammans (2000) och Tillsammans 99, men det fanns även utrymme för en del annat.  En avstickare ledde oss till världen för annorlunda rekvisita. Det visade sig nämligen att Gustaf Hammarsten hade en närmast osannolik anekdot om när han misstogs för att vara nazist.

Gustaf Hammarsten i "The Girl with the Dragon Tattoo" (2011). Foto: Walt Disney Studios.

Händelsen inträffade en tid efter The Girl with the Dragon Tattoo hade spelats in. I filmen tar sig Hammarsten an rollen som nazist, och för att skapa en trovärdig scenografi togs det bilder på honom i karaktär. Bilder som sedan klipptes in i redan existerande fotografier från verkliga nazistmöten. När inspelningen sedan avslutades gick Hammarsten vidare med livet, sannolikt utan en tanke på de där bilderna. Tills en dag, då han blev påmind om deras existens igen.

– Min syrra jobbade då på Myrorna. Hon var på modeavdelningen, men så kom det någon annan [som jobbade där] och sa så här: "Du, får jag fråga dig... Alltså, är det någon i din släkt som har varit nazist?" berättar Gustaf Hammarsten.

Hammarsten förklarar att hans syster snabbt avfärdade den udda frågan, men det blev snart uppenbart vad som låg bakom den.

– [Kollegan sa] "alltså, jag har en låda med tavlor och bilder inramade, och det är bilder som är så otroligt lika din brorsa. Det måste vara en släkting till dig."

Det visar sig alltså att bilderna från filmen, till Gustaf Hammarstens förtret, på omvägar hittat till Myrorna och hans systers kollega.

– Det är ju tjänstefel. Det var bilder på mig, nazistbilder! [Min syster] såg ju, "det är ju min brorsa på de här nazistbilderna från 40-talet".

Lyckligtvis växte sig aldrig det osannolika missförståndet större än så, och vi har fått fortsätta att avnjuta Gustaf Hammarstens talang utan några offentliga nazistanklagelser eller hans namn på en lista över skådespelare som blivit canceled.

Filmtopp håller tummarna för att det inte händer honom igen – men inte utan att glädjas åt att ha fått ta del av den fantastiska anekdoten.

Lukas Moodyssons "Tillsammans 99" med Gustaf Hammarsten visas nu på svenska biografer.

NÄSTA ARTIKEL