Så mycket har Tillsammans betytt för filmens stjärnor: ”en milstolpe”

Så mycket har Tillsammans betytt för filmens stjärnor: ”en milstolpe”

Eric Diedrichs
17 oktober 2023 kl. 19:10

Skådespelarensemblen om den stora betydelsen av Tillsammans

Inför förra veckans premiär av "Tillsammans 99" fick Filmtopps Eric Diedrichs möjligheten att samtala med skådespelarensemblen – som fick svara på vad föregångaren från år 2000 har betytt för dem.

Förra veckan var det premiär för "Tillsammans 99", Lukas Moodyssons uppföljare till den älskade dramakomedin "Tillsammans" från 2000. Originalet är en film som ligger många svenskar varmt om hjärtat, och så även hos skådespelarensemblen, som till stora delar består av samma stjärnor som för snart 24 år sedan.

När Filmtopps Eric Diedrichs ställer Cecilia Frode, Sten Ljunggren, Henrik Lundström, Lisa Lindgren, Anja Lundqvist, Gustaf Hammarsten, Clara Christiansson Drake, Olle Sarri och Jessica Liedberg frågan om vad "Tillsammans" (2000) har betytt för dem, är de rörande överens om att filmen har haft en stor påverkan på deras karriärer – och i vissa fall privatliv.

Så mycket har Tillsammans betytt för filmens stjärnor: ”en milstolpe”
Foto: SF Studios.

Inte Frodes och Ljunggrens första samarbete med Moodysson

Cecilia Frode: Jag hade filmat en del innan, men var i början av min karriär. Det var en stor milstolpe på det viset, Lukas var ju så stor då. Han hade ju slagit igenom med sina diktsamlingar och jag var väldigt fascinerad av honom. Jag var nog mer tagen av dikterna än Fucking Åmål, även om jag naturligtvis också tycker att den är bra. Det var väldigt häftigt att få filma med honom. I och med att det var i början av min karriär så var det väldigt betydelsefullt att hamna i goda händer med någon som också var sin egen idé trogen och inte bara gjorde film på “rätt sätt”.

Henrik Lundström: Ja, det är väl ganska mycket eftersom det var min första grej. Jag var inte så gammal då, 15, såg kanske mer ut som 12-13, men jag var 15 år och var med i en film som kom att bli den mest sedda det året. Och älskad av kritiker och, framförallt, alla de som har haft den som favoritfilm under åren. Så det är väl klart att det är svårt att säga någonting annat än att den har betytt jättemycket.

Sten Ljunggren: Jag hade gjort en kortfilm innan med Lukas och Cecilia som hette Bara prata lite, en av hans allra första från filmskolan. Så jag hade jobbat med honom då och det är  i princip samma roll som jag hade i Tillsammans. Istället för rörmokaren kommer på besök är det ju du [Cecilia].

Cecilia Frode: Ja, just det!

Sten Ljunggren: Hon spelade en Hare Krishna och jag en oerhört ensam person, som just blivit pensionär och inte vet vad han ska göra av sin tillvaro. Han försöker komma tillbaka till jobbet och hälsa på, men de vill inte ha honom där och han busringer liksom till folk för att få lite kontakt. Han är väldigt ensam och så kommer den här unga flickan och ska få honom såld på Hare Krishna. Det slutar med att hon försöker gå, men han hindrar henne och hon ramlar omkull, slår i huvudet i ett element och dör. Sen sitter han och lyssnar på Carola och hon sitter bredvid och är död. Det var en väldigt fin film, tycker jag. Lukas är känslig, så det var inte någon rå humor på det sättet. Men ändå fanns det en humor i det.

Så mycket har Tillsammans betytt för filmens stjärnor: ”en milstolpe”
Gustaf Hammarsten i "Tillsammans" (2000). Foto: Sonet Film.

Anja Lundqvist: "En dröm som slog in"

Lisa Lindgren, Anja Lundqvist, Gustaf Hammarsten, Clara Christiansson Drake, Olle Sarri och Jessica Liedberg stämmer in i hyllningarna av Tillsammans och Lukas Moodysson.

Lisa Lindgren: Det var den första filmen jag var med i, och den absolut bästa filmen jag har varit med i. Den är fantastisk och har betytt jätte, jätte, jättemycket för den respekt jag har fått i mitt yrke. Och sen har den också betytt att… om jag inte hade gjort den hade jag inte haft min dotter. Så kan jag säga.

Anja Lundqvist: Ja, men det var ju våra genombrott. Det var min första roll efter scenskolan, mitt första jobb. Jag hade varit på premiären av Fucking Åmål, eftersom jag fick gå med en från scenskolan som var känd. Det var ju verkligen inte jag. Och så gick Lukas upp på scenen efteråt och det var succé, alla var ju helt hysteriska. Jag tänkte att honom vill jag jobba med, Gud, kan jag inte få jobba med honom någon gång. Och så blev det mitt första jobb. Det var verkligen en dröm som slog in.

Gustaf Hammarsten: Jag hade hållit på en del med mycket teater, men inte film. Så för mig var det att komma in i filmvärlden.

Clara Christiansson Drake: Den kom när jag föddes och jag var kanske sex år när jag såg den första gången eftersom mina föräldrar gillar den så mycket. Jag tyckte den var jätterolig och jättekonstig. Den är snäll och ligger på något sätt lite nära min uppväxt med konstnärer till föräldrar och delat hus med folk. Jag kände igen mig i barnen.

Olle Sarri: Jag kan bara säga att jag än i dag är väldigt stolt över att vara delaktig i den. Jag tycker att den fortfarande, och det kan ju låta självförmätet eftersom jag är delaktig i den, är jättebra. Jag såg om den förra sommaren, innan vi filmade Tillsammans 99, och konstaterade att jag gillar den fortfarande så mycket. Den är så bra. Det är betydelsefullt att vara med i saker som jag annars hade varit avundsjuk på. Jag älskar att vara en del av den! Inspelningsperioden var fantastiskt roligt då med, även om jag bara hade fyra inspelningsdagar. Jag var avundsjuk på resten av gänget som hängde ihop, levde ihop. Men Erik var ju också en enstöring.

Jessica Liedberg: Jag är jätteglad över att ha varit med i den. Jag hade inte sett den på 20 år, men så såg jag om den då innan vi skulle börja spela in uppföljaren. Det var så otroligt roligt att se alla i filmen och att vi var så bra. Ett så himla fint gäng. Jag messade alla detta innan vi filmade, alltså att filmen är bra, men att vi är också bra [skrattar].

Filmtopp tackar skådespelarna för de uppriktiga och genomtänkta svaren. "Tillsammans 99" visas nu på svenska biografer.

NÄSTA ARTIKEL