Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmtopp på Guldbaggen 2022. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.

Guldbaggen 2022: Filmtopp på röda mattan

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
24 januari 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
24 januari 2022

Svenska filmeliten samlas på Cirkus

Nu är det dags för Guldbaggen 2022. Filmtopps Eric Diedrichs är på plats för att mingla på röda mattan.

Efter ett års uppehåll är svensk press välkommen till Sveriges största filmgala, Guldbaggen. Om det är klokt eller inte i en tid som denna får morgondagen utvisa, men just nu är jag glad över att få vistas på ett coronasäkrat Circus. En känsla jag är övertygad om att samtliga filmarbetar som tagit sig hit delar.

I vanlig ordning är det fullt pådrag på röda mattan, så jag passar på att knäppa ett gäng bilder i minglet med de många stjärnorna.

Guldbaggen 2022
Frida och Edvin blev världens darling med "Young Royals". Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.

Edvin Ryding och Frida Argento fick ett internationellt genomslag med älskade Young Royals. I kväll delar de ut priset för Bästa smink, men de berättade också att de nu håller på med förproduktionen för den efterlängtade andra säsongen av sin succéserie.

– Vi är lite nervösa, för vi har aldrig delat ut pris förut. Vi börjar på topp och så tar vi det därifrån säger Edvin och skrattar.

När det kommer till frågan om favoriter håller de lite extra på Marek Septimus Wieser som är nominerad för sitt foto i Tigrar och som även filmade Young Royals. Även Pleasure nämns som en storfavorit.

– Vi är mitt i förproduktionen av säsong två, det är jätteroligt att vara igång igen. Jag trodde inte att det skulle bli en till säsong, jag hade ingen aning om det när vi filmade den första, säger Frida.

Evin Ahmad
Evin Ahmad står för galans coolaste outfit. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.
Evin Ahmad
Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.

Evin Ahmad känner sig på topp och ska under kvällen dela ut en av galans priser. Hon berättar att hon är supertaggad på att se Gina Dirawi som galans värd. Jag frågar henne om hon har någon favorit som har poppat ut extra mycket under årets gång:

– Jag tyckte om Clara Sola, jag och Nathalie Álvarez Mesén gick på samma skola samtidigt. Då gick hon mimarutbildning så hon har gjort en jävla resa den kvinnan.

Erik Enge
Guldbaggenominerade Erik Enge med sin partner Cina Monn. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.

Erik Enge är på plats med sin partner Cina Monn. För sin insats i Tigrar är han nominerad i kategorin Bästa manliga skådespelare, och givetvis är han nervös över kvällen:

– Jag har höga förhoppningar och är jättespänd, så får vi se vad som händer. Oavsett så är det fantastiskt att få vara här. Jag står emot fantastiska svenska skådespelare, men jag hoppas.

Snart får vi se honom i Netflixlångfilmen Svart krabba som vi ser fram emot att få spana in. Han har även en serie på SVT på gång och en norsk Viaplay-serie. Jag frågar om det är en tigereffekt som ligger bakom det fullspäckade arbetsschemat:

– Mycket är nog en effekt av Tigrar, sen är det svårt att säga med full säkerhet. Det har nog inte förvärrat karriären direkt.

Alexander Abdallah
Alexander Abdallah med sällskap försöker hålla masken. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.
Alexander Abdallah
Det gick sådär. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.

Med Thunder In My Heart och Snabba Cash blev Alexander Abdallah ett med svenska folket. Senast jag träffade honom fotobombade han en intervju jag gjorde med Amy Deasismont, något han minns väl:

– Det där är jag i ett nötskal, att busa lite på intervjuer. Det känns som att det är pampigare här än vad det var på Kristallen. Jag vann då, men nu vill jag vinna en Guldbagge istället.

Han berättar att han är på gång med en kortfilm som tävlar i Startsladden på Göteborgs filmfestival, men därefter väntar okända äventyr på andra sidan Atlanten.

– Planen är att dra till USA i februari och vara där i tre månader. Jag har ingenting klart där borta, men jag hoppas på att knyta lite kontakter och lära känna branschen. Jag vill inte lämna Sverige på det sättet, men när man är ung och dum så vill man ju testa och se vad som händer innan man blir för gammal.

Så du ska bara åka dit med en resväska och knacka dörr längs Sunset Boulevard, eller vad då?

– Exakt, nä men jag har min agent där så hon kommer nog fixa nåt!

Hedda Stiernstedt
Hedda Stiernstedt. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.
Sanna och Magnus Krepper
Sanna och Magnus Krepper. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.
Sanna och Magnus Krepper
Magnus skiner upp när jag ropar "schyssta glajjor". Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.

Paret Krepper är på gott humör. Magnus, som är nominerad i kategorin Bästa manliga biroll, berättar att han är väldigt glad över att få komma ut och träffa människor igen.

– Just nu spelar jag en Norénpjäs på Stadsteatern fram till februari sen ska jag jobba med lite grejer jag inte kan avslöja nu. Sen är det Händelser vid vatten, en SVT-produktion som kommer till hösten.

På frågan om hur han tror att det kommer att gå under kvällen ger han ett ödmjukt svar:

– I min kategori så tror jag att det är Jonay Pineda Skallak som kommer att vinna.

Eva Röse
Eva Röse. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.
Jonas Karlsson
Hanna Holmquist Karlsson och Jonas Karlsson. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.
Gustaf Skarsgård
Gustaf Skarsgård och Caroline Sjöstrand. Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.
Pleasure
Foto: Eric Diedrichs/Filmtopp Media.

En av de jag inte hinner plåta är min egen favorit, Sofia Kappel som spelar huvudrollen i årets bästa film, Pleasure. Men en liten snackis blir det allt (ovan är en bild från när jag hängde lite på inspelningen av Pleasure som får funka istället):

– Jag är nervös, lite ängslig, men jättetaggad. Jag försöker att inte tänka efter för mycket, men oavsett vad som händer är jag extremt stolt över mig själv. Herregud, jag har fått en guldbaggenominering för första gången jag skådespelar. Det är galet men, så klart, är det ju alltid kul att vinna, säger Sofia.

Håller du med om att man inte pratar tillräckligt mycket om de humoristiska inslagen i Pleasure, den är ju faktiskt väldigt komisk emellanåt?

– Det var många gånger som jag och Ninja tyckte att vissa saker var så roliga att man nästan kissade på sig! När man pratar om tunga saker, jobbiga ämnen och ska se jobbiga bilder, är det ganska tacksamt att ha något lättsamt med det också. Att visa Bella som person, hon är så mycket mer än bara sex och viljan att lyckas. Hon är rolig och jag hade 100 procent hängt med henne.

Med det tackar jag galans gäster för denna gång.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL