Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Skaparna om Baymax: Tillägnad alla inom vården

Skaparna om Baymax: "Tillägnad alla inom vården"

  • Disney+
Jonathan Smeds | Intervju
04 juli 2022
Jonathan Smeds | Intervju
04 juli 2022

Teamet bakom Baymax berättar om arbetet

Den 29:e juni hade Baymax, spinoff-serien baserad på Big Hero 6, premiär. Vi på Filmtopp fick sitta med på en presskonferens med flera av personerna bakom serien.

Det var spända deltagare på presskonferensen, som ägde rum via zoom. Seriens skapare Don Hall började med att berätta om vad han ville utforska i Big Hero 6-världen med den nya serien.

- Det började egentligen med idén om att Baymax återvänder till det han skapades för. Jag ville helt enkelt fokusera på Baymax och en patient åt gången.

För Baymax röstskådespelare Scott Adsit var det ett nöje att återigen få spela den kramvänliga roboten. Under presskonferensen fick han frågan om vad det är som gör Baymax till en sådan älskvärd figur.

- Han är verkligen medveten om hur man ska få folk att må bra. Och han är inte heller dömande, vilket är super. Han närmar sig allting på samma sätt och vill bara hjälpa till och stötta. Vilket är något alla borde försöka göra!

- Därför finns det även en humor i det hela. Du har liksom någon som vill hjälpa till oavsett vad, och det finns en slags simpliciter hos det som är charmig, fyller Don Hall i.

Serien innefattar sex kortare avsnitt, som alla behandlar olika berättelser där Baymax måste hjälpa en person med ett problem. Ett av avsnitten handlar om Sophia, som får sin första mens i precis fel tillfälle. Scott Adsit säger att det är hans favoritavsnitt, och förklarar varför.

- Sophia upplever sin första mens på skolan precis innan hon ska uppträda på en talangjakt, och hon får lite panik över den här stora förändringen som sker i hennes liv, ett steg in i vuxenvärlden. Men Baymax är där för att hjälpa henne förstå att det som händer är bra och att hon inte behöver oroa sig. Det som är så bra med det är att vi aldrig behandlade det hela som att man borde skämmas eller dölja det. Jag har min mens, ”jaha, okej”. 

Bild från Baymax
Baymax och hans nya vänner i serien. Foto: Disney

Serien tillägnad till alla inom vården

Med på presskonferensen var också producenten Roy Conli. Han tycker seriens format är så bra eftersom det skapade nya möjligheter. Skillnaden mot att jobba på det här sättet och arbetet man gör på en 90 minuters film är enorm. Strukturen är visserligen densamma, men mycket mindre, vilket innebar att de kunde finpolera varje avsnitt. Han säger också att varje avsnitt är tillägnade till en viss grupp.

- Varje avsnitt är faktiskt tillägnade till alla hjältar inom vården. För i den tid vi lever i just nu är alla sjukvårdare de facto hjältar. Vilket också betyder att Baymax i sin roll som skötare också är en hjälte.

För Scott Adsit har Big Hero 6 inneburit att hans röst blivit snudd på ikonisk. Skådespelaren berättar om hur detta märks bland barnen.

- Ibland kommer föräldrar fram till mig med sina barn, pekar på mig och frågar ”vet du vem han är?”. När de ser mitt ansikte med mitt gråa hår, har de ingen aning. Men så gör jag rösten, och de fattar direkt. Vilket är fantastiskt för jag är en lång person, och man kan tro att det skulle verka skrämmande för barn att en sån pratar som Baymax. Istället skiner de upp och blir jätteglada, vilket är magiskt. Det känns som att jag är Baymax i såna situationer.

Längre fram under presskonferensen säger Adsit att det är häftigt att han genom Baymax är med i ett slags arv från Disney. Han berättar också om hur det var att spela in rösten under pandemin när allting var i lockdown. Att bygga ett fort av kuddar inne i garderoben fick bli lösningen.

Slutligen ombeds de allihopa vad för budskap de vill att tittarna ska få med sig från serien.

- Jag skulle älska om barn började hjälpa varandra mer. Om de ser någon som behöver hjälp, finns där för den, svarar Roy Conli.

- Håller helt med. Och krama din sjukvårdare. För de hjälpte oss verkligen när hela världen befann sig i en tuff period, tillägger Don Hall

- Och jag vill bara säga: var snäll, och när du kan, var rolig! Avslutar Scott Adsit.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL